Review – GIGABYTE Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8GB vs GIGABYTE GeForce GTX 1650 SUPER Windforce OC 4GB

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 12 December, 2019.

Concluzii

 

Nu de putine ori in ultima perioada mi-am inceput sau incheiat articolele cu ajutorul unor lamentari legate de varsta, fapt care mi-a atras oprobiul consoartei, care nu este de acord cu perceptia mea legata de propria perisabilitate. Si sincer sa fiu, tin sa ii dau dreptate – cel putin din punct de vedere statistic – teoretic de-abia ma apropii de punctul median al existentei unui barbat intr-o societate cu apa calda, electricitate si alte mici considerente care fac diferenta intre Romania si Niger, Haiti sau Rwanda.

Si totusi, nu de putine ori am apelat la formule legate de etate… si daca uneori am bazat aceasta decizie pe nostalgie, de cele mai multe ori tind sa cred ca adevaratul motiv a fost altul. Vedeti voi, in mod traditional este subinteles faptul ca inaintarea in varsta te face mai putin flexibil, poate chiar mai morocanos. Si atunci, de fiecare data cand vad ceva care nu arata asa cum ar trebui, tind sa pun acest lucru pe seama varstei. Vorba lui Danny Glover – I’m too old for this…

Facand asta, mut practic o parte din problema in seama mea, a privitorului… a celui care analizeaza. Vad lucrurile in acest mod pentru ca am eu mai putina rabdare, simplu, nu? In realitate insa… exista mari sanse ca problema sa nu fie de fapt la mine. Ba chiar din contra, eu sa fiu ceva mai generos in aprecieri decat ar trebui… cu alte cuvinte, un tanar entuziast si zglobiu.

Sa luam exemplul de fata. Nvidia au lansat GTX 1650 SUPER, bazata pe acelasi nucleu ca si 1660 Ti, 1660 SUPER si 1660. Diferenta intre modelele care au sufixul SUPER in coada este data de numarul unitatilor de procesare, respectiv de tipul memoriei – GDDR6 fata de GDDR5. Asa cum ati putut vedea in graficul de la pagina 10, in momentul de fata GTX 1650 SUPER poate fi achizitionata pentru preturi cuprinse intre 829 si 1106 RON. Nimic gresit in asta.

Si nici faptul ca GIGABYTE GeForce GTX 1650 SUPER Windforce OC 4GB arata ca o placa de retea cu elice nu reprezinta o problema. In fond, performanta este acolo, ceea ce… daca stam sa ne gandim, este chiar admirabil – cam atat de eficienta este arhitectura Turing.

Similar, AMD au lansat Radeon RX 5500 XT, o placa grafica in doua arome, care se intercaleaza perfect intre 1650 SUPER si 1660, atat din punct de vedere al performantei, cat si al pretului. Suna ca o lansare clasica, asa cum am tot vazut in ultimii 10 ani. Intre ~800 si 1300 RON avem la dispozitie 4 modele, cu o diferenta maxima de performanta de ~3% si asta fara sa iau in calcul modele mai vechi sau faptul ca 1660Ti sau 1660SUPER intersecteaza acest segment de pret. Iar GIGABYTE Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8GB este o placa solida.

Avem concurenta in domeniul mainstream, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Si totusi… un sentiment nu imi da pace si nu, nu cred ca sunt eu morocanos. Da, performanta este buna, in cazul ambelor placi din titlu. Si da, preturile sunt in ton cu ceea ce am vazut in ultimii ani. Iar cumparatorii au la dispozitie o vasta gama de modele din care pot alege.

Si totusi, nu pot scapa de senzatia ca rata progresului in cazul placilor grafice a incetinit, similar cu ceea ce am vazut in cazul procesoarelor pana nu demult. Ca nu mai primim la fel de mult la fiecare lansare. Ca utilizatorii care au cumparat un RX580 sau un GTX 1070 in momentul lansarii, ca sa nu mai vorbesc de utilzatorii de GTX 1080 sau GTX 1080 Ti, nu au pierdut prea multe daca nu au dat atentie noutatilor lansate in ultimii ani.

Si parca as vrea sa vad ceva nou, un salt semnificativ de performanta… ceva care sa ne entuziasmeze asa cum au facut-o procesoarele AMD Ryzen. Pentru ca in momentul de fata, in segmentul mainstream, avem o serie intreaga de placi video similare, de la ambii producatori, care sunt pur si simplu la fel. Not great, not terrible…

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – GIGABYTE Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8GB vs GIGABYTE GeForce GTX 1650 SUPER Windforce OC 4GB

 1. droopy_ro a scris pe:

  Deci un RX580 nou cu consum mai mic. Daca o sa se stabilizeze <800 lei la noi o sa fie o alternativa buna pentru 1080p 60 fps.

 2. Felician a scris pe:

  Sunt de acord cu concluzia. Am un RX 580 si poate as merge mai sus la un RX 5700, dar momentan e prea mare diferenta de pret pentru diferenta de performanta.

  Sa speram ca AMD isi revine si pe segmentul GPU sa nu avem o situatie cum a fost cu Intel in ultimii 10+ ani (inca nu suntem acolo, dar Nvidia deja dicteaza de prea mult timp segmentul high-end si “nu mai trag cum trebuie”)

 3. George a scris pe:

  !?!?

Lasa-ne un comentariu: