ASRock Fatal1ty X79 Professional – Review
Vedem tematica negru-rosu continuata si in ceea ce priveste placa de baza, care aduce cu placile din seria ROG (dar parca nu asa mult ca si Fatal1ty Z68 Professional). Trecand peste aceasta, design-ul e unul reusit per total, in linie cu ce se asteapta de la un produs din acest segment.
Layout-ul este dominat de masivul socket LGA2011, flancat de 4 sloturi DDR3, cate 2 pe fiecare parte, care pot lucra in mod quad-channel. Placa ne pune la dispozitie 5 sloturi PCI-E (patru 16x si unul 1x), gratie controller-ului PCI-Express cu 40 de lane-uri integrat in procesor. Surpriza in ceea ce priveste configuratia sloturilor de expansiune o reprezinta cele doua PCI-uri, o prezenta din ce in ce mai rara pe placile de baza ale anului 2012.
In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 10 porturi S-ATA cu care a fost dotata placa – 4 porturi S-ATA 6Gbps multumita unui controller Marvell, iar restul, 2 porturi S-ATA 6Gbps, respectiv 4 porturi S-ATA 3Gbps, native PCH-ului X79. Mi se pare interesant, si binevenit totodata, sticker-ul care recomanda folosirea porturilor native inaintea celorlalte.
In aceeasi zona se mai afla si cele doua butoane, de Power On si Reset, luminate in rosu. Amplasarea lor nu este cea mai fericita, pentru ca folosirea unei placi video mai lungi in ultimul slot le va face imposibil de accesat. Butonul Clear CMOS, desi frecvent utilizat in overclocking (dupa cum vom discuta mai tarziu), nu se afla in aceeasi zona, ci chiar pe backpanel.
Pe latura de jos gasim pe langa obisnuitele headere interne pentru porturile audio, IEEE1394, COM sau USB 2.0 si o alimentare MOLEX suplimentara, recomandata pentru setup-urile multi-GPU, un Debug LED, binevenit pe orice placa de baza, si doi conectori cu 3 pini pentru ventilatoare.
Comentarii
Niciun comentariu la: ASRock Fatal1ty X79 Professional – Review
Pingback: ASRock Fatal1ty X79 Professional – Review