Test practic – Conectorul 12VHPWR @ 650W – Mit vs Realitate
Astazi este ultima zi din an, iar majoritatea dintre voi probabil ca isi fac somnul de pranz pentru a putea rezista cat mai mult in noaptea de Revelion. Si noi petrecem in aceasta nopate, insa inainte de a incheia anul trebuie sa recunosc ca pe mine ma macina ceva: conectorul 12VHPWR! Ideea acestui articol mi-a venit in urma cu cateva saptamani, cand am asistat la valul de ura indreptat catre Nvidia, care erau invinuiti direct pentru problemele aparute, poze cu conectori 12VHPWR topiti inundandu-mi feed-ul aproape instant. Mai mult decat atat, spiritul de turma a insufletit parca majoritatea cumparatorilor frustrati din cauza preturilor placilor video high-end din ce in ce mai aberante, cruciada impotriva acestui conector 12VHPWR trecand rapid intr-o lupta Nvidia vs AMD, prezent vs trecut sau ATX 3.0 vs ATX 2.0.
De la bun inceput trebuie sa precizez ca nu sunt platit de Nvidia sa le apar numele sau conectorul 12VHPWR, ale caror specificatii le-au schitat impreuna cu partenerii lor de la Dell, insa multitudinea de informatii eronate si scoase din context m-au facut sa testez si sa redactez acest articol intr-un mod in care ma caracterizeaza: tehnic si concis. In primul rand, conectorul 12VHPWR a fost introdus de PCI-SIG in noiembrie 2021 prin urmare nu are cum sa stea la baza standardului ATX 3.0, ale carui specificatii au fost schitate inca din 2020. Este adevarat ca atunci cand a fost lansat in versiunea finala in 2022, standardul ATX 3.0 includea o rezerva de putere de pana la de doua ori capacitatea actuala a sursei atunci cand aceasta este echipata cu minim un conector 12VHPWR de 450W sau 600W.
Asta inseamna ca daca avem o sursa ATX 3.0 de 1000W aceasta trebuie sa fie capabila sa sustina o incarcare de 2000W timp de 100uS, insa nu mai mult de 10% din timpul de test (Duty Testing Cycle). Acest lucru este echivalent cu un spike de consum foarte scurt si izolat, pe care oricum majoritatea surselor high-end il puteau sustine fara probleme. Mai mult decat atat, PCI-SIG recomanda ca mufa 12VHPWR de 600W si placile video pe care este instalata sa nu depaseasca o putere de 3 ori mai mare decat cea specificata mai mult de 100uS, revenind insa la puterea nominala atunci cand spike-ul are valoarea de 1s. Prin urmare si aici este vorba de curenti tranzienti pe care majoritatea surselor de calitate ii pot sustine fara probleme.
Prin urmare tin sa subliniez faptul ca conectorul 12VHPWR si standardul ATX 3.0 sunt chestiuni separate, interconectate intre ele, insa pot exista si separat fara nici o problema. O sursa ATX 3.0 nu este mai buna decat o sursa de calitate ATX 2.0, nu are rezerva de putere mai mare si nici nu ne ofera o tensiune de alimentare mai curata. Ceea ce face insa noul standard este sa filtreze sursele de slaba calitate, practic nu orice sursa de buget va putea corespunde certificarii ATX 3.0. Daca am lamurit un pic acest subiect, haideti pe pagina urmatoare sa disecam un pic conectorul 12VHPWR…
Comentarii
Nice surprise. I love technical stuff 😀
La multi ani !
Ar fi interesant sa vedem câteva recomandări de surse, surse pregătite pt teste că acestea.
La multi ani !
La mulți ani și mulțumesc pentru articol/munca depusa!
La mulți ani cu sănătate și pace Lab501!!! Numai bine!
Felicitari pentru finalul in forta! Excelent articol, asteptam ceva lamuriri asupra acestui conector. Multumim pentru toate eforturile depuse si pentru articolele excelente! La Multi Ani!
La multi ani! Lab501 rulez, fain articolul!
La muti ani!
Sa vedem cat mai multe surse cu standardul ATX 3.0 testate in laborator. Va doresc un an cat mai productiv!
Buna, am si eu o intrebare. Am cumparat o placa rtx 4080. Daca primul conector de 8 pini dintr-un cablu nu intra ( am incercat dar am zis sa nu apas f tare), pot sa il folosesc pe cel din prelungire ( daisy chain). Cel de-al doilea conector de la PSU a intrat ok in celalalt capat al cablului 12VHPWR. Am incercat si cu acesta in cel care nu merge dar degeaba – doar cel din daisy chain, mai indepartat intra usor si nu vreau sa fortez. Deci 2 cabluri din PSU, doar ca unul foloseste daisy chain – capatul mai lung pt conectarea la cablul de 12VHPWR. Merci
Am 2 cabluri separate din PSU catre acest conector. doar ca la unul pot conecta doar daisy-chanedul/pigytailul nu primul conector. Am incercat cu ambele cabluri, primul conector, nici unul nu intra si am fortat. Pigy tailul intra f usor . Ambele cabluri au scris pe ele PCI-E ( celalalt capat este PSU si e in sursa). Sursa si cablurile sunt Seasonic 750W gold iar placa video e un gainward rtx 4080 phoenix. De pornit si deocmadata merge. Voi vedea in load. Merci
Sa pun problema si mai simplu.
Sunt 2 cabluri diferite , identice care pleaca din sursa
Cablul 1:
PSU ——– PCI-E 1 ( legat la placa video, 12…..) —— PCI-E 2 ( nelegat la nimic)
Cablul 2:
PSU ——– PCI-E 1 ( nelegat la nimic) —— PCI-E 2 ( legat la placa video , acel 12VHPWR)
E ok sau nu ?
Salut Mihai,
Am inteles problema ta din primul mesaj, insa raspundem si noi in limita timpului disponibil :).
In principiu nu are trebui sa fie nici-o problema insa dar as fi in situatia ta as incerca sa inserez totusi PCI-E1 de pe cablul 2 in mufa de pe adaptor.
Bafta
Multumesc mult. Am mai incercat aseara cu ambele cabluri, mai cu forta si tot degeaba :). Am tot adaugat mai multe date, pt ca diversi nu au inteles, si am banuit ca e o problema la textul meu, nu pt a presa :). Merci mult inca o data ( o sa mai insist cu cu mufa PCI-E1 , cine stie) si voi incerca sa cumpar un cablu seasonic cand apare in comert.
Salutare!
Profit de aceasta ocazie sa va felicit pentru modificarile aduse site-ului a.î. sa fie vizualizat corect pe mobil. Mai ales ca pot sa dau zoom pe poze 🙂
Spor si multumim pentru toate testele si articolele postate!
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube