AMD Ryzen Threadripper 2990WX & 2950X – Part I – Reviewers pack

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 6 August, 2018.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX

 
27 de ani au trecut de la lansarea primului procesor 8086 (single core) si pana la lansarea primului procesor dual core, in 2005. Desigur, IBM introdusesera deja pe piata un procesor dual-core inca din 2001, dar noi discutam aici despre producatori care ofera procesoare consumatorilor, nu doar in sistemele unui brand anume. 2 ani mai tarziu, numarul nucleelor se dubla din nou, procesoarele quad-core facandu-si aparitia pe piata in 2007. Era sfarsitul perioadei de aur a concurentei Intel / AMD si inceputul unui lung con de umbra pentru acestia din urma, concretizat prin incetinirea progresului din punct de vedere al paralelizarii, vizibil in cei 7 ani de care a fost nevoie pentru ca numarul nucleelor procesoarelor desktop sa se dubleze din nou (8 nuclee, 2014).

Nu intamplator, 2014 era anul in care Intel introduceau pentru prima data procesul de fabricatie in litografie pe 14nm, iar lucrurile, asa cum aveam sa aflam mai tarziu, nu mai erau chiar atat de simple din punct de vedere al micsorarii tranzistorilor. Si cine stie, poate dupa lansarea unui procesor cu 10 nuclee pentru ~1743 $ in 2016, lucrurile ar fi ramas la fel o lunga perioada de timp, daca suprematia celor de la Intel nu ar fi fost contestata de nimeni.

Din fericire pentru noi, consumatorii, lucrurile nu au stat chiar asa, anul domnului 2017 marcand revenirea in competitie a celor de la AMD, prin lansarea seriei Ryzen. Si daca acestia au facut o figura frumoasa in segmentul mainstream, oferind o alternativa cu un raport calitate / pret superior, in segmentul high-end nu s-au multumit doar cu atat, ba chiar din contra. Spun asta pentru ca in urma cu un an asistam cu totii la nasterea unui adevarat monstru, o arma de distrugere in masa care a maturat devastator intreg segmentul HEDT, pe numele sau AMD Ryzen Threadripper.

Multumita celor de la AMD, au trecut doar trei ani pana cand numarul nucleelor s-a dublat din nou, acestia introducand in 2017 primul procesor desktop cu 16 nuclee, cel mai puternic procesor de pe planeta in momentul lansarii. Era pentru prima data in mai bine de 10 ani cand AMD reuseau sa se impuna decisiv in fata celor de la Intel, iar aceasta provocare nu avea cum sa ramana fara un raspuns din partea gigantului american, acesta lansand infamul Core i9 7980XE, inarmat pana in dinti cu 18 nuclee si 36 de fire de executie. Spun infamul datorita pretului de 1999$, “putin” mai mare decat ceea ce trebuia sa platim pentru AMD Ryzen Threadripper 1950X (999$).

Pana aici lucrurile arata destul de simplu, nu-i asa? O companie uriasa care a dominat fara drept de apel piata peste 10 ani de zile a fost provocata de catre o companie mult mai mica, dar infinit mai motivata, iar raspunsul a fost prompt si precis – restabilirea dominatiei Intel in domeniul procesoarelor desktop, prin lansarea unei monstruozitati, atat din punct de vedere al performantei, cat si al pretului. Fanii Intel puteau sta linistiti inca odata, compania mult iubita producand in continuare cel mai puternic procesor desktop.

Exista totusi o mica problema… 2017 era doar primul an in care AMD incepeau din nou sa tureze motoarele, iar acestea, asa cum aveam sa aflam in curand, nu erau turate la maxim. Pentru ca in momentul in care combini ambitia unor ingineri pasionati, cu rafinarea arhitecturii si rafinarea procesului de fabricatie, se pot intampla lucruri frumoase… sau mai bine zis, lucruri cu adevarat infricosatoare!!!

Pentru ca le-a luat celor de la AMD fix un an pentru a dubla inca odata numarul de nuclee disponibile pe un procesor desktop. Si daca 1950X parea o arma de distrugere in masa in momentul lansarii, astazi asistam la un adevarat cataclism nuclear, monstrul care conduce asaltul impotriva celor de la Intel avand dimensiuni colosale. Se numeste AMD Ryzen Threadripper 2990WX, este echipat cu 32 de nuclee si 64 fire de executie si are un singur scop – restabilirea celor de la AMD drept producatorul celui mai puternic procesor din lume.

 


 

Comentarii

8 comentarii la: AMD Ryzen Threadripper 2990WX & 2950X – Part I – Reviewers pack

 1. Nomood a scris pe:

  Salutare, multumim de prezentare, dar o mica mentiune, cooler-ul are 7 tevi de 6 mm.

 2. Ionut a scris pe:

  Monstruos!!! De-bia astept 2950X la 899USD!!!

 3. Mihai a scris pe:

  Vai ce le-o trag astora de la intel

 4. Daniel a scris pe:

  Salut,

  Super review!

  /Pe pagina 2 trebuie editat: “32 de fie de executie”

 5. Monstru Post author a scris pe:

  Multumim pentru atentionare, corectat.

  Review-ul full vine peste o saptamana

 6. Daniel Necula a scris pe:

  brrrrrrrr …. doar 250 w ? Deja mai consumator decat multe placi video foarte bune ..

 7. Liviu a scris pe:

  Urmasul demn al procesoarelor FX . De fapt este monsterFX reloaded . Calumea pe linie

 8. Pinty a scris pe:

  @Daniel Necula Sa nu confundam TDP-ul cu power consumption-ul.

Lasa-ne un comentariu: