Test practic – Conectorul 12VHPWR @ 650W – Mit vs Realitate

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 31 December, 2022.


 
Conectorul 12VHPWR este format din 12 pini de alimentare si 4 pini de control, in total avem la dispozitie 16 pini. Din cei 4 pini de control, momentan avem in folosinta doar 2 pini care comunica placii video capabilitatea sursei de a livra puterea ceruta prin conectorul de 12VHPWR. Contrar anumitor informatii de pe internet, sursa nu are nici un pin de control inter, prin urmare nu stie ce placa avem instalata in sistem si nici nu-i pasa daca tragem 150W, 300W, 450W sau 600W prin acel conector. Mai jos aveti configuratia posibila pentru cei doi pini de control (Sense0 si Sense1), placile video care folosesc conectorul 12VHPWR isi vor ajusta TBP-ul (Total Board Power) sau TGP-ul (Total Graphics Power) in functie de acestia.

 

 

Revenim la conectorul nostru buclucas si la ceilalti 12 pini – desi pot sustine pana la 12.5A per pin in cazul folosirii cablurilor 16AWG, in cazul in care configuratia este de 12 pini amplasati pe 2 randuri precum in cazul conectorului 12VHPWR, curentul maxim certificat este de 9A (referinta MOLEX) sau 9.5A (referinta Amphenol). Avand 12 pini activi inseamna ca intr-un conector avem 6 pini de masa (GND) si 6 pini de alimentare (+12V). Prin urmare incarcare maxima pe fiecare conector nu ar trebui sa depaseasca rating-ul individual al pinilor: 6 x 9A = 54A (am luat aici rating-ul mai mic dat de datasheet-ul celor de la MOLEX).

Un alt factor care influenteaza curentul maxim livrat este grosimea si lungimea firelor. 16AWG, grosimea recomandata a fi folosita cu conectorul 12VHPWR, poate sustine in general curenti de 10 – 13A, insa atunci cand e vorba de putere sustinuta nu se recomanda a se depasi 10A. Pinii nostri sunt certificati pentru 9 – 9.5A, cablul 16AWG pentru maxim 10A ceea ce inseamna ca totul e bine pana acum. In teorie putem incarca fara probleme – asta inseamna fara sa depasim o diferenta de temperatura (dT) fata de mediul ambient de 30 oC – o putere de 648W. Formula folosita a fost P (puterea) = U (tensiunea) * I (curentul) = 12V * 54A = 648W. Acum ca am vazut teoria haideti pe pagina urmatoare sa vedem cum am testat acest lucru in practica.

 

 

Comentarii

13 comentarii la: Test practic – Conectorul 12VHPWR @ 650W – Mit vs Realitate

  1. Bogdan a scris pe:

    Nice surprise. I love technical stuff 😀
    La multi ani !

  2. SeniL a scris pe:

    Ar fi interesant sa vedem câteva recomandări de surse, surse pregătite pt teste că acestea.
    La multi ani !

  3. Ciupearca a scris pe:

    La mulți ani și mulțumesc pentru articol/munca depusa!

  4. Bugsy004 a scris pe:

    La mulți ani cu sănătate și pace Lab501!!! Numai bine!

  5. MKAEL a scris pe:

    Felicitari pentru finalul in forta! Excelent articol, asteptam ceva lamuriri asupra acestui conector. Multumim pentru toate eforturile depuse si pentru articolele excelente! La Multi Ani!

  6. butcher a scris pe:

    La multi ani! Lab501 rulez, fain articolul!

  7. Cititorul a scris pe:

    La muti ani!
    Sa vedem cat mai multe surse cu standardul ATX 3.0 testate in laborator. Va doresc un an cat mai productiv!

  8. Mihai a scris pe:

    Buna, am si eu o intrebare. Am cumparat o placa rtx 4080. Daca primul conector de 8 pini dintr-un cablu nu intra ( am incercat dar am zis sa nu apas f tare), pot sa il folosesc pe cel din prelungire ( daisy chain). Cel de-al doilea conector de la PSU a intrat ok in celalalt capat al cablului 12VHPWR. Am incercat si cu acesta in cel care nu merge dar degeaba – doar cel din daisy chain, mai indepartat intra usor si nu vreau sa fortez. Deci 2 cabluri din PSU, doar ca unul foloseste daisy chain – capatul mai lung pt conectarea la cablul de 12VHPWR. Merci

  9. Mihai a scris pe:

    Am 2 cabluri separate din PSU catre acest conector. doar ca la unul pot conecta doar daisy-chanedul/pigytailul nu primul conector. Am incercat cu ambele cabluri, primul conector, nici unul nu intra si am fortat. Pigy tailul intra f usor . Ambele cabluri au scris pe ele PCI-E ( celalalt capat este PSU si e in sursa). Sursa si cablurile sunt Seasonic 750W gold iar placa video e un gainward rtx 4080 phoenix. De pornit si deocmadata merge. Voi vedea in load. Merci

  10. Mihai a scris pe:

    Sa pun problema si mai simplu.
    Sunt 2 cabluri diferite , identice care pleaca din sursa
    Cablul 1:
    PSU ——– PCI-E 1 ( legat la placa video, 12…..) —— PCI-E 2 ( nelegat la nimic)

    Cablul 2:
    PSU ——– PCI-E 1 ( nelegat la nimic) —— PCI-E 2 ( legat la placa video , acel 12VHPWR)

    E ok sau nu ?

  11. matose a scris pe:

    Salut Mihai,

    Am inteles problema ta din primul mesaj, insa raspundem si noi in limita timpului disponibil :).
    In principiu nu are trebui sa fie nici-o problema insa dar as fi in situatia ta as incerca sa inserez totusi PCI-E1 de pe cablul 2 in mufa de pe adaptor.

    Bafta

  12. Mihai a scris pe:

    Multumesc mult. Am mai incercat aseara cu ambele cabluri, mai cu forta si tot degeaba :). Am tot adaugat mai multe date, pt ca diversi nu au inteles, si am banuit ca e o problema la textul meu, nu pt a presa :). Merci mult inca o data ( o sa mai insist cu cu mufa PCI-E1 , cine stie) si voi incerca sa cumpar un cablu seasonic cand apare in comert.

  13. vlad0ne a scris pe:

    Salutare!
    Profit de aceasta ocazie sa va felicit pentru modificarile aduse site-ului a.î. sa fie vizualizat corect pe mobil. Mai ales ca pot sa dau zoom pe poze 🙂

    Spor si multumim pentru toate testele si articolele postate!

Lasa-ne un comentariu: