Review – Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 26 September, 2022.

Kingston Fury Beast RGB DDR5

 
Stati asa, nu plecati. Stiu, ati citit articolul dedicat noilor procesoare AMD, dar distractia nu se termina aici, pentru ca o data cu lansarea seriei AMD Ryzen 7000, primim atat procesoare noi, cat si placi de baza si kit-uri de memorie noi. Desigur, memoria DDR5 exista deja pe piata de ceva timp, dar de data aceasta avem de-a face cu o noutate importanta si anume AMD Expo.

Ce este AMD Expo, mai precis? Ei bine, in sfarsit, dupa ani de zile in care AMD foloseau o versiune modificata a XMP-ului proprietar Intel, acum avem de-a face cu un nou standard pentru profile non-JEDEC in cazul memoriilor si anume standardul AMD, pe numele sau Expo.

Asa cum stiti, indiferent de generatia de memorie despre care discutam, specificatiile acesteia sunt standardizate de catre un organism denumit JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council), care defineste diferitele tipuri de configuratii (frecventa si latente) standard pentru fiecare tip de memorie. Aceste configuratii sunt scrise in SPD, iar PC-ul nostru alege configuratia standard in momentul in care initializeaza memoria.

Evident, frecventele specificate de JEDEC au fost intotdeuna conservatoare, motiv pentru care Nvidia si Corsair lansau un nou tip de profil pe vremea DDR2, mai precis EEP (Enhanced Performance Profiles), care permitea utilizarea implicita a unor combinatii mai agresive de frecvente si latente in cazul placilor de baza dotate cu un chipset nForce.

Ulterior, o data cu lansarea memoriilor DDR3, Intel lansau XMP (Extreme Memory Profile), standardul de extensie SPD care permite specificatii mult peste cele JEDEC, utilizat predominant si in zilele noastre. Ei bine, profilul AMD A-XMP, asa cum ii spune si numele, era bazat pe XMP, dar optimizat pentru procesoarele AMD Ryzen. Problema era data insa de faptul ca XMP este un profil proprietar Intel, iar AMD nu aveau acces la toate setarile necesare.

Acest lucru a fost rezolvat odata cu introducerea celei mai noi generatii de procesoare AMD Ryzen, mai precis Ryzen 7000, AMD definind propriul profil SPD, denumit AMD Expo. Acesta face pentru memoriile DDR5 dedicate platformelor AMD exact ce face tehnologia XMP pentru memoriile dedicate platformelor Intel, diferenta fiind data de faptul ca AMD Expo este un standard license free, royalty free.

Partea buna este ca platformele AMD pot beneficia acum de pe urma unor kit-uri de memorie optimizate special in acest sens, cu ajutorul unei tehnologii AMD. Partea si mai buna este ca nimeni nu ii opreste pe producatorii de memorie sa lanseze kit-uri AMD Expo care au de asemenea si profile XMP, un bun exemplu in acest sens fiind si kit-ul despre care vom vorbi in acest articol, mai precis Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB.

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB

  1. sevenrulz a scris pe:

    In urma review-ului, le-am achizitionat si eu. Niste memorii foarte bune, stabile si aspectuoase. Desi au lumina RGB in partea de sus, inaltimea totala este totusi mica, acesta fiind un factor important si decisiv la montajul unui AIO de 420mm in partea de sus a carcasei Fractal Meshify 2 RGB. Multumesc pentru review, succes!

Lasa-ne un comentariu: