PREVIEW – Intel Core i7 11700K ES – Rocket Lake

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 12 February, 2021.

Intel Core i7 11700K

 
La fel ca multi dintre voi, am fost captivat de magia PC-ului de la o varsta frageda, primul contact cu tehnologia viitorului avand loc la sfarsitul anilor 80, in timp ce PC-ul proprietate personala avea sa isi faca aparitia in viata mea o decada mai tarziu. Poate si de aceea, prima mea pasiune, daca discutam despre componente, au fost procesoarele. Chiar daca mi-am facut ucenicia ca gamer infocat, care a jucat absolut tot ce prindea in acele vremuri, a durat ceva timp de cand am pus pentru prima oara mana pe un PC si pana acceleratoarele grafice au atins acelasi nivel de faima si importanta ca si procesorul.

Acest aspect s-a materializat si in activitatea mea profesionala, primele review-uri si primele studii pe care le-am realizat fiind dedicate procesoarelor. Si chiar daca in zilele noastre cele mai fierbinti subiecte sunt lansarile de placi video, carora le-am dedicat mii de ore de teste, pentru mine procesoarele ocupa un loc aparte in panteonul componentelor de calculator si fiecare lansare este speciala intr-un fel sau altul.

Si pot spune ca am testat zeci, daca nu chiar sute de modele de-a lungul timpului, telul suprem fiind intotdeauna acelasi – performanta maxima, indiferent de producator, model sau platforma. Si asa cum stiti cu totii, in perioada 2006 – 2017 performanta maxima a fost sinonima cu Intel, acestia dominand piata fara drept de apel, in timp ce AMD incercau sa isi gaseasca ritmul potrivit.

Paradoxal, dar in acelasi an in care AMD lansau primele procesoare Ryzen, revenind astfel in competitie si in inimile pasionatilor, Intel dadeau primele semne ca undeva in lantul de productie exista probleme serioase. Desigur, semnele existau deja din 2014, cand procesul de fabricatie pe 14nm fusese lansat exclusiv pentru procesoarele mobile, iar procesoarele desktop Broadwell, lansate in 2015, in aceeasi litografie, nu au adus foarte multe in plus fata de generatiile anterioare. Si totusi, a fost usor sa trecem rapid peste acest moment, excelenta arhitectura Skylake fiind lansata doar cateva luni mai tarziu, tot in 2015.

Problema este ca in 2017 am primit o serie noua de procesoare, bazate pe aceeasi arhitectura si un refresh al litografiei pe 14nm. Nu in ultimul rand, pentru Romania acest lucru a insemnat inchiderea biroului local, miscare intreprinsa de gigantul american in mai multe tari din Europa.

Iar de atunci am asistat la un declin constant, atat din punct de vedere al tehnologiei, cat si din punct de vedere al atentiei pe care Intel o acorda pietei din Europa de Est. Sau mai bine zis nu o acorda, singura tara din aceasta zona in care mai exista publicatii care au o relatie profesionala cu Intel fiind Polonia. Evident, tarile din Europa de Vest nu au aceasta problema, jurnalistii din Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, s.a.m.d. avand in continuare o stransa relatie cu gigantul american.

Acesta a fost motivul pentru care, incepand cu lansarea procesoarelor din familia Kaby Lake, am inceput sa primim procesoarele Intel din alte surse. Desigur, am colaborat cu biroul din Marea Britanie, dar acestia nu au trimis niciodata procesoare inainte de NDA, ceea ce reprezinta o problema pentru lansarile pe care noi le acoperim. In schimb producatorii de placi de baza, integratorii de sisteme si alte companii implicate in aceasta industrie, ne-au pus la dispozitie majoritatea procesoarelor Intel pe care le vedeti testate pe site in ultimii 4 ani.

Astfel, din 21 de procesoare Intel testate in ultimii 4 ani, 5 au venit de la Intel pentru diverse comparatii, dupa NDA, 12 ne-au fost puse la dispozitie de catre diversi parteneri, in general producatori de placi de baza, 1 a fost achizitionat din magazin prin resurse proprii si 3 procesoare au ajuns la noi de la surse care vor ramane anonime. Apropo, Gong Xi Fa Cai celor care sarbatoresc astazi trecerea in Anul Boului!

Evident, de fiecare data cand am primit procesoarele de la parteneri, cum ar fi GIGABYTE, MSI sau ASUS, am respectat cu sfintenie NDA-ul producatorului, asa cum este si normal. . Pe de alta parte, in momentul in care am primit procesoare din alte surse, cum ar fi 8700K si 8600K, sau 10980XE, am incercat sa va prezentam cat mai devreme concluziile noastre, pentru a va ajuta sa va formati o opinie. In fond, chiar daca noi ne dorim o relatie profesionala normala cu Intel, asa cum am avut mai bine de o decada, faptul ca producatorul ignora publicatiile din Romania prezinta si cateva avantaje.

Acesta este si cazul de fata, in care vom discuta despre un procesor din familia Rocket Lake, care a ajuns la noi …pe alte canale. De aceasta data insa, discutam despre un preview, nu despre un review, din doua motive. In primul rand, pentru ca avem de-a face cu un Engineering Sample timpuriu, care poate avea performante usor diferite fata de ce vom vedea in retail. In al doilea rand pentru ca Intel inca lucreaza la update-uri de micro-cod pentru noile procesoare, iar producatorii de placi de baza vor mai lansa cel putin o versiune de BIOS pana in momentul lansarii.

Desigur, performanta este similara cu ceea ce vom vedea in retail, insa exista posibilitatea ca aceasta sa difere cu +/-5%, iar comportamentul termic si consumul pot fi de asemenea diferite. Din aceste motive, astazi avem de-a face cu un preview, nu in review, in care vom incerca sa ne formam o idee legata de ce ne putem astepta de la noua generatie de procesoare Rocket Lake.

 

Comentarii

10 comentarii la: PREVIEW – Intel Core i7 11700K ES – Rocket Lake

  1. ncmihai a scris pe:

    Un fel de evul mediu pentru Intel:))

  2. Vlad a scris pe:

    Ori ceva este in neregula cu ES-ul asta ori rocket lake o sa fie praf. Banuiala mea e ca are niste limitari puse special de catre Intel ca sa nu poata fi reprezentativ pt produsul final. Daca era QS, sa zicem ca era 99% reprezentativ.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    In 99% din cazuri am testat ES-uri bazate pe siliciul retail. QS, sa zicem. De data asta am avut un sample alpha, deci pot exista diferente. Si mai apar si biosi noi intre timp. Vedem in Martie

  4. Catalin a scris pe:

    Eram curios ce poate integrata din el, in comparatie cu HD630 🙁

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Iti dai seama ca driverii pentru IGP in momentul asta sunt in stadiu alfa…

  6. Liviuttn a scris pe:

    Bravo! Numero uno!

  7. TechLinked a scris pe:

    Baietii, ati aparut in episodul recent aparut de la TechLinked – https://youtu.be/DmzquINN6rM?t=348
    Nice one!

  8. Dreamcatcher a scris pe:

    Pe mine ma intriga cum poate sa aiba temperatura sensibil mai mare decat 5600X la un consum de aproape 100W in plus cu acelasi cooler.Si situatia e similara pe toata linia,sa fie vorba despre un transfer termic mult mai eficient(alta constructie)?!

  9. Monstru Post author a scris pe:

    14nm monolithic die vs 7nm chiplets…

  10. EvilPie a scris pe:

    @Monstru

    https://youtu.be/-45N9nnlU_k?t=4861

    😀 😀 😀 😀

Lasa-ne un comentariu: