Inteligenta Artificiala pe PC-ul tau – RTX la maturitate – Part VI

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 4 September, 2024.

Inteligenta Artificiala – Foarte scurt istoric

 

Sunt convins ca daca citit acest articol sunteti pasionati de tehnologia de calcul si implicit, fiind pasionati de tehnologia de calcul, ati observat in ultimii ani cum sintagma AI isi gaseste loc din ce in ce mai des in industria noastra, de la tehnologii de upscaling si super sampling si pana la chatbots, sau adevarati asistenti personali (Copilot, de exemplu). Desigur, unii dintre voi sunteti mai interesati de acest subiect, altii mai putin, in fond, in orice domeniu, interesul fata de diverse ramuri variaza in functie de preferintele pasionatilor. Poate unii dintre voi sunt programatori care chiar lucreaza cu large language models, in timp ce altii au auzit de AI, dar nu stiu inca exact ce poate face acesta pentru ei.

Ei bine, la fel ca si in cazul celorlalte materiale din seria “RTX la maturitate”, trebuie sa mentionez ca aceste articole nu sunt gandite neaparat pentru entuziasti, care sunt cu siguranta la curent cu ultimele tehnologii, inca din momentul lansarii, ci mai degraba pentru cei care nu au acordat o atentie sporita acestui subiect pana acum, care au auzit de RTX, DLSS sau AI, dar nu stiu inca exact ce pot face aceste tehnologii pentru ei. Ei bine, asta am incercat sa descoperim in cadrul seriei de articole RTX la maturitate, drept urmare, daca esti un profesionist in domeniul AI, aceasta lectura probabil nu este pentru tine.

In fond, eu sunt un simplu utilizator, sub nici o forma expert in inteligenta artificiala, deci nu prea ai ce noutati sa afli de la mine in acest domeniu. Drept urmare, acest articol este scris din punct de vedere al unui simplu utilizator curios, care transmite mai departe ce a descoperit prin experiente proprii, realizate pe masina de acasa. Pentru ca da, astazi vom discuta despre solutii AI locale, nu despre solutiile server-based de care ne impiedicam la tot pasul. De ce? Ei bine, in primul rand pentru ca este gratuit, in al doilea rand pentru ca datele tale raman ale tale, pe PC-ul tau si nu in ultimul rand pentru ca daca tot ai un PC echipat cu o placa grafica NVIDIA GeForce RTX, de ce sa nu profiti de acest lucru la maxim?!

Dar deja divaghez… In primul si in primul rand, ce este AI? Ei bine, desi multi dintre noi au auzit despre acest concept doar in ultimii 10 ani, bazele au fost puse undeva la mijlocul anilor 40, de catre cercetatori McCullouch si Pitts, care au pus la punct primele modele computationale bazate pe retele neuronale, conceptul de inteligenta artificiala fiind introdus pentru prima oara de Alan Turing in 1950, in lucrarea sa “Computing Machinery and Intelligence”. Astfel, in 1956 inteligenta artificiala lua nastere ca disciplina academica, popularitatea acestui subiect in randul cercetatorilor si al guvernelor care sustineau aceste cercetari cunoscand o serie de fluctuatii puternice in cea mai mare parte a secolului 20.

Aveau sa treaca ani buni pana la inceputul secolului 21, cand progresul tehnologic inregistrat in domeniul tehnologiilor de fabricatie, respectiv al arhitecturii nucleelor grafice, au dus la adoptia la scara larga a algoritmilor de deep learning, adevarata “revolutie AI” avand loc in ultimii 7 ani, ulterior lansarii arhitecturii transformer de catre cercetatorii Google, respectiv lansarii primei serii de placi grafice cu nuclee Tensor integrate, de catre NVIDIA.

Desigur, in paralel, in cultura populara, cum ar fi nuvele sau filme, inteligenta artificiala a fost imaginata concomitent cu nasterea disciplinei academice. In fond, HAL 9000, din 2001: A Space Odyssey, lua nastere in 1968, fiind bazat pe scurte lucrari de proza ale lui Arthur C. Clark, unele dintre ele datand chiar din 1951 (The Sentinel), iar mai aproape de zilele noastre, in urma cu 40 de ani, auzeam pentru prima oara despre Skynet.

7 ani mai tarziu se lansa Terminator 2:Judgement Day, iar fraza care a devenit probabil intre timp cosmarul secret al dezvoltatorilor de AI din zilele noastre rasuna pentru prima oara din boxele salilor de cinema: “The system goes online August 4th, 1997. Human decisions are removed from strategic defense. Skynet begins to learn at a geometric rate. It becomes self-aware at 2:14 a.m. Eastern time, August 29th. In a panic, they try to pull the plug…”

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: