PREVIEW – Intel Core i7 11700K ES – Rocket Lake

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 12 February, 2021.

Concluzii

 
Si uite asa, dragii monstrului, am testat si prima versiune de Rocket Lake ajunsa in laboratorul nostru. Iar rezultatele sunt usor iesite din comun, Intel Core i7 11700K obtinand un spor de performanta considerabil fata de generatia anterioara in unele teste (Cinebench, Davinci Resolve, Handbrake, SuperPi), in timp ce in alte teste diferenta tine mai mult de frecventa. Similar, in jumatate din jocuri Intel Core i7 11700K reuseste sa intreaca orice procesor Intel, insa este intrecut de procesoarele AMD Ryzen 5000, in timp ce in cealalta jumatate de jocuri intrece orice procesor.

Acest comportament poate avea mai multe cauze. De exemplu, Engineering Sample-ul nostru timpuriu se comporta diferit de modelele care vor fi lansate in retail. Sau placa de baza nu aplica corect limitele de putere si nu mentine frecventa boost multi-core suficient de mult. Evident, am verificat rezultatele atat in mod Auto, cat si cu multiplicatorii pentru Turbo Boost si limitele de putere setate manual. Fiind vorba despre un ES pre-realease trebuie sa luam in calcul si aceste variante. De aceea, consider ca astazi am aruncat o prima privire asupra performantei potentiale de care este capabila noua generatie Rocket Lake, adica v-am prezentat un preview, urmand ca in momentul lansarii sa publicam review-ul oficial, utilizand procesoare retail / ES-uri finale.

Pe de alta parte, exista posibilitatea ca acest comportament sa fie destul de logic, iar diferenta de performanta adusa de versiunile retail sa nu depaseasca 2-3%. De ce spun asta? Pentru ca avem de-a face cu o arhitectura noua, cu un IPC imbunatatit semnificativ, dar care a fost gandita initial pentru a fi difuzata in litografie pe 10nm, fiind portata efectiv ulterior pe 14nm. Asta ar explica de ce performanta in anumite situatii (Ray Tracing single core, Super Pi, anumite jocuri) este semnificativ mai buna, in timp ce in alte situatii, unde avem nevoie de toate nucleele, diferenta este modica.

In fond, AMD utilizeaza un proces de fabricatie eficient si modern, 7nm TSMC, cantitatea de memorie cache L3 este de peste doua ori mai mare, substratul Inifnity Fabric permite comunicarea rapida intre nuclee, modelul echivalent, cu 8 nuclee si 16 fire de executie, are un TDP declarat cu 20W mai mic decat implementarea Intel, iar IPC-ul adus de arhitectura Zen 3 este pur si simplu fabulos, asa cum putem vedea atat in cazul procesoarelor pentru desktop, cat si in cazul procesoarelor mobile.

Drept urmare, chiar daca vor exista anumite diferente intre versiunea retail si ES-ul testat de noi, ma astept ca noile procesoare Intel sa se comporte bine in aplicatiile single-thread, concurand cu AMD in aceasta zona, respectiv sa ajunga din urma sau poate chiar sa intreaca cu 1-2 procente performanta procesoarelor AMD in jocuri. Pe de alta parte, procesarea multi-thread este teritoriul AMD, asa cum a fost de altfel in ultimii 4 ani, iar Rocket Lake nu este nici pe departe generatia de procesoare Intel care sa puna la indoiala suprematia AMD in acest segment de piata.

Acestea fiind zise, cu exceptia performantei in jocuri, respectiv a avantajelor aduse de integrarea tehnologiei PCI-E 4.0, nu as putea spune ca am asteptari foarte ridicate de la Rocket Lake. Da, va avea performante bune in jocuri, va fi cu siguranta pe placul overclockerilor si poate va permite atingerea unor noi recorduri la capitolul frecventa memorie. In rest, AMD vor domina piata in continuare, pregatindu-ne deja noi surprize. Pana atunci insa, sa vedem cum va arata lansarea oficiala Rocket Lake.

 

Comentarii

10 comentarii la: PREVIEW – Intel Core i7 11700K ES – Rocket Lake

  1. ncmihai a scris pe:

    Un fel de evul mediu pentru Intel:))

  2. Vlad a scris pe:

    Ori ceva este in neregula cu ES-ul asta ori rocket lake o sa fie praf. Banuiala mea e ca are niste limitari puse special de catre Intel ca sa nu poata fi reprezentativ pt produsul final. Daca era QS, sa zicem ca era 99% reprezentativ.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    In 99% din cazuri am testat ES-uri bazate pe siliciul retail. QS, sa zicem. De data asta am avut un sample alpha, deci pot exista diferente. Si mai apar si biosi noi intre timp. Vedem in Martie

  4. Catalin a scris pe:

    Eram curios ce poate integrata din el, in comparatie cu HD630 🙁

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Iti dai seama ca driverii pentru IGP in momentul asta sunt in stadiu alfa…

  6. Liviuttn a scris pe:

    Bravo! Numero uno!

  7. TechLinked a scris pe:

    Baietii, ati aparut in episodul recent aparut de la TechLinked – https://youtu.be/DmzquINN6rM?t=348
    Nice one!

  8. Dreamcatcher a scris pe:

    Pe mine ma intriga cum poate sa aiba temperatura sensibil mai mare decat 5600X la un consum de aproape 100W in plus cu acelasi cooler.Si situatia e similara pe toata linia,sa fie vorba despre un transfer termic mult mai eficient(alta constructie)?!

  9. Monstru Post author a scris pe:

    14nm monolithic die vs 7nm chiplets…

  10. EvilPie a scris pe:

    @Monstru

    https://youtu.be/-45N9nnlU_k?t=4861

    😀 😀 😀 😀

Lasa-ne un comentariu: