Haswell – Partea I – Intel Core i7 4770K Review
Arhitectura
Urmarind modelul tick-tock pe parcursul a 7 ani de zile, am ajuns astazi la cel de-al 4-lea nod arhitectural. Arhitectura Core a fost primul pas al unei calatorii de 8 ani de zile care se va incheia anul viitor odata cu lansarea unui die-shrink pentru Haswell, mai precis Broadwell. In cadrul arhitecturii Core am asistat la trecerea de la 65nm la 45nm, la introducerea unor imbunatatiri majore in procesul de fabricatie, la introducerea primelor procesoare quad-core. Urmatorul pas, Nehalem, a adus de asemenea o serie intreaga de noutati – revenirea hyper-threading-ului, integrarea controller-ului de memorie in procesor, ba chiar si testarea primelor solutii de grafica integrata in procesor (Clarkdale). Nu in ultimul rand, a asigurat trecerea de la 45nm la 32nm.
A urmat probabil cel mai semnificativ nod arhitectural, mai precis Sandy Bridge, care a introdus ring-bus-ul si odata cu acesta un concept constructiv cu adevarat modular. Odata cu introducerea acestei arhitecturi am putut discuta cu adevarat de grafica integrata in procesor, iar Ivy Bridge a introdus pe langa procesul de fabricatie pe 22nm si o serie intreaga de tweak-uri la nivel arhitectural, in special pe partea de grafica integrata.
Ei bine, astazi asistam la intrarea pe piata a celui de-al 4-lea nod arhitectural, mai precis Haswell, care continua seria imbunatatirilor aduse de inaintasii sai, dar, din punctul meu de vedere, nu reprezinta o revolutie in domeniu, asa cum am vazut in cazul lui Sandy Bridge. Majoritatea schimbarilor la nivel de arhitectura au fost explicate de colegul meu Matei inca de acum 9 luni, cu ocazia IDF 2013, prin urmare nu voi mai reveni asupra lor. Merita amintite insa cele mai importante, mai precis posibilitatea de a executa 8 operatii per ciclu, doua operatii FMA/core, precum si dublarea latimii de banda in cazul cache-ului L1 si L2.
Poate cea mai importanta schimbare fata de Sandy/Ivy Bridge o reprezinta integrarea VRM-ului in procesor. Asta nu inseamna ca placa de baza nu mai este dotata cu VRM, acesta exista in continuare si regleaza voltajul de intrare in procesor. In schimb, spre deosebire de generatiile anterioare, voltajul diferitelor parti componente ale procesorului (nuclee, IMC, grafica) este derivat din voltajul de intrare. Evident, putem seta aceste voltaje in BIOS (cu alte cuvinte setam raportul intre voltajul de intrare si voltajele partilor componente), insa cel mai important efect al acestei schimbari este power gating-ul, adica posibilitatea de a inchide diverse parti componente daca acestea nu sunt folosite (grafica integrata, nuclee, I/O, etc). In acest fel, consumul este redus drastic, facilitate care va avea un impact puternic in zona mobile, iar Turbo Boost-ul se realizeaza acum mult mai precis.
Comentarii
Bine ca a aparut, ajunge 2500k 500 lei. 🙂
ups… a aparut review-ul la Haswell, mai ca uitasem…Din pacate, din cauza schimbarii chipsetului trebuie luat in calcul si schimbarea placii de baza – costuri suplimentare, etc. (multi or sa zic pas, me included) dar multumim pentru munca depusa oricum!
Yep pas.. nu se merita pentru egalitate sau 5/6 fps in plus..
superb articol! bv baieti!
Am uitat:D, HD 4600 se descurca destul de bine, dar nu suficent.
Frumos atricol Monstrule!
Foarte interesanta prezentarea, multumim pentru munca depusa pentru a ajunge la noi informatia corecta si completa.
Multi vor zice pas, ca si mine. Eu tot zic pas de la Core2Quad :)) deoarece nu am nevoie de mai mult. Platforma mobile este acum la putere si in cotinuu creste in timp ce desktopul are o cerere tot mai scazuta. De aici si orienatarea companiei INTEL pe piata mobila.
Bafta!
Pentru mine este o reusita! Desi nu e ceea ce m-am asteptat… 4.6 Ghz cu 1.1V si temperaturi ok, pacat de mizeria de sub IHS… pentru mine a devenit o insulta marca intel!
Frumos cadou de 1 Iunie, multumesc Lab501
“La Multi Ani tuturor !!!”
Deci inca mai are pasta sub IHS ? Cam praf, pacat… iar chestia cu voltaj mic vs. frevcenta buna nu prea e batuta in cuie, depinde de ce chip primesti si ce placa de baza ai.
Super. Acum ne putem continua viata. Deci anul asta upgrade de monitor.
Pasta aia est suficienta pana la 5GHz pe aer? Sa inteleg ca sunteti mai extremi de atat? No problem pe azot oricum nu conteaza 🙂
O intrebare am si eu, faza cu 5ghz la 0.88 v e foarte rara sau ati primit un chip nu prea bun?
Dar pentru cine vrea să aleagă intre i7 4700K şi vechiul i7 3930K ce ne recomanzi Monstrule? Să compenseze puterea six core consumul scăzut şi egalitatea aproximativă a celor două CPU uri? In aplicaţii multicore real life e mare diferenţa dintre cele două?
Dar pentru cine vrea să aleagă intre i7 4700K şi vechiul i7 3930K ce ne recomanzi Monstrule? Să compenseze puterea six core consumul scăzut şi egalitatea aproximativă a celor două CPU uri in jocuri? In aplicaţii multicore real life e mare diferenţa dintre cele două?
V Morfy – eu nu prea am vazut asa ceva iar chip-ul pe care il avem noi e destul de ok.
Ghita – 4770K fara discutii, sunt doua generatii diferenta intre ele…
Cand apare la evomag?
In mod normal Luni sau Marti.
Scuzele mele, se pare ca pe unlele placi de baza MSI se citea prost voltajul: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/223163_573400446034206_730219521_n.png
Super articol ! Se vede clar ca poarta sigla 501 ( ma refer aici la densitatea informatiilor). Am gasit aici tot ce am vrut sa aflu despre Haswell. Momentan o sa zic pas la upgrade . O sa-mi upgradez (cpu/platforma) atunci cand Intel o sa lanseze un cpu care sa fie clar cu cel putin 40% mai sus ca SB. Multumesc Monstru pentru ca mi-ai oferit posibilitatea de a citi acest review si scuze pentru micile (asa le socotesc eu) “tamponari” de pe forum!
Neinteresant, tot quad core, sporul de performanta mic fata de generatia anterioara, costuri suplimentare pentru a schimba platforma. In concluzie zero motive pentru upgrade. In rest, asteptam amd steamroller.
Coolerul de la 1155 este compatibil cu 1150?
Da, gaurile au ramas la fel.
Inca o lansare ,inca o deceptie!
De aproape doi ani,la fiecare aparitie de nou processor sper sa am motive sa-mi schimb vechea platforma SB,dar se pare ca vor mai trece inca pe atata tot fara nici o sansa, pe mine industria IT sigur m-a pierdut de mustereu.
Baieti articolul e OK,dar de ce nu suflati un cuvintel (comentariu)despre schimbarea shocketului,care mi se pare cea mai mare magarie a Intelului;cici pini puteau fi plantati chiar si inactiv.
Intel schimba socket-urile intr-o veselie din 2008 incoace. Reprezinta asta o noutate???
Nu,dar cand Intel a facut pass cu 1155 la doua lansari consecutive de procesor am sperat ca n-o sa mai cumparam MB-uri ;intr-o veselie;!
Nehalem/Gulftown – 1366
Lynfield/Clarkdale – 1156
Sandy/Ivy – LGA1155
SB-E/Ivy-E – LGA 2011
Haswell/Broadwell – LGA 1150 (cel putin teoretic)
Este acelasi pas, doua generatii pe acelasi socket, din 2008 incoace… nu vad unde este noutatea…
Nu stiu pe cine ar deranja lipsa unei solutii grafice puternice integrate pe un pprocesor. Daca dai 1500ROn pe un 4770K oricum e irosit fara un gpu dedicat.
Pingback: NEWS - Procesoare - Page 280 - My Garage
Pingback: Total offtopic - Page 2798 - My Garage
Pingback: Ultimate Dragon for overclocking - Page 29 - My Garage
Pingback: PC Arhitectura 6000 lei - Page 2 - My Garage
Pingback: Intel lanseaza procesoarele Haswell desktop | Arena IT
Pingback: ASUS VivoBook S551 - Haswell Core i7 - next lab501
Pingback: upgrade dualcore to Haswell - My Garage
Pingback: Haswell - Partea III - Intel Core i5 4670K Review - lab501
Pingback: PC 6000 lei - My Garage
Pingback: Ivy Bridge-E – Intel Core i7 4960X Review - Stiri IT & C
Pingback: Ivy Bridge-E - Intel Core i7 4960X Review - lab501
Pingback: Team LAB501 takes GIGABYTE Z97X-SOC Force to 7GHz - LAB501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube