Prezentare – MSI MEG X399 Creation

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 6 August, 2018.

MSI MEG X399 Creation

 
“Procesoarele monstruoase au nevoie de placi de baza monstruoase” – Monstru, August 2018
 
Placa de baza este… baza sistemului nostru, dotarile acesteia, respectiv constructia mai mult sau mai putin solida avand efecte directe asupra stabilitatii, performantelor si utilitatii sistemului nostru. De-a lungul timpului au existat mai multe placi de baza care s-au remarcat cu adevarat, de la regele BH-5-urilor, Abit NF7 v2.0 si pana la regina 939, DFI LanParty Ultra D, de la Ferrari-ul Wolfdale-urilor, Asus Commando si pana la campionul Z97, Gigabyte Z97 SOC Force LN2. Unele au iesit in evidenta datorita posibilitatilor de tweaking ale memoriei, altele prin FSB-ul permis sau prin stabilitatea tensiunilor la frecvente foarte ridicate. Altele au avut un avantaj in regim de exploatare sub-zero, in timp ce unele au rezistat eroic tuturor modificarilor hardware aduse de pasionati.

Totusi, din punct de vedere al etajului de alimentare al procesorului, GIGABYTE GA-X58A-UD9 a iesit cu siguranta in evidenta, fiind prima placa de baza dotata cu un etaj de alimentare alcatuit din 24 de faze, care nu erau obtinute prin utilizarea dublorilor de faza. Lansata in 2010, pentru a face fata chiar si celor mai naravase Gulftown-uri, GIGABYTE GA-X58A-UD9 era dotata cu un etaj de alimentare care putea face fata unei incarcari de pana la 900W. Gulftown de-abia fusese lansat pe piata, iar cele 6 nuclee si potentialul de overclocking ridicat au bagat in sperieti producatorii de placi de baza, consumul pe care un Core i7 980X il putea atinge sub azot fiind ceva nemaivazut pana atunci.

Fast forward 7 ani mai tarziu, cand procesoare cu 16 nuclee isi faceau aparitia pe piata, aducand cu ele un socket gigantic, dar si un nivel de consum care ar fi putut face orice Gulftown de rusine. AMD Ryzen Threadripper se numea monstrul, iar combinatia dintre TDP-ul acestuia (180W, fata de 130W in cazul Gulftown-ului) si dimensiunile pantagruelice ale socket-ului TR4 aveau sa dea reale batai de cap producatorilor de placi de baza. Pentru ca vedeti voi, de data aceasta chiar aveam nevoie de etaje de alimentare cat mai solide, capabile sa sustina un consum urias. Dar dimensiunea socket-ului si utilizarea a 4 canale de memorie nu mai permiteau nici pe departe constructia unui etaj de alimentare atat de mare ca in cazul anticei GIGABYTE GA-X58A-UD9.

Prin urmare, producatorii au trebuit sa utilizeze componente mult mai puternice, intr-un spatiu cat mai restrans. Dar chiar si asa, nu toate modelele au fost pregatite pentru ceea ce avea sa urmeze, mai precis bestia denumita AMD Ryzen Threadripper 2990WX, un monstru echipat cu 32 de nuclee si 64 fire de executie, cu un TDP de 250W – cel mai ridicat TDP pentru un procesor desktop inregistrat vreodata.

Urmarea fireasca a fost lansarea unor modele cu adevarat iesite din comun, care sa faca fata fara probleme acestui procesor. MSI si GIGABYTE au aratat pentru prima data astfel de placi de baza in cadrul Computex-ului, iar modelul MSI a ajuns primul in laboratorul nostru. Drept urmare, astazi vom vedea cum se prezinta placa de baza pe care am folosit-o pentru a testa AMD Ryzen Threadripper 2990WX si AMD Ryzen Threadripper 2950X, pe numele ei MSI MEG X399 Creation.

 

Comentarii

Un comentariu la: Prezentare – MSI MEG X399 Creation

  1. J.Nicolae a scris pe:

    Frumoasa placa.
    Personal as fii interesat de diferentele dintre:
    ASUS HYPER M.2 X16 CARD, ASRock Ultra Quad M.2 Card si MSI M.2 Xpander Aero.
    MSI M.2 Xpander Aero functioneaza si pe alte placi de baza, limitari…

Lasa-ne un comentariu: