ASRock Fatal1ty X79 Professional – Review

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 14 May, 2012.

 

Rezultate

 

Pentru a testa placa de baza ASRock Fatal1ty X79 Professional am folosit un procesor Core i7 3960X racit de un cooler Noctua NH-U12P, dar dupa cum puteti vedea asta nu ne va impiedica sa obtinem frecvente ridicate. Pentru a testa capabilitatile placii de baza in ceea ce priveste overclocking-ul memoriilor am folosit 4 module DDR3 Kingston HyperX cu capacitatea de 2GB, tactate din fabrica la 2400MHz 11-13-11-30. Alimentarea sistemului a fost realizata de un Corsair HX750, in timp ce pe partea de stocare am folosit un SSD Intel 311 de 20GB. BIOS-ul instalat pe placa a fost ultimul disponibil in momentul realizarii testelor, adica 1.20.

Dupa ce m-am obisnuit cu BIOS-ul, am setat parametrii care stiam ca ar trebui sa mearga si am intrat in BIOS. Totul a mers struna si am ajuns in Windows cu procesorul tactat la 4GHz @ 1.18v si memoriile in quad-channel la setarile corespunzatoare profilului XMP.

Urmatorul pas a fost sa vad frecventa maxima pe care o poate atinge procesorul pe aceasta placa de baza. Pornind de la preset-urile oferite de placa, am dezactivat patru nuclee si HyperThreading-ul, am ridicat voltajul la 1.48v si am activat Internal PLL Overvoltage. Rezultatul a fost un respectabil 5.1GHz stabil in SuperPi 1M, care mi-a confirmat banuielile ca placa are si valente de overclocking.

 

 

Pentru a gasi BCLK-ul maxim stabil am considerat ca sunt necesare mai multe teste. Imposibilitatea de a alege strap-ul folosit (sau Gear Ratio cum mai este numit) m-a facut sa caut BCLK-ul maxim pentru fiecare dintre ele; asa se face ca am ajuns la 108MHz folosind strap-ul 1x, respectiv 133MHz folosind 1.25x. Din pacate placa si procesorul nostru nici nu au vrut sa auda de strap 1.66x.

 

 

 

Al treilea aspect pe care l-am verificat a fost overclocking-ul memoriilor. Folosind aceleasi memorii am cautat voltajele optime pentru RAM si QPI/VTT care sa-mi permita rularea SuperPi 1M la o frecventa cat mai ridicata; aceasta a fost de 2544MHz cu latentele 12-14-12-36. Pe Asus Rampage IV Extreme frecventa maxima stabila a fost de 2580MHz, conform testelor colegului meu Matei, deci tragem din nou concluzia ca Fatal1ty-ul se descurca foarte bine, insa nu putem spune ca este numarul 1.

 

 

Comentarii

Niciun comentariu la: ASRock Fatal1ty X79 Professional – Review

Lasa-ne un comentariu: