GIGABYTE R9 280X OC (GV-R928XOC-3GD) – CrossfireX Review

Scris de: , in categoria: Placi video, in 10 October, 2013.

Platforma de test

 

Testbed

Pentru a analiza performanta intr-un sistem de referinta cunoscut, cu un numar redus de variabile, am rulat 3DMark Vantage, 3DMark 2011 precum si toate testele din noul 3DMark. In privinta jocurilor am vrut sa va oferim o imagine cat mai exacta legata de comportamentul placilor testate, motiv pentru care am folosit 9 jocuri in testul de astazi si pentru fiecare joc am inregistrat si framerate-ul minim.

Au ramas pe baricade Far Cry 2 (singurul joc DX10 pe care il mai folosim), Crysis 2 si Alien vs Predator. DIRT 3 a fost inlocuit de urmasul sau, DIRT Showdown, Unigine Heaven a ajuns acum la versiunea a 4-a, iar Lost Planet 2, Battlefield 3 si Total War: Shogun 2 au fost inlocuite de 3 titluri nou noute, adica Hitman: Absolution, Sleeping Dogs si bineinteles Far Cry 3. Nu in ultimul rand, Metro 2033 a fost inlocuit de Metro Last Light. Folosim doar benchmark-uri si jocuri cu licenta, aduse la zi din punct de vedere al update-urilor.

Pentru a nu limita performanta placilor video am folosit o platforma compatibila standardului PCI-Express 3.0, adica Haswell. In acest scop am alaturat un Core i7 4770K unei placi de baza GIGABYTE Z87X-OC Force si am overclockat procesorul pana la 4500MHz perfect stabil la un voltaj de 1.16v si racit cu un cooler Noctua NH-D14. Memoriile folosite au fost un kit dual-channel GEIL Evo Corsa 8GB DDR3-2133 CL10 setate DDR3 2133 9-11-9-24, in timp ce sursa a fost batrana Cooler Master UCP 1100W. Testele au fost realizate in regim open-stand, cu ajutorul unei mese de teste HSPC Top Deck Station. Sistemul de operare folosit a fost Windows 7 Ultimate x64 SP1, instalat pe un Kingston HyperX 240GB.

Am folosit cea mai noua versiune de driver AMD, mai precis Catalyst 13.11 Press BETA, iar in cazul NVIDIA, am folosit driverul Forceware 327.23 WHQL.

De aceasta data cele doua rezolutii (1920×1200 si 2560×1600) au sens, discutand despre HD 7990 vs AMD R9 280X CrossfireX. Evident, pentru fiecare rezolutie am folosit cate doua setari: 8xAA si 2xAA, inlocuind cu 4xAA si NoAA atunci cand 8xAA nu a fost posibil. In toate jocurile detaliile au fost ridicate la maxim, atata timp cat acest lucru presupune folosirea unor setari identice pentru toate placile din test.

Jpeg

Comentarii

26 comentarii la: GIGABYTE R9 280X OC (GV-R928XOC-3GD) – CrossfireX Review

  1. Filip,ai perfectă dreptate;o industrie IT în plina derivă spre o zona crepusculară din ce în ce mai întunecată,care nu ştie cum să mai procedeze să “aburească” prostimea ca să-i scape de stocurile imense de produse care,tot din cauza lăcomiei lor s-au acumulat,datorate preturilor nesimţite din ultimii ani şi pe care o mână de români deştepţi încearcă să ne-o prezinte într-o aureolă cât mai strălucitoare şi culmea… adesea chiar şi reuşesc!.
    Apropo băieţi, în ultimul timp nu prea v-am mai văzut pe la concursuri;sau poate nu sunt eu suficient de bine informat?.

  2. Dreamcatcher a scris pe:

    Ar mai fi de adaugat o concluzie si poate cea mai importanta de departe, sincer eu n-am mai vazut asa ceva in niciun review care includea configuratii multicard si anume:un spor de performanta care depaseste binisor 100% in Far Cry 3 de exemplu.Poate gresesc, dar cred ca este o premiera faptul ca 2 placi video puse in CFX sa aibe performante mai mult decat duble fata de una singura!Pe undeva este o anomalie sau e posibil si asa ceva?!

    In rest, savuros review cum ne-am obisnuit!

  3. Mardelatul a scris pe:

    pana la urma 7990 se tine bine! diferenta 8x/8x e destul de mare in multe situatii! felicitari!

  4. Theo a scris pe:

    Pagina 2 – titlul este “GIGABYTE GTX 780 OC”. Presupun ca trebuia R9 280X OC.

  5. fubu a scris pe:

    Interesant articolul! Putem interpreta anumite rezultate din jocuri, ca fiind o scare 100% sau chiar 100%+ ?

  6. claudiu a scris pe:

    sincer pt un 5-8% in plus la performanta fata de varianta vanilla care se poate recupera usor, 10-20% in plus la pret si temperaturi mai mari respectiv zgomot mult mai mare eu nu as lua asa ceva, la 1250-1350 de lei varianta de baza pare cea mai buna alegere dupa cum vad deja ierarhia de preturi la noi.
    sa fiu sincer cat consuma ma lasa rece, dar zgomotul in load e mult prea mare fata de varianta de baza.

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Alonewolf – am luat o pauza anul asta, prea multa treaba prea putin timp.

    Dreamcatcher – diferente de rulare, nu le lua punctual 🙂

    Theo – thx, corectat

    fubu – 100% da, mai mult e doar o diferenta de rulare cum spuneam

  8. xtremage a scris pe:

    foarte bine ca ai adus in vedere cf x8 x8, chiar eram curios daca vor “gatui” fostul flagship amd si se pare ca da.

    ce mai era de mentionat este ca posesorii de 7970/ghz pot face CF cu 280x, placile sunt perfect compatibile, cf-ul functionand la frecventa celei mai slabe
    http://prntscr.com/1wipf1

  9. rage fuury a scris pe:

    bun articol, ar mai fi de subliniat ca AMD ofera suport pentru solutii multicard hibride (n-ar strica ca si NVidia sa adopte o solutiie similara-n.m.), astfel ca posesorii de HD7970 pot sa-si cumpere linistiti un 280X si sa puna cele doua placi in Crossfire- it works!

  10. theBRAIN a scris pe:

    Monstrule, o intrebare ca veni vorba de CFX-uri.
    Crezi ca un cfx de 7790 2Gb e gatuit de x8 x8, eu asa merg pe o placa 890GX. Ma gandesc ca puterea lor fiind mai mica, nu depaseste limitarea PCI-e x8. Tu ce zici?

  11. Monstru Post author a scris pe:

    Nu, nu limiteaza in nici un fel. Doar in cazul placilor foarte puternice apare o penalizare minora.

    In cazul articolului de fata eu v-am aratat cum se compara o situatie ideala cu o situatie real-life, nu cum se compara 8x 8x cu 16x 16x per se. Ideea de baza este ca una la mana placile aftermarket se incing prea tare daca sunt una langa alta, iar pe de alta parte noua generatie de chip-uri PLX are o performanta indiscutabil mai mare fata de ce vedeam in trecut (unde pierdeai perf datorita latentei prea mari induse de chip). Eu unul nu mi-as face griji sa folosesc 8x 8x daca placile sunt referinta, pentru ca atunci racirea este gandita pentru multi-card si penalizarea indusa de throttle in cazul placii din interior nu mai intervine atat de brutal.

  12. grigoras49 a scris pe:

    r9 280x mai beneficiaza de core zero??

  13. theBrain a scris pe:

    Am inteles.
    La mine totusi temperatura nu-i o problema, am un spatiu decent intre placi adica spatiul pt o placa pe PCI unde nu am montat nimic (un slot). Si pe langa asta am doua ventilatoare de 120 care baga aer direct pe placi si inca alte 5 tot de 120 din care 2 baga din fata si 3 sus care scot aer.
    Prima placa nu sare de 60 de grade la 100%, cealalta se invarte pe la 50+.
    Multam! 🙂

  14. DeMons a scris pe:

    @grigoras49 Da !

  15. Ghiţă a scris pe:

    Monstrule…dacă tot te dai Zeu în Olimpu’ IT de ce nu ai milă şi de noi cei care te “venerăm” să ne dai (gratis) o astfel de placă video?…a….te temi să nu faci iară un război in Olimp…au mai încercat zei şi semizei să aibă milă de oameni şi au sfârşit o rău… şti tu ce şti…s au vrei să ne faci o surpriză să ne dai R9 290X OC-uri ?

  16. Monstru Post author a scris pe:

    Mai Ghita, eu v-as da cate una la fiecare daca as avea 🙂

  17. Ghiţă a scris pe:

    Mulţumesc că ai înţeles gluma Monstrule

  18. Ionut a scris pe:

    Salutare,

    Mi-as fi dorit sa citesc acest articol inainte sa cumpar placa 🙁
    Pot confirma cuvant cu cuvant referintele visavis de temperaturile foarte ridicate la care Windforce-ul ajunge, si ma scoate din pepeni.
    Mi se pare absurd ca in conditii de airflow OK si carcasa inchisa placa sa nu poata mentine o temperatura sub 80 de grade chiar daca fan-urile urla la 100%.
    Cu carcasa deschisa si fan-uri pozitionate in asa fel incat sa impinga aerul cald generat in laterale catre exterior am reusit sa ajung pe la 75 de grade cu 75% fan speed, insa tot e prea mult.

    Imediat dupa ce placile vor deveni disponibile in cantitati mai mari la magazinele noastre o sa vorbesc cu cei de la Oktal (de unde am cumparat-o) in speranta ca o voi putea schimba cu un model de la alt manufacturer, gen Asus sau Sapphire.

  19. Alex a scris pe:

    Salut,

    Eu am primit placa asta video martea trecuta, am facut 2 teste cu ea, foarte multumit,dupa care am inceput sa lucrez. In weekend cand am vrut sa ma joc nu am putut, plin de artefacte si ecrane albastre. Nici macar un test 3D mark nu trecea. Aveti dreptate in legatura cu zgomotul si temperaturile destul de mari.

    Azi am dus-o inapoi si baietii mi-au confirmat ca e dusa. Poate am mai mult noroc cu MSI.

  20. ciprian a scris pe:

    Cat consuma 4 placi deastea in crossfire? daca una singura consuma 340W

  21. Monstru Post author a scris pe:

    Sistemul consuma 340W, nu placa…

  22. ciprian a scris pe:

    ok si placa cat consuma…?

  23. boss a scris pe:

    O sursa de 1500W e suficienta pt 4 placi in crossfirex? procesor i7 4770k 16 gb ram 2400 ? Astept un raspuns!

  24. Laurentiu a scris pe:

    Salut!
    In ce pozitie trebuie sa fie acel switch in mod normal?
    \ideea este ca placa nu mai da imagine pe monitor , ciudat ca am acel beep(test ok) al placii de baza dar nu am imagine.placa video este gv-r928xoc-3gd
    Am incercat diferite variante de bios dar degeaba, nu am imagine pe monitor desi din calculator aud acel beep.multumesc

  25. Laurentiu a scris pe:

    Daca fac update de bios , pozitia acelui switch in ce pozitie trebuie sa fie ? 1 sau 2?

  26. Laurentiu a scris pe:

    Daca se poate, va rog sa-mi trimiteti sfaturi , pareri pe adresa: laurentiuchircus@yahoo.com
    Multumesc frumos!

Lasa-ne un comentariu: