Inteligenta Artificiala pe PC-ul tau – RTX la maturitate – Part VI

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 4 September, 2024.

Concluzii

 
Asa cum am mentionat si la inceputul acestui articol, nu avem pretentia de a redacta un ghid exhaustiv care sa trateze utilizarea inteligentei artificiale pe PC-ul de acasa. In fond, nu suntem nici experti in acest domeniu, iar pe de alta parte, posibilitatile sunt atat de vaste incat nimeni nu le-ar putea acoperi pe toate intr-un singur articol. Zilnic apar noi modele AI, noi tehnici si noi seturi de date, iar adevarata utilizare a inteligentei artificiale se afla inca in stadiul incipient, din punctul meu de vedere. Da, inteligenta artificiala va avea un impact similar cu cel al aparitiei internetului sau al smartphone-urilor, ba poate chiar mai mult decat atat, insa noi ne aflam de-abia la inceputul revolutiei AI.

Pe de alta parte, scopul acestui articol este altul, mai precis constientizarea tuturor uneltelor pe care le avem la indemana daca utilizam un PC echipat cu o placa grafica din seria RTX. Stim, placile video sunt puternice si ne putem juca orice titluri pe ele. Ba chiar mai mult decat atat, le putem folosi pentru a accelera procesul de editare foto / video, de grafica 3D, s.a.m.d. Si totusi, putem face chiar mai mult decat atat, cum ar fi sa utilizam o solutie AI locala, gratuita, in deplina siguranta.

Si in functie de ce ne dorim, instalarea unei astfel de solutii poate varia in complexitate intre instalarea unui utilitar caruia ii oferim acces la anumite directoare de pe unitatea noastra de stocare, proces care dureaza efectiv cateva minute, pana la instalarea unei interfete open source pentru Stable Diffusion, urmata de instalarea modelelor dorite si de antrenarea lor, ceea ce poate dura pana la o ora, acestea fiind de altfel modelele folosite de noi in articolul de fata. Desigur, internetul este plin de resurse si tutoriale dedicate celor care vor sa experimenteze cu inteligenta artificiala, deci este posibil sa dedicat mult mai mult timp acestei indeletniciri, daca va prinde “microbul”.

Cert este ca o buna parte dintre placile video montate in PC-urile noastre in acest moment sunt capabile de mult mai multe lucruri decat ceea ce facem noi zilnic (si ma refer aici in special la placile grafice NVIDIA RTX din seriile 3000 sau 4000, cu peste 8GB memorie RAM), drept urmare, daca suntem curiosi ce poate face inteligenta artificiala pentru noi, acasa, nu ne costa nimic sa incercam. Spun asta deoarece, cu riscul de a ma repeta, nu discutam despre produse comerciale disponibile pe internet, ci despre aplicatii gratuite, care pot fi utilizate in deplina siguranta pe PC-ul personal, chiar si fara conexiune la internet. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, suna foarte interesant!

Desigur, un alt aspect pe care nu l-am abordat in acest articol este legat de etica, moralitate si impactul pe care solutiile AI il au deja si il vor avea in viitor asupra unei multitudini de aspecte ale societatii, de la modul in care ne informam si trebuie sa filtram stirile de pe internet si pana la modul in care ne desfasuram activitatea profesionala sau academica, sau modul in care ne relaxam. Asa cum spuneam, nu avem pretentia de a fi o platforma care trateaza astfel de subiecte, principala noastra preocupare fiind tehnologia de calcul, insa aceste aspecte ar trebui de asemenea urmarite pe viitor.

Cert este ca acelasi organism caruia i-au luat mai bine de 10 ani pentru a standardiza un conector universal pentru telefoanele mobile, mai precis Consiliul Uniunii Europene, s-a miscat in timp record in momentul in care a venit vorba despre inteligenta artificiala, trecand doar 4 ani de la propunerea unei initiative lesgislative pentru reglementarea acesteia pana la finalizarea acestei intiative, in luna Mai a acestui an.

La final, nu pot decat sa remarc faptul ca au trecut mai bine de 27 de ani de cand Skynet ar fi trebuit sa devina constient, iar noi inca nu am vazut Terminatori pe strada. Probabil pentru ca discutam totusi doar despre un film, probabil pentru ca nu acesta este viitorul spre care ne indreptam, sau, cine stie, probabil pentru ca John Connor si-a facut treaba… In fond, asa cum stim si din filme, the future is not set…

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: