Intel Clarkdale – 32nm
Intel H55 & H57
Pentru a putea afisa pe monitor semnalul provenit din placa video Intel integrata in procesor este nevoie de un chipset echipat cu FDI (Flexible Display Interface). Aceasta este o conexiune intre IGP si chipset, iar chipset-ul la randul lui este conectat la porturile de pe panoul de I/O (DVI, Display Port, HDMI, VGA). Cum chipset-ul Intel P55 nu are suport pentru FDI, astazi pe langa noua serie de procesoare Intel prezinta si 2 noi chipset-uri: Intel H55 si H57. Practic H55 este un P55 cu FDI si fara RAID, pe cand H57 adauga si suport pentru RAID.
Cum noua tehnologie este taramul Lab501, iar o facilitate importanta a familiei Clarkdale este IGP-ul din dotare, in laboratorul nostru au poposit si 2 placi echipate cu chipset-ul Intel H55. Ambele sunt in format mATX si sunt destinate platformelor ieftine.
Gigabyte GA-H55M-UD2H
O placa care are tot ce e necesar (inclusiv 2 slot-uri PCI-Express 16x pentru configuratii multi-card) desi este in format mATX. Remarcam faptul ca tranzistorii de alimentare care alcatuiesc etajul de alimentare nu beneficiaza de racire ceea ce ar putea fi o problema daca folositi procesoare quad-core gurmande (Core i7 860 / 870).
Pe panoul din spate gasim toate conexiunile necesare pe partea de video: DVI-D, VGA, HDMI si Display Port, precum si conexiunile uzuale (PS2, USB, LAN, audio, ESATA si Firewire).
Pot spune cu mana pe inima ca mi-a placut foarte tare placuta asta, atat in ceea ce priveste constructia cat si in ceea ce priveste lucrul cu ea. Mi-a mers 220MHz BCLK cu toate tensiunile pe Auto si nu a fost nevoie sa resetez BIOS-ul niciodata, a pornit de fiecare data cu valorile default daca a fost vreo problema. Acest comportament poate fi pus si pe seama BIOS-ului matur care a venit o data cu placa (F4). Buna treaba Gigabyte…
Placa video integrata Intel poate fi oprita si poate sa foloseasca o cantitate maxima de 128MB din memoria RAM a sistemului. Mi-ar fi placut sa vad o alocare mai generoasa a memoriei precum in cazul AMD unde avem disponibil pana la 512MB. De asemenea lipseste posibilitatea de ajustare a vitezei nucleului grafic, dar sunt sperante ca aceasta facilitate sa fie introdusa mai tarziu.
Intel DH55TC
Intotdeauna am avut o slabiciune pentru placile de baza Intel pentru sobrietate atat in ceea ce priveste ambalajul cat si design-ul placii propriu-zise. Ziceti voi ca nu e sexy cutia asta…
Nu avem suport multi-card, IDE sau floppy ca in cazul placii Gigabyte, iar prin VRM bate vantul … la propriu.
Conexiunea HDMI si conexiunea audio optica (TOSLink) de asemenea lipsesc comparativ cu placa Gigabyte. La dotari placa Intel este clar sub cea Gigabyte dar sa vedem in comportament. E simplu de dedus ca optiunile de overclock nu sunt la acelasi nivel cu cele ale placii prezentate anterior, dar s-a comportat exemplar in ceea ce priveste stabilitatea, altceva nici nu-mi doream de la o placa made by Intel.
Comentarii
Dar de ce nu ati bagat si i3-u in rezultate? Chiar o sa ma uit acum pe pcgarage,emag sa vad la ce preturi sunt pt ca sunt in cautarea unui nou pc iar i5 e prea scump pt buzunarul meu. Apropo, care sunt avantajele si dezavantajele i3 fata de i5? Sper sa-mi raspundeti. Va urmaresc blogul constant si am vazut ca sunteti de treaba. 🙂
Core i3 nu beneficiaza de Turbo Mode iar frecventele sale sunt mai reduse fata de Core i5. In rest beneficiaza de Hyper-Threading si de acelasi IGP ca si Core i5 ;)!
Ms de raspunsul rapid. Totusi nu sunt expert in procesoare si daca-mi poti raspunde la cateva intrebari ti-as ramane dator:
1. Cate core-uri are i3 530 respectiv i5 750 ?
2. Ce inseamna hyper-threading?
3. De ce cache-ul e trecute pe levele si de ce i3 are doar 4mb fata de i5 pe cache lvl3 ?
4. Care e treaba cu placa video integrata in procesor ?
5. Cat de mare e diferenta, din toate punctele de vedere, intre i3 530 si i5 750?
6. Ce e intel h55, h57 etc ?
Dupa cum am spus, nu-mi permit sa iau i5 750 iar pretul de 470 de lei la i3 imi face al naibii de tare cu ochiul.
Iti multumesc anticipat si sper sa ma pot revansa.
Raspunsurile la toate intrebarile tale le gasesti citind articolul dar iti voi raspunde pe scurt:
1) 2 vs 4
2) HT inseamna ca in procesor are un numar n de nuclee fizice si inca n nuclee logice. Adica face sistemul de operare sa creada ca are la dispozitie de 2 ori mai multe nuclee.
3) Cache-ul este trecut pe Level in functie de distanta de nucleul procesorului. Astfel L1 este cel mai apropiat (cel mai rapid) si L3 este cel departat (cel mai lent). i3 are de 2 ori mai putin cache pentru ca are de 2 ori mai putine nuclee 🙂
4) E o placa decenta pe care o folosesti daca vrei si nu ai bani / nevoie de o placa video mai buna.
5) Diferenta e destul de mare, 30-40% in medie (poti vedea rezultatele in test).
6) Sunt chipset-uri facute special pentru a putea folosi placa video integrata in Core i3. Sunt foarte asemanatoare cu Intel P55 din punct de vedere arhitectural
Multumesc din nou pentru raspunsuri. Deci, daca i5 are 4 nuclee fizie + 4 logice, i3 are 2 fizie (e un core2duo) + alte 2 logice. Corect? Si inca ceva, i3 beneficiaza de toate tehnologiile i5 nu inafara de turbo mode nu ?
P.S.: Citesc acum articolul pe indelete sa ma lamuresc.
Core i5 750 are 4 fizice si Turbo dar NU are HT
Core i5 6XX are 2 fizice, 2 logice si Turbo
Core i3 5XX are 2 fizice, 2 logice dar NU are Turbo
OK. Am citit articolul + alte 3-4 de pe net si mi se par foarte performante noile tehnologii implementate de Intel. Legat de Turbo Mode, pana la cat mareste automat frecventa? De ex modelul i5 650.
P.S.: “5) Diferenta e destul de mare, 30-40% in medie (poti vedea rezultatele in test).” Care rezultate ca nu am vazut i3-u inclus in ele. 🙁
Interesant… nu ma pricep deloc la interiorul unui PC…
deci i3 si i5 6xx sa inteleg ca nu au controler de memorie integrat in cpu, atunci unde este?? este in pastila de siliciu pe langa coreuri? ca nici pe placa de baza nu este daca functioneaza pe p55
Da, in pastila de siliciu de langa procesor care adaposteste IGP-ul 😉
deci care din cele 3 proccesoare e cel mai rentabil,ca si calitate sa fie cumparat..din i3-530,i5-650,i5-750…eu nu mas uita la bani chiar asa dar ma intereseaza performantza mare si calitate..rezult de consum si altele… multumesc!!!
as vrea sa-mi iau i5-650 astept parerea vostra..multumesc!!!
Daca te intereseaza numai utilizarea zilnica, un i530 este foarte potrivit.
quad-urile pe 32nm cam pe cand vor apare?
N-ati zis mai nimic de placa de baza Intel DH55TC si stiu ca nu prea ai ce spune de ea, dar afirmatia “optiunile de overclock nu sunt la acelasi nivel cu cele ale placii prezentate anterior” imi spune ca totusi are ceva optiuni de overclock, care sunt acelea? Din cate stiam la placile astea low-end de la intel nu poti face pic de OC.
Salut!
Locuiesc in SUA de aproximativ 15 ani si sunt pasionat de hardware si overclocking insa pana cand am aflat de acest site de pe trucuriwindows.com citeam informatii pe aceasta tema in extremeoverclocking.com si ma bucur sa aflu ca si in Romania este un site de specialitate care se poate compara cu cele mai bune publicatii globale de acest gen. Va spun sincer ca am fost surprins cand am vazut cantitatea si calitatea detaliilor pe care le furnizati in articolele dumneavoasta deoarece nu credeam ca cineva are atata rabdare si pasiune pentru hardware si blogging in acelasi timp.
Sper sa continuati la fel de bine si sa aveti mult succes in continuare. Voi ramane un cititor fidel deoarece merit un astfel de blog!
Multa bafta!
Multumim frumos pentru aprecieri!
Ar fi interesat de vazut daca cu 4 module de ram iti merge la 200BCLK
Eu de abia mi-am luat h55m-ud2h si i3-530 dar nu pleaca cu 8GB (4×2) si 200BCLK
ok, imi merge si cu 4 stick-uri daca las totul pe auto (mai putin voltajul procului), ciudat cu placile astea noi gigabyte ca doar dadusem voltaj sanatos.
mersi pentru articol (cu ideea de a lasa pe auto) 😉
its fantastic as your other articles : D, appreciate it for posting .
Pingback: tommy - My Garage
Pingback: Se merita procesoarele i3 530? - Craiova Forum
Pingback: Sandy Bridge – Studiu al graficii integrate – Partea a III-a | lab501
Pingback: IVY Bridge – Partea II – Studiu al graficii integrate | lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube