Sparkle Calibre X560 – GTX560 Ti in configuratii multi-card

Scris de: , in categoria: Placi video, in 25 January, 2011.

.

Consum

.

.

Pentru a determina consumul am folosit un aparat de masura a consumului la priza si am rulat primul gametest din 3DMark Vantage. Consumul afisat in tabel este consumul intregului sistem si reprezinta cea mai mare valoarea inregistrata de aparatul de masura in timpul testului respectiv. Cu alte cuvinte, consmul mediu este mult mai mic, insa pe noi ne intereseaza valoarea de varf, worst case scenario, stresul maxim la care va fi supusa sursa noastra. Evident, consumul maxim al sistemului poate fi mai ridicat in cazul in care rulam mai multe stress-tester-e in paralel pentru fiecare componenta (de exemplu FUR pentru placa video, Prime95 pentru procesor, HDTune pentru HDD, toate in acelasi timp), dar pe noi ne intereseaza consumul maxim in situatii reale, in cazul nostru in jocuri. De asemenea, consumul poate diferi de TDP-ul specificat de producator, in functie de cat de bine utilizeaza cele doua programe folosite intreaga capacitate a fiecarei placi video testate si in functie de cum declara fiecare producator TDP-ul.

Daca pana acum s-au ridicat cu siguranta cateva sprancene, cititorii intrebandu-se de ce am pus 5970-ul intr-o pozitie atat de incorecta, in cadrul unei comparatii atat de incorecte, iata ca am ajuns si la factorul “usurel naravasii mei, nu va grabiti sa trageti concluzii pripite”. Da, doua GTX 560 depasesc fara nici un fel de problema HD 5970; nu cred ca se mira cineva in acest caz. Problema este ca depasesc fara probleme si consumul lui HD 5970, si il cam depasesc cu ~30% … Acum, nu stiu ce parere aveti voi, dar mie mi se pare o diferenta suficient de mare pentru a nu permite implementarea a doua astfel de nuclee pe o singura placa video. Cel putin nu in aceste conditii. Asta inseamna ca domnii de la Nvidia vor trebui sa lucreze la o solutie mai eficienta, cu alte cuvinte sa aleaga cele mai bune nuclee, sa scada voltajul si evident si frecventele de functionare. Caz in care diferentele dintre doua GTX 560 si HD 5970 se vor reduce, caz in care lupta pentru coroana de cea ma puternica placa grafica se anunta de pe acum a fi una extrem de interesanta si plina de neprevazut. Partea buna este ca se poate, si nu as vrea sa ma hazardez, dar daca va exista un GTX 595, cred ca o frecventa situata in jurul valorii de 650-700MHz va fi necesara pentru a nu ne trezi in brate cu un nou GTX 480 din punct de vedere al caldurii si zgomotului.

Comentarii

9 comentarii la: Sparkle Calibre X560 – GTX560 Ti in configuratii multi-card

  1. DNY a scris pe:

    Probabil atat se poate scoate din proc de fabricatie de 40nm!Next 32 sau 28nm?

  2. Paul a scris pe:

    Mafia 2 e Direct 3D 11? 😀

  3. Pare o placa interesanta, mi-as dori sa renunt la ati-ul meu, i s-a cam dus vremea. Bun review si de ajutor, pentru mine cel putin.

  4. Bugsy a scris pe:

    Nu stiu daca ai mentionat, dar placa de la Sparkle ocupa 3 sloturi si vine cu un cooler de Arctic Cooling, nu zic ca nu este eficient, dar este urias.

    Felicitari pt victorii,
    PS: aveti grija la masuri (de pahare).

    Toate cele bune.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Paul – multumesc pentru atentionare 🙂

    Bugsy – da, ocupa trei sloturi, cred ca se poate observa cu ochiul liber treaba asta 🙂

  6. rtk a scris pe:

    Felicitari pentru rezultatele din competitie.

  7. Adi a scris pe:

    Seria asta cu Ti…imi aduce aminte de seria 4000 de la Nvidia,GeForce 4200,4600,4800 Titanium. Ce placi au fost si alea, foarte tari 🙂

  8. alex apo a scris pe:

    cand faceti un review si la gainward gtx 580 phantom 3gb(cel mai sexy cooler vreodata… dar nu stim cum se comporta placa in sine fata de reference card)

  9. Ilie a scris pe:

    Cu radiatorul de pe bobine care ii treaba?:) “Design revolutionar” sau eroare de fabricatie?

Lasa-ne un comentariu: