Review – Intel Core i7 11700K + ASUS Maximus XIII APEX

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 29 April, 2021.

Intel Core i7 11700K

 
Ehehei, dragii monstrului, pentru o serie de procesoare care nu putem spune ca ne-au dat pe spate, am discutat cam mult despre Rocket Lake, nu-i asa? Mai intai, v-am aratat in Februarie cum se comporta Core i7 11700K ES, ca sa stiti la ce sa va asteptati. Apoi, am testat Core i9 11900K retail, si am vazut ca majoritatea concluziilor trase de noi dupa ce am testat un engineering sample au ramas in continuare valabile. Nu in ultimul rand, v-am povestit despre nu mai putin de 13 placi de baza construite in jurul chipset-ului Z590, de la ASUS, GIGABYTE si MSI.

Si din punctul meu de vedere, am acordat suficienta atentie subiectelor Rocket Lake / Z590. Desigur, mi-ar fi placut sa testez si un procesor entry-level din aceasta familie, dar dupa ce am achizitionat Core i5 10400 anul trecut parca nu mai imi vine neaparat sa platesc pentru onoarea de a testa produsele celor de la Intel. Similar, mi-ar fi placut sa va pot prezenta si placi din gama entry-level, placi bazate pe celelalte chipset-uri din familia Z590, dar, din pacate, producatorii nu se inghesuie sa ne puna la dispozitie astfel de sample-uri.

Drept urmare, am fi putut sa ne oprim aici – in fond, asa cum spuneam si mai sus, am acordat deja suficienta atentie acestor subiecte. Si totusi, uneori mai ajunge in laborator si cate o placa de baza ceva mai altfel, care merita atentia noastra. Si uneori avem si ocazia de a compara direct un procesor ES cu unul retail. De exemplu, ASUS ne-au pus la dispozitie excelenta ASUS Maximus XIII APEX, responsabila pentru o buna parte din recordurile mondiale doborate cu Rocket Lake, respectiv un procesor Intel Core i7 11700K retail.

Drept urmare, am profitat de ocazie pentru a arunca o privire asupra uneia dintre putinele serii de placi de baza dedicate in continuare overclockerilor, dar si de a compara rezultatele obtinute de noi in Februarie cu 11700K ES cu performanta actuala aceluiasi model, de aceasta data in forma sa finala.
 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Intel Core i7 11700K + ASUS Maximus XIII APEX

 1. Ildiko Szabo a scris pe:

  Sincer nu mi se par consistente testele, nu cred ca s-au refăcut pe celelalte sisteme cu care se face comparația, acelea având update-uri “la zi” corespunzătoare unei anumite perioade de timp. De multe ori, actualizările reduc din performanta, unele KB-uri fiind făcute “vineri după-amiază” 🙂
  Screenshot cu CPU-Z sunt de la Gigi Master.

 2. Fekete Tibor a scris pe:

  Ce bios matur este folosit la Alex?
  Pe site e ultima versiune abia a apărut 0707

 3. Alice Ionescu a scris pe:

  Este interesant ca la data publicarii review-ului era disponibil doar biosul 0704, care era înca beta, este si acela considerat “matur” deja?
  Pe pagina 5 apare screeenshot la placa de baza Gigabyte.

  Fiind totusi vorba de un Apex, probabi ca ar fi trebuit testat un 11900K, testare de memorii, overclock etc…

  Credeti ca un “upgrade” de la Apex XII Z490 la Apex XIII Z590 ar face vizibile diferente pentru comportamentul unui 10900K sau memoriile ar merge mai bine, pastrand tot un 10900K?

  Nu mai este coaster acum inclus in accesorii?

  Se pare ca se pastreaza “traditia” Asus, pe Apex pun chip-uri de sunet reduse fata de alte placi din gama ROG.

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Oups, se pare ca am incurcat screenshot-urile, am pus screenshot-ul corect. 0707 am folosit pe APEX, avem acces mai devreme la anumite lucruri, iar 0707 a fost lansat intern pe 21.04.

  Ildiko – in general nu retestez lucrurile intr-o perioada atat de scurta de timp, de obicei doar update-urile majore de Windows produc probleme. Sincer, ar fi cam trist daca as retesta ES-ul si ar merge la fel, bine ca nu il mai am.

  Alice – am acordat deja suficient timp unei platforme complet ratate din punctul meu de vedere. Da, placile de baza sunt superbe, dar procesoarele nu, asa ca nu am de ce sa imi bat capul cu ele. Legat de comportamentul lui 10900K, nu stiu ce sa zic, parerile sunt impartite. Pentru daily-use nu prea te ajuta cu nimic daca merg memoriile sau nu putin mai bine, te ajuta in schimb dotarile mai noi (USB 3.2 gen 2×2, de ex). Pentru overclocking extrem este o alta discutie.

Lasa-ne un comentariu: