Inteligenta Artificiala pe PC-ul tau – RTX la maturitate – Part VI
Inteligenta Artificiala – AI
Bine, bine… si totusi… ce este AI si de ce ne intereseaza pe noi acest subiect? Ei bine, conform Consiliului Parlamentului European, “Inteligenta artificiala este utilizarea tehnologiei digitale pentru a crea sisteme capabile sa îndeplineasca sarcini considerate in mod obisnuit ca necesitand inteligenta umana”. O definitie corecta, acoperitoare, dar evident mult prea vaga pentru gustul nostru.
Din punctul nostru de vedere, al pasionatilor de calculatoare, inteligenta artificiala este o combinatie intre o componenta software, mai precis algoritmi de machine learning, deep learning si seturi de date de mari dimensiuni, respectiv o componenta hardware, alcatuita in principal din nuclee specializate in utilizarea unor astfel de algoritmi, cum ar fi nucleele Tensor din placile grafice NVIDIA din seria RTX, capacile sa utilizeze de asemenea si puterea de calcul bruta a unor nuclee ne-specializate pentru a invata tipare repetitive, rezultatul fiind un sistem capabil sa recunoasca context si sa genereze actiuni bazate pe acest context.
Asa cum spuneam, nu discutam despre un domeniu nou, iar diversele aplicatii ale inteligentei artificiale fac parte de mult din viata noastra, indiferent daca discutam despre motoare de cautare, sisteme de recomandare (Netflix, YouTube), sisteme de traducere, vehicule inteligente sau asistenti virtuali (Siri, Alexa). Practic, suntem inconjurati de aplicatii ale inteligentei artificiale de ani de zile, iar implicarea acestor aplicatii in viata noastra zilnica creste exponential, pe zi ce trece.
Desigur, privind inteligenta artificiala din acest punct de vedere, putem spune ca este doar o unealta, aflata in spatele produselor care ne intereseaza sau pe care le utilizam zilnic. Ne afecteaza, dar nu ne intereseaza in mod direct. Si atunci, de ce discutam astazi despre AI? In fond, nu ne-am transformat peste noapte in platforma pentru dezbateri care tin de etica sau impact al tehnologiei asupra societatii.
Ei bine, pentru ca in ultimii 5 ani a luat avand major o anumita ramura a AI-ului, mai precis AI-ul generativ. La ce ma refer? Ei bine, atat la generative pre-trained transformers (GPT), care utilizeaza large language models pentru training, rezultatul fiind generarea de text bazat pe relatiile semantice dintre cuvinte, cat si la AI-ul generativ de tip text-to-image, popularizat de aplicatii cum ar fi DALL-E, Midjourney sau Stable Diffusion.
Stiu, stiu, le-ati vazut pe internet si majoritatea aplicatiilor de tip chatbot au inceput sa ofere planuri platite pentru a avea acces la adevarata putere a modelului AI utilizat, acelasi lucru fiind valabil si pentru generarea de imagini – trebuie sa platesti un abonament pentru a utiliza astfel de solutii software. Si totusi… daca v-as spune ca noi, utilizatorii de placi grafice NVIDIA RTX, in special din seriile 3000 si 4000, avem acces la unelte gratuite pentru AI, ba mai mult decat atat, putem genera continut local, in siguranta, folosind puterea placii grafice din PC-ul nostru, nu un server aflat cine stie unde?
Suna interesant, nu-i asa? Ei bine, fix despre asta vom discuta azi, oferind doua exemple cat se poate de relevante pentru generare de imagini, respectiv chatbot cu rol de asistent personal. Ambele instalate local, ambele gratuite, ambele folosind la maxim puterea de procesare oferita de placa noastra grafica.
Comentarii