Intel Raptor Lake Refresh- Part I – Intel Core i9 14900K, Core i7 14700K & Core i5 14600K

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 17 October, 2023.

Z790 AORUS Xtreme X – PCB si conectivitate

 

Z790 AORUS Xtreme X este o placa de baza E-ATX de dimensiuni considerabile, imbracata in armura neagra, asa cum ii sta bine unui varf de gama. Aspectul este similar cu cel al inaintasului sau, insa avem de-a face cu un lay-out mai curat, un capac pentru slotul PCI-Express 16x nefolosit precum si o masca magnetica pentru cabluri in partea superioara.

Pe latura superioara gasim doi conectori EPS12v cu 8 pini, precum si 2 conectori PWM pentru ventilatoare, ceilalti 7 fiind pozitionati pe laterala, paralel cu PCB-ul, dar si conectorii pentru cele 2 sonde de temperatura externe. In coltul din dreapta sus gasim Debug LED-ul dar si butoanele de Power, Reset si Clear CMOS, pozitionate pe masca de plastic.

Urmeaza conectorul ATX 24-pini, conectorul pentru front panel (adaptorul este inclus in pachet), doua header-e frontale USB Type-C 3.2 Gen 2×2, doua header-e pentru conectori USB 3.2 Gen 1 frontali si 4 conectori S-ATA 3.

In ceea ce priveste conectivitatea PCI-Express, avem de-a face cu doua slot-uri PCI-E 5.0 x16 (x16/-, x8/x8), 5 conectori M.2 PCI-E 4x, dintre care unul compatibil PCI-E 5.0. Conectivitatea la retea este asigurata de catre o solutie Marvell AQtion AQC107 10G si o solutie Intel 2.5G, precum si de o solutie Qualcomm Wi-Fi 7 – Bluetooth 5.3.

Solutia audio este bazata pe un DAC ESS ES9280AC PRO cuplat cu doua amplificatoare ESS ES9080Q, secondate de condensatori cu film WIMA si electrolitici, respectiv APAQ, componentele audio fiind montate pe un PCB separat, in drepata back-panel-ului.

Sistemul de racire pentru VRM este unul din cele mai masive vazute de mine pana acum, in masca situata deasupra backpanel-ului avem integrat un LCD generos dar si configurabil, util atat pentru design, cat si pentru monotorizarea celor mai importanti parametri. O imbunatatire notabila fata de modelul anterior il gasim in mecanismul toolless de demontare / montare a heatsink-ului ce acopera PCH-ul si cele 4 sloturi M.2. Slotul M.2 PCI-E 5.0 este situat intre procesor si primul slot PCI-Express, iar la nevoie putem monta pentru racire suplimentara impresionantul cooler M.2 Thermal Guard XTREME cu heatpipes si vapor chamber inclus in pachet.

 

Comentarii

3 comentarii la: Intel Raptor Lake Refresh- Part I – Intel Core i9 14900K, Core i7 14700K & Core i5 14600K

  1. Ulf a scris pe:

    ‘Blender, software-ul creat si dezvoltat de Blender Foundation, este un software 3D complet, open-source, gratuit, ajuns la versiunea 3.4.1.’

    Blender nu a ajuns la versiunea 3.6.4 ?

  2. Monstru a scris pe:

    Corect…dar nu poti sari prea mult intre versiuni in aceeasi metodologie/comparatie, deoarece rezultatele difera.

  3. liviuttn a scris pe:

    Consuma cat un resou electric, e bine ca si asa vine iarna! Un produs scos degeaba, ca sa ne arate ce?

Lasa-ne un comentariu: