Nvidia GeForce RTX 4090 & RTX 4080 – Part III – Performanta Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 11 October, 2022.

Relative performance

 
Asa cum v-am obisnuit, am trecut placa prin toata metodologia noastra – puteti analiza graficele in acest review – si am publicat framerate-ul mediu, atat per total, cat si per rezolutie. Drept urmare, concluzia legata de performanta o tragem aici, Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition devenind, de astazi, noul punct de referinta.

Inainte sa mergem mai departe, trebuie sa discutam insa cateva lucruri. Astfel, a devenit clar deja inca din momentul lansarii generatiei trecute faptul ca avem de-a face cu placi grafice extraordinar de puternice, motiv pentru care, chiar si utilizand cel mai puternic procesor al momentului, in rezolutii mai mici performanta este limitata de procesor. Este si logic, daca stam sa ne gandim, pentru ca nimeni nu plateste peste 10000 RON pentru a se juca in Full HD.

In al doilea rand, placile video din ultimele generatii pot face mult mai multe lucruri decat rasterizare, producatorii incercand sa ofere un spor de performanta atat in rasterizare, cat si in raytracing in timp real. Si cu cat sarcina este mai grea, cu atat sporul de performanta va fi mai ridicat.

Tocmai de aceea am spus de fiecare data ca media rezultatelor nu este neaparat reprezentativa pentru performanta absoluta, fiind o normalizare raportata la platforma noastra de teste, jocurile utilizate de noi si setarile utilizate de noi. Fiecare metodologie diferita va avea alt rezultat si acest lucru este perfect normal. Pe de alta parte, este o metoda rapida de a ne da seama de performanta relativa a placii testate, motiv pentru care si folosim aceasta metoda.

Iar la final, dupa ce am testat 8 placi video utilizand o platforma noua, cu un sistem de operare nou si o parte din jocuri schimbate, lucrurile stau cam asa: Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition aduce un spor de performanta per total de 28% fata de RTX 3090Ti, 34% fata de RTX 3090, respectiv 39% fata de RTX 3080. Avem de-a face cu unul dintre cele mai mari salturi de la o generatia la alta din ultima perioada, insa lucrurile nu se opresc aici.

Astfel, daca ne referim la rezolutia care pune cel mai bine in valoare placile grafice high-end, adica 4K, Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition obtine in medie o performanta cu 36% mai ridicata decat RTX 3090Ti, 43% fata de RTX 3090, respectiv 48% fata de RTX 3080. Cifra importanta aici este 43% fata de produsul echivalent din generatia anterioara, pentru ca asta inseamna ca RTX 4090 este, aproximativ, de doua ori mai performanta decat RTX 3090!

 

Comentarii

8 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 4090 & RTX 4080 – Part III – Performanta Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition

 1. In sfarsit, acum cred ca e timpul sa fac upgrade la batranul 2080 Ti 🙂 Sunt sanse ca o sursa Seasonic de 650W Gold sa faca fata la placa asta? Felicitari pentru review!

 2. Acum am vazut ca are display port 1.4 – mi se pare cam naspa sa fii limitat la 120 Hz in 4K (pe care ii depaseste intr-o gramada de situatii). Si chroma subsampling sucks.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  E posibil sa faca fata, dar va fi la limita rau.

 4. pss a scris pe:

  ar fi frumos si Forza Horizon 5 sa fie in lista de benchmarks
  oricum super review-ul si multumim inca odata pentru efortul depus

 5. eidos a scris pe:

  Imi plac temperaturile
  Imi place ca au tinut totusi consumul in limite – multumita TSMC
  La performanta e bestie, dar nu necesara sub 4k

  DLSS 3.0 e vrajeala, poate peste 2-3 ani v-a fi diferit

  Nu-mi place deloc, dar absolut deloc, pretul – profitori NVIDIA, au fix aceleasi preturi umflate nejustificat pe timpul boom-ului la mining

  Sa speram ca performantele AMD vor aduce ceva concurenta si preturile vor mai scadea

  Sa fi-mi sinceri, un gamer nu are bani de RTX 4090 … mai ales acum

  Mai ales ca ai nevoie de monitor 4k, sa te bucuri la maxim de 4090, iar un 4k cu refresh rate decent e scump in draci

  Cumperi de pe olx rtx 3080 cu 3500 ron si esti mult mai castigat, pentru rezolutie 2k esti acoperit…

  Concluzia, de evitat RTX 4090, decat daca ai pe dady ca sponsor oficial :)))

 6. Dodo a scris pe:

  Stima pentru Monstru,stima pentru echipa lab501!!!Rezultate impresionante ,dar prețul este peste puterea multora .Acum chiar că îmi place noua metodologie de testare,felicitari!

 7. Florin a scris pe:

  Cum ati reusit sa faceti rost de varianta Founder’s Edition in Romania ? Stiti cumva daca va fi disponibila pe piata noastra ? In mod normal as fi mers pe variante AIB (Asus de ex.) dar de data asta pe langa pretul mai mare sunt limitat si de lungimea placii. Varianta FE ar fi singura care ar incapea in carcasa mea.

 8. Astea sunt limitele tehnologice. Te-ai fi asteptat la o performanta pe masura numarului de tranzistori. 76 de miliarde fata de 28, vechea generatie. Nici vorba.

  In schimb, e bine sa solicitam aportul pompierilor daca vrem sa rulam la maximum. Fara gluma.

  Cred ca visul meu, sunt sigur ca nu doar al meu, de a rula jocuri la calitatea unui film turnat la Hollywood, nu este realizabil cu actuala tehnologie. Bazata pe tranzistor. In fine, raportul KW/performanta… Fara comentarii.

  Asteptam Quantum computing sau orice altceva. Era tranzistorului se apropie de final. Era si timpul, dupa 75 de ani. Ramanem optimisti.

Lasa-ne un comentariu: