Prezentare – GIGABYTE Z590 Vision G

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 25 January, 2021.

GIGABYTE Z590 Vision G

 

Ehehei, dragii mei, ne-am facut incalzirea cu un monitor aici, un headset acolo, acum se apropie insa momentul in care asistam la lansari importante, drept urmare ar cam fi cazul sa ne apucam de chestii serioase. Si prima chestiune care se incadreaza in aceasta categorie este noua generatie de placi de baza construite in jurul chipset-ului Z590.

Da, anul acesta vom vedea placi de baza noi pentru procesoarele Intel, bazate pe trei chipset-uri – Z590, B560 si H510. Nu, de aceasta data nu avem de-a face si cu o schimbare de socket, placile de baza Z590 fiind echipate in continuare cu socket-ul LGA 1200. Asta inseamna ca le vom putea utiliza impreuna cu viitoarele procesoare din gama Rocket Lake, precum si impreuna cu actuala generatie Comet Lake. Mai mult decat atat, vom putea utiliza si placile de baza Z490 impreuna cu procesoarele Rocket Lake, cu ajutorul unui update de BIOS.

In acest caz, va veti intreba probabil ce noutati aduce Z590. Ei bine… nu foarte multe. In primul rand, suport nativ pentru PCI-E 4.0, in cazul procesoarelor Rocket Lake, mai precis 20 de lane-uri PCI-E 4 care vor fi impartite intre slot-urile PCI-E si stocarea M.2. In al doilea rand, de aceasta data avem suport nativ in chipset pentru conectivitate USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) si in al treilea rand, latimea de banda a conexiunii DMI dintre procesor si chipset este acum dubla (PCI-E 3.0 x8, fata de x4 in cazul generatiilor anterioare).

Nu in ultimul rand, atat placile de baza Z590, cat si noile laptop-uri bazate pe Tiger Lake H vor fi echipate cu conectivitate Thunderbolt 4. Iar producatorii de placi de baza se vor intrece in a oferi modele noi, pe care vor incorpora cele mai noi tehnologii disponibile in momentul de fata. Adica nu primim doar un chipset nou, ci si noi controller-e audio, de exemplu, precum si alte functii care nu au neaparat legatura cu noile procesoare.

Evident, prima implementare Z590 care a ajuns pe masa noastra de teste vine de la GIGABYTE, fiind vorba despre modelul GIGABYTE Z590 Vision G.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Prezentare – GIGABYTE Z590 Vision G

Lasa-ne un comentariu: