Intel Core Ultra 200S – Part I – Arhitectura Arrow Lake si modele

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 10 October, 2024.

Arhitectura

 

Lion Cove reprezinta arhitectura nucleelor de performanta (P-core) dezvoltata pentru a oferi o putere de procesare ridicata. Aceasta arhitectura aduce o crestere a performantei per nucleu (IPC – Instructions Per Clock) si imbunatatiri in eficienta energetica. Lion Cove ofera o crestere a IPC-ului fata de generatiile anterioare, datorita optimizarilor la nivel de micro-arhitectura, inclusiv o cale de executie mai eficienta, latente mai mici si capacitati de buffering mai mari. Cache-ul L2 este extins la 3MB per nucleu, comparativ cu 2MB la Raptor Cove.

Skymont, arhitectura E-core utilizata in Arrow Lake, este destinata sarcinilor care nu necesita putere mare pe un singur fir de executie, dar beneficiaza de paralelism si consum redus. Skymont aduce o crestere a eficientei energetice fata de Gracemont, datorita arhitecturii optimizate si a procesului avansat de fabricatie pe 3nm. Skymont imbunatateste IPC-ul cu aproximativ 32% comparativ cu generatia precedenta, contribuind astfel la performanta multithreaded.

Intel au renuntat la tehnologia Hyper-Threading in cazul procesoarelor Arrow Lake si Lunar Lake, pentru a imbunatati eficienta energetica si performanta in gaming. Hyper-Threading consuma energie si spatiu suplimentar pe die, generand caldura care nu este compatibila cu focusul pe eficienta al acestor arhitecturi. Cresterea performantei nucleelor Skymont face eliminarea Hyper-Threading aproape insesizabila in scenariile multithreaded.

Economisirea spatiului pe die a permis imbunatatiri pentru nucleele Lion Cove, rezultand o crestere a IPC-ului cu aproximativ 9% fata de Raptor Cove. Arhitectura include un motor out-of-order mai sofisticat si suport extins pentru instructiuni SIMD si vectoriale pe 128 de biti, imbunatatind performanta in aplicatii AI.

 

 

Comentarii

13 comentarii la: Intel Core Ultra 200S – Part I – Arhitectura Arrow Lake si modele

  1. doru_bm a scris pe:

    Abi asteptam sa vedem review ul la Intel Core Ultra 9 285K 🙂

  2. kvarq a scris pe:

    mai putine FPS in games, dar mai eficiente 🙂

  3. Erik a scris pe:

    Dezamagitor, mai asteptam 2 ani si pt amd si pt intel.

  4. Noru a scris pe:

    Abia aștept un test de overclocking cu procesorul dus la 6 GHz și memoriile la 10000

  5. Roman Sebastian-George a scris pe:

    Am trait să văd Intel ca fiind varianta de buget la AMD, well well how the turntables

  6. Roman Sebastian-George a scris pe:

    Am trait să văd intel ca fiind varianta de buget a AMD, well well how the turntables.

  7. Doru a scris pe:

    Intrebarea este Intel incotro ? Dar mai ales tehnologia X86 incotro?
    Cred ca in viitorul (foarte) apropiat vom primi raspunsul.

  8. liviuttn a scris pe:

    Tot AMD e baza! 🙂 Intel la plajă, 250de wați consumul de energie electrica mi se pare imens fata de AMD. Ce să zic, mult zgomot pentru nimic! Felicitări pt articol!

  9. dor a scris pe:

    Deci Intel scot acum o generație de procesoare cu focus pe eficienta energetica intr-un pachet cat mai mic. Considerând faptul ca folosesc o noua fabrica cu un proces de fabricație diferit, mutarea aceasta are sens.
    Cum si AMD își fac procesoarele la TSMC, sunt tare curios cum se compara.

  10. Firewind a scris pe:

    Abia acum datorita egalitatii tehnologice in fabricatie, dintre AMD si Intel va reincepe competitia, si in 2 ani vom avea progrese fata de actuala generatie de procesoare. Astept cu nerabdare primele procesoare in care TMSC va utiliza procesul de fabricatie A16, cred ca in aproximativ 2 ani…

    “2026: N2P and A16

    In the following year TSMC will again offer two nodes that are set to target generally similar smartphone and high-performance computing applications: N2P (performance-enhanced 2nm-class) and A16 (1.6nm-class with backside power delivery).

    N2P is expected to deliver a 5% – 10% lower power (at the same speed and transistor count) or a 5% – 10% higher performance (at the same power and transistor count) compared to the original N2. Meanwhile, A16 is set to offer an up to 20% lower power (at the same speed and transistors), up to 10% higher performance (at the same power and transistors), and up to 10% higher transistor density compared to N2P.

    Keeping in mind that A16 features enhanced backside power delivery network, it will likely be the node of choice for performance-minded chip designers. But of course, it will be more expensive to use A16 because of the backside power delivery, which requires additional process steps.”

  11. Florentin a scris pe:

    Succint, dar aștept cu nerăbdare “recalibrările” de grafice, am înțeles că e muncă de chinez, și o determinare cât mai precisă a potențialului acestor procesoare.
    Tehnologiile noi nu aduc imediat un spor la vânzare, însă Intel a avut mereu un sprijin larg.

  12. Traian a scris pe:

    Probabil, ca în cazul seriei 9×00 de la AMD, diferențele vor fi minime față de generația anterioară.

  13. aurelian@yahoo.com a scris pe:

    Eu tot trag speranta sa revina si Intel, chiar daca alegerea poate fi mai dificila, dar e imposibil sa se fac o departajare asa de clara fata de generatia anterioara, poate la anul

Lasa-ne un comentariu: