Test practic – Conectorul 12VHPWR @ 650W – Mit vs Realitate

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 31 December, 2022.

Metodologia de test

 

Evident, am fi putut sa utilizam un GeForce RTX 4090 cu overclocking, insa nu am fi obtinut o sarcina sustinuta, pentru ca natura imaginilor generate de GPU nu este una constanta. Prin urmare am ales sa testez folosind echipamentul nostru cu ajutorul caruia testam sursele de alimentare – puteti afla mai multe detalii despre acesta in articolul nostru de metodologie actualizat ultima oara in 2020. Sursa folosita pentru teste este Seasonic TX-1600, al carei review il puteti gasi aici.

Deoarece placa noastra cu conexiuni nu are o mufa mama 12VHPWR, a trebuit sa confectionez un adaptor de la 12VHPWR mama la 2 conectori PCIe 8 pini tata. Pentru asta am folosit cabluri 16AWG cat se poate de scurte, cu pini sertizati pe partea celor 2 mufe PCIe 8 pini, in timp ce in cealalta parte am cositorit fir cu fir pe o mufa Amphenol cu rating H+ (certificata pentru curent ridicat, adica exact ce intalnim si pe placile video).

Stiu ca metoda cositoririi nu este la fel de buna ca cea a sertizarii, insa nu am putut face rost de pinii necesari in timp util. In schimb vom urmari temperatura si in zona lipiturilo,r pentru a vedea daca exista vreo problema. Desi nu ai spune ca iti ia prea mult timp sa cositoresti 12 fire, operatiunea a durat mai bine de 3 ore, dimensiunea si apropierea pinilor reprezentand o adevarata provocare. Dupa cositorire fiecare pin a beneficiat de heatshrink, apoi intreg adaptorul a fost securizat cu banda Tesa textila.

 

 

Testele au constat in aplicarea unei sarcini de 54A (6 x 9A), adica o putere totala de 648W, urmarind cu o camera cu termoviziune temperatura la care ajunge mufa 12VHPWR, firele si conectorii care intra in sursa, precum si in placa de adaptare a testerului de surse. Dupa ce am finalizat testele cu firul cat mai drept posibil am incercat sa realizez si un scenariu mai putin optim, acela in care fortez firele care ies din mufa 12VHPWR intr-o pozitie cat mai aproape de 90 grade (atat cat am putut, pentru ca firele din cablul Seasonic sunt destul de flexibile pentru a nu deranja mufa chiar daca le abatem destul de mult de la orizontala).

 

 

Comentarii

13 comentarii la: Test practic – Conectorul 12VHPWR @ 650W – Mit vs Realitate

  1. Bogdan a scris pe:

    Nice surprise. I love technical stuff 😀
    La multi ani !

  2. SeniL a scris pe:

    Ar fi interesant sa vedem câteva recomandări de surse, surse pregătite pt teste că acestea.
    La multi ani !

  3. Ciupearca a scris pe:

    La mulți ani și mulțumesc pentru articol/munca depusa!

  4. Bugsy004 a scris pe:

    La mulți ani cu sănătate și pace Lab501!!! Numai bine!

  5. MKAEL a scris pe:

    Felicitari pentru finalul in forta! Excelent articol, asteptam ceva lamuriri asupra acestui conector. Multumim pentru toate eforturile depuse si pentru articolele excelente! La Multi Ani!

  6. butcher a scris pe:

    La multi ani! Lab501 rulez, fain articolul!

  7. Cititorul a scris pe:

    La muti ani!
    Sa vedem cat mai multe surse cu standardul ATX 3.0 testate in laborator. Va doresc un an cat mai productiv!

  8. Mihai a scris pe:

    Buna, am si eu o intrebare. Am cumparat o placa rtx 4080. Daca primul conector de 8 pini dintr-un cablu nu intra ( am incercat dar am zis sa nu apas f tare), pot sa il folosesc pe cel din prelungire ( daisy chain). Cel de-al doilea conector de la PSU a intrat ok in celalalt capat al cablului 12VHPWR. Am incercat si cu acesta in cel care nu merge dar degeaba – doar cel din daisy chain, mai indepartat intra usor si nu vreau sa fortez. Deci 2 cabluri din PSU, doar ca unul foloseste daisy chain – capatul mai lung pt conectarea la cablul de 12VHPWR. Merci

  9. Mihai a scris pe:

    Am 2 cabluri separate din PSU catre acest conector. doar ca la unul pot conecta doar daisy-chanedul/pigytailul nu primul conector. Am incercat cu ambele cabluri, primul conector, nici unul nu intra si am fortat. Pigy tailul intra f usor . Ambele cabluri au scris pe ele PCI-E ( celalalt capat este PSU si e in sursa). Sursa si cablurile sunt Seasonic 750W gold iar placa video e un gainward rtx 4080 phoenix. De pornit si deocmadata merge. Voi vedea in load. Merci

  10. Mihai a scris pe:

    Sa pun problema si mai simplu.
    Sunt 2 cabluri diferite , identice care pleaca din sursa
    Cablul 1:
    PSU ——– PCI-E 1 ( legat la placa video, 12…..) —— PCI-E 2 ( nelegat la nimic)

    Cablul 2:
    PSU ——– PCI-E 1 ( nelegat la nimic) —— PCI-E 2 ( legat la placa video , acel 12VHPWR)

    E ok sau nu ?

  11. matose a scris pe:

    Salut Mihai,

    Am inteles problema ta din primul mesaj, insa raspundem si noi in limita timpului disponibil :).
    In principiu nu are trebui sa fie nici-o problema insa dar as fi in situatia ta as incerca sa inserez totusi PCI-E1 de pe cablul 2 in mufa de pe adaptor.

    Bafta

  12. Mihai a scris pe:

    Multumesc mult. Am mai incercat aseara cu ambele cabluri, mai cu forta si tot degeaba :). Am tot adaugat mai multe date, pt ca diversi nu au inteles, si am banuit ca e o problema la textul meu, nu pt a presa :). Merci mult inca o data ( o sa mai insist cu cu mufa PCI-E1 , cine stie) si voi incerca sa cumpar un cablu seasonic cand apare in comert.

  13. vlad0ne a scris pe:

    Salutare!
    Profit de aceasta ocazie sa va felicit pentru modificarile aduse site-ului a.î. sa fie vizualizat corect pe mobil. Mai ales ca pot sa dau zoom pe poze 🙂

    Spor si multumim pentru toate testele si articolele postate!

Lasa-ne un comentariu: