Test practic – Conectorul 12VHPWR @ 650W – Mit vs Realitate
Masuratori si rezultate
Am setat sarcina de 27A pe fiecare mufa de 8 pini, in total prin conectorul 12VHPWR trecand 54A. Ambientul in care se desfasoara testele este unul mic (16.2 oC), deoarece laboratorul nostru de testat surse nu este incalzit, dar acest lucru nu reprezinta oricum o problema, deoarece vom lua in considerare dT, adica diferenta intre temperatura atinsa si temperatura mediului ambient.
Dupa ce am lasat intreg ansamblul in sarcina timp de 3 ore, am masurat cu ajutorul camerei cu termoviziune atat conectorii, cat si firele, pentru ca sa nu uitam, 9A pe fiecare fir nu este o incarcare tocmai usoara.
Am inceput cu conectorii care intra in sursa, unde temperatura maxima a fost de 33 oC la nivelul contactelor, in timp ce in cealalta parte, pe mufele care intra in testerul de surse, avem doar 27 oC. Diferenta poate fi explicat prin cablurile diferite (ambele 16AWG) precum si prin banda Tesa care este aplicata pe cabluri.
Mai departe am trecut si la subiectul principal al zilei de astazi, temperatura conectorului 12VHPWR, care a ajuns la 29 oC (dT de 13 oC) … dupa 3 ore… la aproape 650W. Limita maxima absoluta a dT este de 30 oC, dupa care specificatiile de curent sustinut nu mai sunt valabile. Insa dupa cate se vede avem suficient spatiu de manevra. Am masurat si temperatura firelor in diverse locuri, acestea atingand pe traseu temperatura de 28 oC (dT de 12 oC).
Mai departe am chinuit cat am putut firele, insa temperatura mufei a scazut pana la 28 oC. Exista insa undeva un hotspot de 29 oC (se vede pe scara din stanga pozei) pe care nu l-am prins. Prin urmare temperatura mufei a ramas tot la aceeasi valoare, in ciuda eforturilor mele. Ce s-a schimbat insa a fost temperatura firelor, care in zona de curbura a urcat pana la 30 oC, in conditiile in care avem de-a face cu cabluri 16AWG de la Seasonic. Nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi stat situatia cu niste cabluri “chinezeste” care sunt mai mult 18AWG decat 16AWG – diferenta ar fi fost cu siguranta mai mare de 2 oC, cat am inregistrat in acest caz.
Comentarii
Nice surprise. I love technical stuff 😀
La multi ani !
Ar fi interesant sa vedem câteva recomandări de surse, surse pregătite pt teste că acestea.
La multi ani !
La mulți ani și mulțumesc pentru articol/munca depusa!
La mulți ani cu sănătate și pace Lab501!!! Numai bine!
Felicitari pentru finalul in forta! Excelent articol, asteptam ceva lamuriri asupra acestui conector. Multumim pentru toate eforturile depuse si pentru articolele excelente! La Multi Ani!
La multi ani! Lab501 rulez, fain articolul!
La muti ani!
Sa vedem cat mai multe surse cu standardul ATX 3.0 testate in laborator. Va doresc un an cat mai productiv!
Buna, am si eu o intrebare. Am cumparat o placa rtx 4080. Daca primul conector de 8 pini dintr-un cablu nu intra ( am incercat dar am zis sa nu apas f tare), pot sa il folosesc pe cel din prelungire ( daisy chain). Cel de-al doilea conector de la PSU a intrat ok in celalalt capat al cablului 12VHPWR. Am incercat si cu acesta in cel care nu merge dar degeaba – doar cel din daisy chain, mai indepartat intra usor si nu vreau sa fortez. Deci 2 cabluri din PSU, doar ca unul foloseste daisy chain – capatul mai lung pt conectarea la cablul de 12VHPWR. Merci
Am 2 cabluri separate din PSU catre acest conector. doar ca la unul pot conecta doar daisy-chanedul/pigytailul nu primul conector. Am incercat cu ambele cabluri, primul conector, nici unul nu intra si am fortat. Pigy tailul intra f usor . Ambele cabluri au scris pe ele PCI-E ( celalalt capat este PSU si e in sursa). Sursa si cablurile sunt Seasonic 750W gold iar placa video e un gainward rtx 4080 phoenix. De pornit si deocmadata merge. Voi vedea in load. Merci
Sa pun problema si mai simplu.
Sunt 2 cabluri diferite , identice care pleaca din sursa
Cablul 1:
PSU ——– PCI-E 1 ( legat la placa video, 12…..) —— PCI-E 2 ( nelegat la nimic)
Cablul 2:
PSU ——– PCI-E 1 ( nelegat la nimic) —— PCI-E 2 ( legat la placa video , acel 12VHPWR)
E ok sau nu ?
Salut Mihai,
Am inteles problema ta din primul mesaj, insa raspundem si noi in limita timpului disponibil :).
In principiu nu are trebui sa fie nici-o problema insa dar as fi in situatia ta as incerca sa inserez totusi PCI-E1 de pe cablul 2 in mufa de pe adaptor.
Bafta
Multumesc mult. Am mai incercat aseara cu ambele cabluri, mai cu forta si tot degeaba :). Am tot adaugat mai multe date, pt ca diversi nu au inteles, si am banuit ca e o problema la textul meu, nu pt a presa :). Merci mult inca o data ( o sa mai insist cu cu mufa PCI-E1 , cine stie) si voi incerca sa cumpar un cablu seasonic cand apare in comert.
Salutare!
Profit de aceasta ocazie sa va felicit pentru modificarile aduse site-ului a.î. sa fie vizualizat corect pe mobil. Mai ales ca pot sa dau zoom pe poze 🙂
Spor si multumim pentru toate testele si articolele postate!
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube