Review – Intel Core i7 11700K + ASUS Maximus XIII APEX

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 29 April, 2021.

Concluzii

 
Din fericire, am avut ocazia de a compara un procesor ES, testat cu doua luni inainte de lansarea oficiala, cu un procesor retail, cu ultimul BIOS retail si consider ca aceasta comparatie este importanta, pentru a vedea la ce diferenta ne putem astepta cand avem de-a face cu astfel de lansari. Iar concluzia este destul de simpla. Astfel, din punct de vedere al performantei procesorului, versiunea retail, impreuna cu ultimul BIOS de pe APEX XIII, a adus mici imbunatatiri pe ici, pe colo, insa Intel Core i7 11700K este intrecut in continuare in majoritatea testelor de AMD Ryzen 7 5800X.

Pe de alta parte, la capitolul gaming am avut de-a face cu o imbunatatire de 2% a performantei relative, 11700K egaland 11900K si 5800X la acest capitol. Deci BIOS-ul matur si versiunea de siliciu retail isi spun cuvantul, insa diferentele sunt destul de mici fata de ES-ul testat de noi in Februarie. Pe de alta parte, consumul este si mai ridicat de aceasta data, iar temperaturile sunt de asemenea foarte ridicate, Rocket Lake fiind o serie de procesoare fierbinti, care consuma mult, chiar si in forma unui 11700K retail.

Si daca nu am avut parte de surprize la capitolul performanta a procesorului, ASUS Maximus XIII APEX reprezinta o surpriza placuta, fiind o placa de baza polivalenta. Pe de o parte, avem de-a face cu o placa de baza gandita pentru overclocking extrem, care a stabilit destule recorduri mondiale. Pe de alta parte, cu exceptia unui controller 10Gbe LAN, nu cred ca ne lipseste nimic nici pentru daily use, ASUS Maximus XIII APEX fiind o placa de baza dotata, echipata cu ce are mai bun chipset-ul Z590 de oferit in acest moment.

Chiar daca 11700K nu reuseste sa impresioneze, performanta in jocuri este destul de buna si trebuie sa recunoastem ca avem de-a face cu o pereche de vis, ASUS Maximus XIII APEX si Intel Core i7 11700K potrivindu-se de minune. Sincer sa fiu, fara sa incerc sa umbresc in nici un fel numele Crosshair, a trecut ceva timp de la ultimul Impact si nu ar strica un APEX pentru viitoarele platforme AMD…
 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Intel Core i7 11700K + ASUS Maximus XIII APEX

  1. Ildiko Szabo a scris pe:

    Sincer nu mi se par consistente testele, nu cred ca s-au refăcut pe celelalte sisteme cu care se face comparația, acelea având update-uri “la zi” corespunzătoare unei anumite perioade de timp. De multe ori, actualizările reduc din performanta, unele KB-uri fiind făcute “vineri după-amiază” 🙂
    Screenshot cu CPU-Z sunt de la Gigi Master.

  2. Fekete Tibor a scris pe:

    Ce bios matur este folosit la Alex?
    Pe site e ultima versiune abia a apărut 0707

  3. Alice Ionescu a scris pe:

    Este interesant ca la data publicarii review-ului era disponibil doar biosul 0704, care era înca beta, este si acela considerat “matur” deja?
    Pe pagina 5 apare screeenshot la placa de baza Gigabyte.

    Fiind totusi vorba de un Apex, probabi ca ar fi trebuit testat un 11900K, testare de memorii, overclock etc…

    Credeti ca un “upgrade” de la Apex XII Z490 la Apex XIII Z590 ar face vizibile diferente pentru comportamentul unui 10900K sau memoriile ar merge mai bine, pastrand tot un 10900K?

    Nu mai este coaster acum inclus in accesorii?

    Se pare ca se pastreaza “traditia” Asus, pe Apex pun chip-uri de sunet reduse fata de alte placi din gama ROG.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Oups, se pare ca am incurcat screenshot-urile, am pus screenshot-ul corect. 0707 am folosit pe APEX, avem acces mai devreme la anumite lucruri, iar 0707 a fost lansat intern pe 21.04.

    Ildiko – in general nu retestez lucrurile intr-o perioada atat de scurta de timp, de obicei doar update-urile majore de Windows produc probleme. Sincer, ar fi cam trist daca as retesta ES-ul si ar merge la fel, bine ca nu il mai am.

    Alice – am acordat deja suficient timp unei platforme complet ratate din punctul meu de vedere. Da, placile de baza sunt superbe, dar procesoarele nu, asa ca nu am de ce sa imi bat capul cu ele. Legat de comportamentul lui 10900K, nu stiu ce sa zic, parerile sunt impartite. Pentru daily-use nu prea te ajuta cu nimic daca merg memoriile sau nu putin mai bine, te ajuta in schimb dotarile mai noi (USB 3.2 gen 2×2, de ex). Pentru overclocking extrem este o alta discutie.

Lasa-ne un comentariu: