Review – ASUS ROG Crosshair X870E Hero

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 September, 2024.

Concluzii

 

ASUS ROG Crosshair X870E Hero este o placa de baza de ultima generatie, oferind un upgrade semnificativ fata de modelul anterior. Aceasta vine echipata cu cele mai noi tehnologii, precum Wi-Fi 7, doua porturi LAN (2.5Gb si 5Gb), trei sloturi M.2 PCIe 5.0 si suport pentru memorii DDR5 la frecvente de pana la 8200 MHz (sau DDR5-8600 daca se foloseste un APU Ryzen 8000G, desi nu acesta este target-ul principal al placii).

Placa vine cu BIOS-ul care include AGESA 1.2.0.2 inca din prima zi pe piata, rezolvand multe dintre problemele de performanta intalnite la procesoarele Zen 5 (AMD Ryzen 9000) de la lansare. BIOS-ul matur si optiunile avansate de overclocking permit utilizatorilor sa ajusteze fiecare parametru pentru a obtine performante maxime. In plus, tehnologia NitroPath optimizeaza traseele memoriei DDR5, contribuind la stabilitatea la frecvente ridicate si la performante imbunatatite in overclocking.

Astfel, Crosshair X870E Hero este singura placa testata pana acum care a reusit sa ruleze memoria la frecventa de 8200 MHz cu CL36, ceea ce este impresionant pe o platforma AMD. Totusi, folosind profilul EXPO Tweaked, latimea de banda a fost mai mica decat cea obtinuta pe X870E AORUS Master la DDR5-8200 out-of-the-box, ceea ce indica faptul ca inginerii de la ASUS mai au cateva optimizari de facut in ceea ce priveste performanta memoriei. Auto Rules sunt destul de relaxate, probabil pentru a permite compatibilitatea cu o gama mai larga de memorii DDR5.

Un alt punct forte il reprezinta etajul de alimentare masiv al procesorului, care pastreaza acelasi numar de faze – 22 – ca si modelul anterior, dar a fost optimizat pentru a oferi si mai multa stabilitate. Aceasta optimizare a permis rularea testelor la o frecventa de 5550 MHz cu o tensiune de doar 1.27V, un nou record pentru placile testate pana in prezent, chiar si in conditii de usoara subvoltare in sarcina.

In ceea ce priveste pretul, ASUS ROG Crosshair X870E Hero se gaseste in acest moment la putin sub 3600 lei, cu aproximativ 400 lei mai scumpa decat modelul anterior, X670E Hero, care se vinde la aproximativ 3200 lei. Diferenta de pret este justificata prin dotarile aditionale (dual LAN, Wi-Fi 7, SlimSAS) si imbunatatirile operate la nivelul VRM-ului si al memoriilor (NitroPath), menite sa ofere un nivel superior de stabilitate si overclocking. Oricum, ASUS desfasoara pana pe 10 noiembrie o promotie prin care primiti inapoi 255 lei daca optati pentru Crosshair X870E Hero. Totusi, in acea lista sunt incluse mai multe placi de baza interesante, precum si carcase, placi video sau AIO-uri produse de ASUS.

La final, pot spune ca ASUS ROG Crosshair X870E Hero reprezinta o alegere excelenta pentru cei care doresc un sistem de ultima generatie si sunt in cautarea celor mai noi tehnologii implementate pe o placa de baza premium.

 

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – ASUS ROG Crosshair X870E Hero

  1. Pixell a scris pe:

    Salut!
    Da, AMD are produse foarte competitive si foarte performante. Cu cat mai multe inovatii, cu atat mai bine pentru noi, consumatorii.
    Multumim Lab501.ro pentru review-uri!
    La multi ani!
    Pixell 🙂

  2. Cornel a scris pe:

    Reusita implementarea ASUS, felicitari pentru review!

  3. Marius M. a scris pe:

    Mulțumim LAB501 pentru review-ul excelent!
    Intenționez să fac un upgrade la o platformă cu chipset X870 și eram curios să aflu de ce e capabil flagship-ul Asus din această generație.

  4. Lucian Pop a scris pe:

    Foarte bun review. Pentru noul sistem pe AM5 intentionez sa merg tot pe un Asus ROG Hero (pe AM4 sunt pe ROG Hero, foarte multumit).

  5. Valentin Datcu a scris pe:

    Felicitări pentru review, Matose!

  6. Nooxy a scris pe:

    Reusita implemantarea! Felicitari pentru articol!

  7. Florin a scris pe:

    In primul rind, La Multi Ani ! si o cupa de sampanie pentru voi.
    In al doilea rind, as avea o intrebare pe care sa le-o adresati firmelor producatoare cu prima ocazie.
    Pe linga formatul “calsic” ATX, de ce nu se insista si pe formatele: mATX, mITX ?
    Nu vreau sa vorbesc in numele marii majoritati dar, tendinta din ultimii ani este vizibila. Detinatorii, viitori detinatori de placi de baza isi doresc PC-uri mici, implicit, placi de baza mici si/sau mini-PC-uri.
    De ce nu se insista si pe acest segment – mai mult – din partea firmelor producatoare ?
    La citi reprezentati au in Media, de ce nu mai fac citeva sondaje, chestionare, sa re-/constate care este tendinta cumparatorului ? Ce ii impiedica ? Deoarece nimeni nu ar avea de pierdut: atit ei (producatorii) si utilizatorii spre bucuria lor.
    In urma mai multor chestionare, rubrici cu diferite intrebari pentru diferite componente de pe mai multe site-uri, reviste online, marea majoritate au aratat cum tendinta utilizatorului final, este spre detinerea un mic PC, portabil, cu componente mici etc.
    Pe de alta parte, alti producatori mai mici sau mai mari (de mini PC-uri, componente) au speculat acest aspect prin marirea preturilor… Aici fiind alta discutie.

    Va multumesc pentru intelegere.

Lasa-ne un comentariu: