ASRock Z77 OC Formula Review

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 4 December, 2012.

 

 

Vedem tematica negru-galben continuata si in ceea ce priveste placa de baza, condensatorii solizi de culoare aurie potrivindu-se de minune cu schema coloristica a lui OC Formula. Design-ul e unul reusit per total, in linie cu ce se asteapta de la un produs din acest segment.

Layout-ul este dominat de radiatorul ce acopera VRM-ul masiv. Acesta este echipat si cu un ventilator pentru a nu duce grija supraincalzirii chiar si atunci cand folosim voltaje ridicate impreuna cu frecvente de comutatie ridicate. Radiatorul este echipat si cu fiting-uri pentru cuplarea la un sistem de water-cooling.

Ca o placa de overclocking veritabila, Z77 OC Formula are doar strictul necesar de dotari in acest scop avand 3 sloturi PCI-Express 16x. Totusi, configuratia multi-card maxim recomandata este de 2-way SLI / CFX pentru a beneficia de performanta optima pentru ca, dupa cum bine stim, Ivy Bridge are doar 16 lane-uri PCI-Express 3.0 configurabile.

Debug LED-ul, punctele de masura pentru tensiuni (V-Probe), switch-urile pentru oprirea individuala a celor 3 sloturi PCI-Express si butoanele Rapid OC sunt situate in marginea din dreapta sus a placii, un amplasament foarte bun, intocmai ca la placile recente ASUS ROG. Tot acolo gasim si 4 LED-uri ce se aprind la boot in functie de componenta initializata (VGA, DRAM, CPU, initializare) pentru a diagnostica rapid componenta care are probleme.

 

 

 

 

In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 10 porturi S-ATA cu care a fost dotata placa – 4 porturi S-ATA 6Gbps multumita celor doua controllere Marvell SE9172, iar restul, 2 porturi S-ATA 6Gbps, respectiv 4 porturi S-ATA 3Gbps, native PCH-ului Z77.

In continuarea porturilor SATA avem si cele doua butoane, de Power On si Reset. Amplasarea lor nu este cea mai fericita, pentru ca folosirea unei placi video mai lungi in al 2-lea sau al 3-lea slot PCI-Express le va face imposibil de accesat. Butonul Clear CMOS, desi frecvent utilizat in overclocking, nu se afla in aceeasi zona, ci chiar pe backpanel.

Pe latura de jos gasim pe langa obisnuitele headere interne pentru porturile audio, COM sau USB 2.0 si o mufa MOLEX destinata alimentarii suplimentare a sloturilor PCI-Express, utila in special cand avem un consum foarte mare din partea placii video. Pe langa porturile USB 3.0 de pe I/O panel, avem si un header intern amplasat in stanga mufei ATX 24-pin care este conectat la PCH-ul Intel Z77.

In coltul din stanga jos avem o fereastra de PCB transparenta unde avem numerotate fiecare strat al acestuia. Aflam in acest mod ca avem de-a face cu un PCB in 8 straturi ce benficiaza si de o cantitate dubla de cupru (2oz).

 

 

 

 

Comentarii

3 comentarii la: ASRock Z77 OC Formula Review

  1. Ciupearca a scris pe:

    Asrock merge pe drumul cel bun si nu mai este producatorul de altadata…mai nou cei de la Asus ar fi interesati sa cumpere compania, buna placa, bun articol, Multumesc…

  2. ferdasyn a scris pe:

    Si iata si review-ul, unul excelent facut, in nota caracteristica. Doar ca n-am mai avut rabdare sa iti astept verdictul si mi-am luat placa de black friday. Oricum stiam din thread-ul dedicat ei ca e o placa deosebita. Deocamdata eu (inca)buchisesc/bibilesc la exemplarul meu. Review-ul reitereaza ceea ce deja aflasem, ceea ce stiam…o Excelenta placa! Sa speram ca Asrock o vor tine tot asa, e nevoie de competitie pe piata placilor de baza, numai sa speram ca nu ne vom trezi in citiva ani cu procesoare lipite pe placile de baza si vindute la pachet.

  3. Dan a scris pe:

    Felicitari pentru review. Precis si concis.

Lasa-ne un comentariu: