Review – ASUS ROG Crosshair X870E Hero

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 September, 2024.

ASUS ROG Crosshair X870E Hero

 

Dupa ce am discutat despre chipset-ul X870E in implementarea AORUS Master, acum a venit timpul sa vedem cum arata noua generatie de placi de baza ASUS destinata socket-ului AM5. Si ce model poate fi mai potrivit pentru acest lucru decat varful de gama al seriei ROG, pe numele lui complet ASUS ROG Crosshair X870E Hero. Aceasta este optimizata din start pentru procesoarele AMD Ryzen din seria 9000, fiind totodata urmasa lui ASUS ROG Crosshair X670E Hero, un model pe care il cunoastem foarte bine, acesta fiind pana de curand pe platforma noastra de testat procesoare AMD.

La fel cum am vazut si in cazul placilor de baza Z790 refresh, producatorii au optimizat layout-ul, aducand la zi conectivitatea Wi-Fi (Wi-Fi 6E -> Wi-Fi 7), cea wired (LAN 5G pe majoritatea placilor de baza high-end), dar si adaugand USB4 / Thunderbolt pe modelele de top. Cum chipset-ul X870E este identic in ceea ce priveste dotarile cu mai vechiul X670E, acelasi val de schimbari il putem observa si in acest al doilea val de placi de baza AM5, precum am vazut in cazul lui Z790 refresh.

Pe partea de conectivitate, ASUS ROG Crosshair X870E Hero integreaza acum tehnologia Wi-Fi 7, asigurand conexiuni wireless ultra-rapide si latențe reduse, atata timp cat reteaua voastra de acasa suporta acest standard. In plus, dispune acum de doua placi de retea LAN: una Intel de 2.5Gb si alta Realtek de 5Gb, oferind optiuni variate pentru conexiunile prin cablu.

Desi layout-ul general al placii a suferit modificari ample, unul dintre punctele forte ale acestei placi – VRM cu 22 faze, capabil sa sustina chiar si cele mai suparate procesoare AMD Ryzen cu 16 nuclee din seria 7000 si 9000 – a fost pastrat neschimbat. ASUS ROG Crosshair X870E Hero nu mai necesita folosirea adaptorului PCIe 5.0 x16 -> M.2 PCIe 5.0 x4 precum generatia anterioara, ci vine cu 3 sloturi M.2 PCIe 5.0 x4 direct pe placa. Insa, in cazul folosirii unui procesor Ryzen 8000G conectivitatea este redusa la un singur slot M.2 PCIe 4.0 x4.

Crosshair X870E Hero vine in premiera si cu tehnologia NitroPath, care optimizeaza traseele memoriilor DDR5 pe layere separate in interiorul PCB-ului si imbunatateste rigiditatea sloturilor. Astfel, putem nota frecvente cu pana la 400 MHz mai mari decat generatia anterioara, oferind stabilitate sporita si performante imbunatatite in overclocking-ul memoriei DDR5.

ASUS ROG Crosshair X870E Hero este certificata pentru a atinge frecvente de pana la DDR5-8200 in cazul folosirii de procesoare AMD Ryzen din seria 9000, DDR5-8000 daca utilizam generatia anterioara (Ryzen 7000), culminand cu DDR5-8600 daca utilizam un APU AMD Ryzen 8000G, care vine cu un controller de memorie imbunatatit. In plus, ca orice placa AM5 echipata cu chipset AMD X870E si X870, Crosshair X870E Hero vine echipata cu porturi USB4 prin intermediul unui controller ASMedia ASM4242, oferind o flexibilitate excelenta in conectarea perifericelor de ultima generatie.

 

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – ASUS ROG Crosshair X870E Hero

  1. Pixell a scris pe:

    Salut!
    Da, AMD are produse foarte competitive si foarte performante. Cu cat mai multe inovatii, cu atat mai bine pentru noi, consumatorii.
    Multumim Lab501.ro pentru review-uri!
    La multi ani!
    Pixell 🙂

  2. Cornel a scris pe:

    Reusita implementarea ASUS, felicitari pentru review!

  3. Marius M. a scris pe:

    Mulțumim LAB501 pentru review-ul excelent!
    Intenționez să fac un upgrade la o platformă cu chipset X870 și eram curios să aflu de ce e capabil flagship-ul Asus din această generație.

  4. Lucian Pop a scris pe:

    Foarte bun review. Pentru noul sistem pe AM5 intentionez sa merg tot pe un Asus ROG Hero (pe AM4 sunt pe ROG Hero, foarte multumit).

  5. Valentin Datcu a scris pe:

    Felicitări pentru review, Matose!

  6. Nooxy a scris pe:

    Reusita implemantarea! Felicitari pentru articol!

  7. Florin a scris pe:

    In primul rind, La Multi Ani ! si o cupa de sampanie pentru voi.
    In al doilea rind, as avea o intrebare pe care sa le-o adresati firmelor producatoare cu prima ocazie.
    Pe linga formatul “calsic” ATX, de ce nu se insista si pe formatele: mATX, mITX ?
    Nu vreau sa vorbesc in numele marii majoritati dar, tendinta din ultimii ani este vizibila. Detinatorii, viitori detinatori de placi de baza isi doresc PC-uri mici, implicit, placi de baza mici si/sau mini-PC-uri.
    De ce nu se insista si pe acest segment – mai mult – din partea firmelor producatoare ?
    La citi reprezentati au in Media, de ce nu mai fac citeva sondaje, chestionare, sa re-/constate care este tendinta cumparatorului ? Ce ii impiedica ? Deoarece nimeni nu ar avea de pierdut: atit ei (producatorii) si utilizatorii spre bucuria lor.
    In urma mai multor chestionare, rubrici cu diferite intrebari pentru diferite componente de pe mai multe site-uri, reviste online, marea majoritate au aratat cum tendinta utilizatorului final, este spre detinerea un mic PC, portabil, cu componente mici etc.
    Pe de alta parte, alti producatori mai mici sau mai mari (de mini PC-uri, componente) au speculat acest aspect prin marirea preturilor… Aici fiind alta discutie.

    Va multumesc pentru intelegere.

Lasa-ne un comentariu: