Prezentare – MSI Z270 XPower Gaming Titanium, MSI Z270 Gaming Pro Carbon & MSI B250 Gaming M3

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 3 January, 2017.

Prezentare

 


25

5

9

 

Fiind varful de gama al familiei de placi de baza MSI Z270, XPower Gaming Titanium are toate dotarile posibile, cu un accent la capitolul de overclocking. Fratele sau mai mic, MPower, are un VRM cu mai putine faze, suporta doar 3 placi video in configuratie multi-card si nu are OC Dashboard, dar beneficiaza in schimb de placi de sunet si de retea optimizate pentru gaming (Audio Boost 4 Pro si Killer E2500). Placa prezentata astazi, XPower, este dotata cu versiunea non-Pro Audio Boost 4, precum si cu doua placi de retea Intel.

Supraincalzirea SSD-urilor NVMe este un fapt binecunoscut, iar MSI livreaza impreuna cu o mare parte din placile sale de baza un cover de metal menit sa preia si sa disipe caldura. Acesta poate fi folosit pe orice model de SSD, compatibilitatea fiind asigurata prin intermediul unui thermal pad. Placa de baza este dotata cu trei sloturi M.2 precum si de o conexiune U.2, toate beneficiind de ramforsari metalice. Sloturile DDR4 au traseele optimizate pentru frecvente de peste 4000MHz, pentru disiparea radiatiilor EMI dar si pentru soliditate mecanica fiind dotate cu un sistem masiv de ranforsare metalica, reproiectat fata de ce am vazut in cazul placilor Z170.

Fiind un model XPower avem parte de toate dotarile rezervate modelelor de varf. Pe un PCB suplimentar, denumit sugestiv OC Dashboard, gasim butoane iluminate de Power, Reset, + / – pentru BCLK si multiplicator, precum si un switch de Slow Mode impreuna cu butonul de reset total (Discharge) pe care il putem folosi atunci cand Clear CMOS nu ne ajuta. Inafara de aceasta zona, in coltul inferior al placii mai gasim o pereche de butoane Power / Reset precum si butonul rotativ Game Boost prin intermediul caruia putem alege unul din cele 11 preset-uri de overclocking pentru procesor – de exemplu Core i7 7700K poate urca pana la 5.2GHz. Tot in partea inferioara mai putem gasi DIP Switch-urile pentru Ceasefire care ne permit sa oprim rand pe rand sloturile PCI-Express si Debug LED, dotari utile pentru overclocking.

Placa de sunet integrata este Audio Boost 4, ce va echipa majoritatea placilor de baza MSI bazate pe PCH-urile Intel din seria 200. Aceasta foloseste un codec nou-nout de la Realtek, ALC 1220, care ofera suport DSD pentru formate de pana la 32 biti precum si cu un SNR imbunatatit: 120dB. Acesta are un amplificator de casti integrat ce suporta impedante de pana la 600 ohmi, numai ca MSI foloseste in cazul iesirii frontale un OPAMP Burr-Brown OPA1652. De remarcat condensatorii Nippon Chemicon Audio pentru filtrarea zgomotului pe alimentare precum si lipsa condensatorilor electrolitici pe linia de semnal.

Nahimic este un program de procesare audio suportat pe anumite placi de baza si notebook-uri MSI, ajuns acum la versiunea 2. Acesta poate aplica diferite efecte asupra semnalului: 7.1 Virtual Surround, Sound Tracker, Bass Boost, Smart Loudness, Voice Clarity si Voice Shaper. In anumite aplicatii (in special jocuri si filme), daca avem un sistem audio bun (casti, boxe) putem sesiza ceva imbunatatiri la capitolele soundstage si spatialitate. Daca va intereseaza in principal muzica sau vi se pare ca sunetul are un nivel prea scazut (lucru necesar pentru procesarea software a Nahimic) atunci va recomand sa nu instalati acest software.

Desi l-am intalnit si pe Z170A Gaming M6, tot la capitolul de noi aparitii putem trece si controller-ul USB 3.1 Gen 2 ASMedia 2142, ce suporta conectivitatea PCI-Express 3.0 x2, oferind o latime de banda dubla fata de ASMedia 1142. Acest controller, impreuna cu software-ul de optimizare XBoost, fac ca rata maxima de transfer sa depaseasca 1000MB/s. Pentru a putea sustine headset-urile de VR care au cabluri lungi USB ce depasesc 3m, MSI a echipat Z270 XPower Gaming Titanium cu un chip de amplificare a semnalului denumit VR Boost. Acesta este disponibil si pe alte modele de placi de baza high-end de la MSI.

 

22

8

 

16

 



11 12 13

Pe panoul I/O putem gasi un util port combo PS/2, 9 porturi USB (3 porturi USB 2.0, 4 porturi USB 3.1 Gen 1, 2 porturi USB 3.1 Gen 2 dintre care unul Type-C), doua porturi Intel Gigabit LAN (i219v + i211) precum si mufele corespunzatoare placii de sunet integrate (5 mufe aurite de 3.5mm + iesire optica digitala TOSLink). Tot pe panoul din spate mai avem un buton pentru resetul BIOS-ului precum si 2 mufe video (HDMI + DisplayPort) care se conecteaza direct la placa video integrata in CPU. In ceea ce priveste partea de stocare, mai jos putem vedea portul U.2 (in stanga) si cele 6 porturi SATA 3 native PCH-ului Z270).

 

14 15

 

Comentarii

2 comentarii la: Prezentare – MSI Z270 XPower Gaming Titanium, MSI Z270 Gaming Pro Carbon & MSI B250 Gaming M3

  1. Hubtiti a scris pe:

    “Tot la capitolul bonus gasim si un multiplicator de porturi USB 2.0 (USB Xpander), fiecare din cele 4 seturi de porturi avand propriul regulator de voltaj. Personal nu vad utilitatea unui astfel de dispozitiv”

    @matose poate nu ai intalnit situatia sa ai Corsair H80i V2 + HX750i cu Corsair Link si pe placa de baza doar 1 buc USB intern, cumparand separat NZXT Adaptor USB, poate deaia, pt MSI Z170A Gaming M3 pe site la MSI am trecut ca dezamagitor decat 1 USB intern. Cred ca asta ar fi utilitatea unui astfel de expander.

  2. Monstru a scris pe:

    Ok, asta este valabil pentru placile cu un singur conector USB intern…dar placa in cauza are doua, iar riserul ofera inca 4….

Lasa-ne un comentariu: