Review – Intel Core i7 11700K + ASUS Maximus XIII APEX

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 29 April, 2021.

 
ASUS Maximus XIII APEX este o placa de baza iesita din comun, fiind gandita atat pentru utilizarea intr-un sistem, cat si pentru overclocking extrem. Astfel, pe de o parte avem de-a face cu dotarile specifice placilor de baza Z590 high-end, ASUS Maximus XIII APEX fiind echipata cu doua slot-uri PCI-E 4.0 x16 (16X, x8/x8), un slot PCI-E 3.0 x4, 2 slot-uri M.2 PCI-E 4.0 4X, precum si 2 slot-uri M.2 PCI-E 3.0 4X prin ROG DIMM.2, respectiv 8 conectori S-ATA 3, dispusi intr-un mod atipic. Evident, functionalitatea PCI-E 4.0 depinde de procesor, cu alte cuvinte slot-urile PCI-E 4.0 si slot-urile M.2 PCI-E 4.0 vor functiona in acest regim doar impreuna cu un procesor din familia Rocket Lake.

De asemenea, ASUS Maximus XIII APEX este dotata cu header USB 3.2 Gen2x2 Type-C frontal, un header USB 3.2 Gen 1 frontal si 3 header-e USB 2.0 frontale. La capitolul retea avem de-a face cu o solutie 2.5Gbe, precum si o solutie combo Intel Wi-Fi 6E 2×2 si Bluetooth 5.2.

Solutia audio ROG SupremeFX 7.1 este bazata pe un codec Realtek ALC4080, care lucreaza in tandem cu un amplificator Savitech SV3H712, din lista de dotari nelipsind condensatorii japonezi auriti.

Asa cum spuneam insa, dincolo de setarile clasice, ASUS Maximus XIII APEX este o placa de baza dedicata overclocking-ului extrem. Asta inseamna ca, pe langa butoane Power, Reset, Clr_CMOS si BIOS Flashback, respectiv de-bug led si Q-Led, ASUS Maximus XIII APEX este dotata si cu ceea ce ASUS numesc Extreme OC Kit, sau Overclocker’s Toolkit.

Acesta include butonul FlexKey, care ne permite sa alocam o alta functie butonului Reset, LN2 Mode, care permite aplicarea unor tensiuni de alimentare si setari specifice, Probelt (9 puncte de masura pentru cele mai importante tensiuni de alimentare din sistem), buton ReTry, care reseteaza automat toate setarile, fara a mai fi necesar un reset de bios, buton Safe boot, cu ajutorul caruia putem porni instantaneu sistemul cu setari sigure, Slow Mode, care reduce multiplicatorul procesorului la 8X, pause switch, care ne permite sa punem benchmark-ul pe pauza si sa facem setarile de care avem nevoie, respectiv full speed mode switch, care trece automat toate ventilatoarele in mod full power.

Mai mult decat atat, atat componentele utilizate pentru constructia placii de baza, cat si BIOS-ul, sunt gandite de asemenea pentru a rezista in conditii de overclocking extrem si sunt optimizate in mod special pentru aceasta indeletnicire, o buna parte din recordurile mondiale doborate de Rocket Lake avand la baza o placa de baza Maximus XIII APEX.

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Intel Core i7 11700K + ASUS Maximus XIII APEX

  1. Ildiko Szabo a scris pe:

    Sincer nu mi se par consistente testele, nu cred ca s-au refăcut pe celelalte sisteme cu care se face comparația, acelea având update-uri “la zi” corespunzătoare unei anumite perioade de timp. De multe ori, actualizările reduc din performanta, unele KB-uri fiind făcute “vineri după-amiază” 🙂
    Screenshot cu CPU-Z sunt de la Gigi Master.

  2. Fekete Tibor a scris pe:

    Ce bios matur este folosit la Alex?
    Pe site e ultima versiune abia a apărut 0707

  3. Alice Ionescu a scris pe:

    Este interesant ca la data publicarii review-ului era disponibil doar biosul 0704, care era înca beta, este si acela considerat “matur” deja?
    Pe pagina 5 apare screeenshot la placa de baza Gigabyte.

    Fiind totusi vorba de un Apex, probabi ca ar fi trebuit testat un 11900K, testare de memorii, overclock etc…

    Credeti ca un “upgrade” de la Apex XII Z490 la Apex XIII Z590 ar face vizibile diferente pentru comportamentul unui 10900K sau memoriile ar merge mai bine, pastrand tot un 10900K?

    Nu mai este coaster acum inclus in accesorii?

    Se pare ca se pastreaza “traditia” Asus, pe Apex pun chip-uri de sunet reduse fata de alte placi din gama ROG.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Oups, se pare ca am incurcat screenshot-urile, am pus screenshot-ul corect. 0707 am folosit pe APEX, avem acces mai devreme la anumite lucruri, iar 0707 a fost lansat intern pe 21.04.

    Ildiko – in general nu retestez lucrurile intr-o perioada atat de scurta de timp, de obicei doar update-urile majore de Windows produc probleme. Sincer, ar fi cam trist daca as retesta ES-ul si ar merge la fel, bine ca nu il mai am.

    Alice – am acordat deja suficient timp unei platforme complet ratate din punctul meu de vedere. Da, placile de baza sunt superbe, dar procesoarele nu, asa ca nu am de ce sa imi bat capul cu ele. Legat de comportamentul lui 10900K, nu stiu ce sa zic, parerile sunt impartite. Pentru daily-use nu prea te ajuta cu nimic daca merg memoriile sau nu putin mai bine, te ajuta in schimb dotarile mai noi (USB 3.2 gen 2×2, de ex). Pentru overclocking extrem este o alta discutie.

Lasa-ne un comentariu: