ZOTAC 10 Year Anniversary & Dongguan Factory Tour 2016
Surface Mount Technology
Primul pas in producerea unei placi video incepe cu mult inainte de linia de asamblare. Inginerii de la departamentul de Research & Development (R&D) din Shenzhen primesc documentatia tehnica de la Nvidia si proiecteaza PCB-ul. Proiectul este verificat apoi impreuna cu un inginer de la compania care produce efectiv PCB-ul si dupa ce schema electrica este validata proiectul este trimis la fabrica si PCB-ul in sine este produs. Majoritatea companiilor producatoare de placi de baza si placi video nu isi produc singure PCB-ul, deoarece acest proces este unul destul de toxic, prin urmare apeleaza la fabricile care se ocupa doar cu asa ceva.
PCB-ul gol, fara nici un fel de componente, este livrat apoi catre fabrica din Dongguan. Aici incepe drumul prin care o bucata de textolit este transformata intr-un produs dorit de catre gamerii din intreaga lume – placa video. Pe data de 26 Octombrie 2016, am asistat la procesul de productie efectuat pe benzile 62A si 62B. Pe linia 62A, unde am documentat toti pasii productiei, s-au nascut in prezenta noastra cateva sute de placi grafice Zotac GeForce GTX 1060 Mini, in timp ce pe linia 62B am vazut cum sunt produse placile grafice ZOTAC GeForce GTX 1050 Ti OC Edition. In imaginea de mai jos puteti vedea cum arata PCB-ul acestei placi video inainte sa intre pe linia de productie.
SMT, sau Surface Mount Technology, este procesul prin care componentele de mici dimensiuni, numite SMD (Surface Mount Devices) sunt atasate direct pe PCB. Acesta este primul pas in constructia unei placi video (de fapt al doilea, dupa cum va povesteam mai sus) si este impartit la randul sau in mai multe etape (pregatirea placii, adaugarea cositorului, dispunerea componentelor pe PCB, lipirea acestora, testarea si verificarea lucrarii). Inainte ca acest proces sa poata incepe, muncitorii incarca pe benzi componentele care vor fi atasate pe PCB. Acestea sunt rulate pe niste tamburi, de pe care masinile vor utiliza exact componentele necesare la momentul potrivit.
Tamburii sunt incarcati pe masini, in timp ce PCB-urile incep drumul catre produsul finit cu procesul denumit Screen Printing Process, in cadrul caruia PCB-ul este acoperit cu un strat de material conductor alcatuit din cositor si alte materiale intr-o masinarie speciala, in acest caz MPMUP2000. Dupa acest pas, incepe adaugarea componentelor de mici dimensiuni, aceasta fiind realizata cu ajutorul unor roboti, cum ar fi Fuji NXT Chip Shooter, Fuji 643, Fuji 743 si Fuji 842. Inauntrul acestora, pe langa bratele care preiau componentele din tambur si le monteaza pe PCB, exista si un sistem de verificare al PCB-ului si al fiecarei componente montate
Dupa ce toate componentele de mici dimensiuni au fost montate pe PCB, acesta trece printr-un proces de lipire efectuat cu ajutorul unui cuptor special, in acest caz XPM3. Procesul de lipire este controlat cu atentie, viteza de incalzire si viteza de racire a PCB-ului avand o importanta cruciala pentru calitatea si fiabilitatea produsului final. Dupa ce aceasta etapa se incheie, placa video trece printr-un proces de control al calitatii, care consta atat in scanarea cu un aparat de rezolutie inalta cat si intr-o inspectie vizuala.
PCB-ul isi continua drumul catre un robot in care sunt montate componentele de mari dimensiuni, adica chip-urile de memorie, conectorii si evident nucleul grafic. Dupa acest pas urmeaza o noua runda de verificare a calitatii, placa video fiind scanata si inspectata atat de masini cat si de angajatii care ocupa functia corespunzatoare.
Comentarii
Dacă n-ar avea un marketing regretabil de prost în România…
Uite aşa am luat EVGA în loc de Zotac.
NXT <3
Salut! Ai idee de pretul pe care-l va avea MAGNUS EN1080 10 Year Anniversary Edition?
Mai bine zis a fost vizita in Paradis….
Tot respectul pt chinezi, practic tot ce inseamna it hardware este produs acolo.
Interesant ca masinariile ce fabrica efectiv placile par a fi japoneze dupa nume, absolut logic.
Oare acolo unde placile sunt testate mai intens, testele sunt doar benchmarkuri ce ruleaza automat sau au un gamer de serviciu, care e platit sa se joace?
Ai un prim post de testare practica prin care trec toate placile. Acolo sunt rulate atat benchmark-uri cat si teste specifice producatorului, pentru a se asigura ca toate placile functioneaza.
Apoi, o parte din placi trec prin celelalte teste descrise la pagina 10, pentru a se asigura ca totul functioneaza in parametrii. Asta inseamna si gameri platiti sa se joace si teste automatizate in diverse incinte incinse, umede, etc.
Pingback: lab501 » ZOTAC sarbatoresc 15 ani de existenta cu MAGNUS ONE Challenge
Pingback: lab501 » MAGNUS ONE Challenge – Vote for a chance to win a ZOTAC MAGNUS ONE PC
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube