Review – Intel Core i7 12700K

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 4 November, 2021.

Concluzii

 
Ehehei, dragii monstrului, dar iata ca tocmai am terminat un articol foarte interesant, din punctul meu de vedere. Astfel, daca varful de gama Intel Core i9 12900K a reusit sa ne impresioneze prin performanta in jocuri, respectiv in Cinebench, dar ne-a ingrozit la capitolul consum si temperaturi, fratele sau mai mic Intel Core i7 12700K ii calca pe urme, dar intr-un mod mult mai elegant.

Intel Core i7 12700K reuseste sa intreaca AMD Ryzen 5950X in jocuri, cu aproape 2%, la fel ca si fratele sau mai mare. De asemenea, 12700K reuseste sa intreaca AMD Ryzen 9 5900X in Cinebench. Pe de alta parte, 5900X obtine performante net superioare in aplicatiile real-life, mai precis 3DSMax, Blender, DaVinci Resolve sau Handbrake, la fel cum se intampla si cu 5950X in comparatie cu 12900K.

Diferenta de pret este de asemenea similara, concurentii AMD fiind pozitionati ceva mai sus (de exemplu, AMD Ryzen 9 5900X costa cu 349 RON mai mult decat Intel Core i7 12700K). Iar consumul lui 12700K este de asemenea mai ridicat decat ar trebui, in special daca ne raportam la oferta AMD.

Totusi, de aceasta data nu mai avem nici pe departe de-a face cu un procesor la fel de gurmand cum este 12900K, iar temperatura nu mai reprezinta o problema, 12700K pastrand o distanta respectabila fata de TjMax. De aceea, Intel Core i7 12700K este un produs mult mai reusit decat 12900K, din punctul meu de vedere. In plus, spre deosebire de acesta, Intel Core i7 12700K este disponibil in momentul de fata in magazinele din tara noastra.

Si sincer sa fiu, nu ma asteptam sa ma impresioneze 12700K mai mult decat a facut-o 12900K, dar iata ca acest lucru tocmai s-a intamplat si nu pot decat sa ma bucur ca avem parte din nou de concurenta si noutati pe piata procesoarelor. Desigur, Intel trebuie sa treaca mai devreme sau mai tarziu la un proces de fabricatie mai performant, iar IPC-ul trebuie imbunatatit, insa Alder Lake este cu siguranta un pas in directia cea buna.

Ceea ce inseamna ca eu personal de-abia astept sa testez si mezinul familiei, Intel Core i5 12600K. Dar asta, dragii mei, este o activitate pentru saptamana viitoare.

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Intel Core i7 12700K

 1. Feli a scris pe:

  Un articol excelent!

  Deci ce-am citit in ultimele zile se adevereste, Intel e tot in spate, ceea ce intr-un fel e bine pentru ca o sa-i impulsioneze sa reuseasca sa implementeze un proces de fabricatie mai performant care sa-i lase in sfarsit sa scoata procesoare cu adevarat competitive pe piata.

  Din ce vad acum, cu DDR5 si consum aproape dublu abia sunt un pic in fata AMD, adica exact inversul de acum 10 ani.

  Important e ca exista iarasi un fel de competitie asa ca ma bucur ca atat Intel cat si AMD o sa traga in continuare sa ne aduca chestii mult mai bune.

  Felicitari si spor in continuare!

 2. Geo a scris pe:

  Concluzia e ca nu se merita. “False advertise” in mare parte iar aportul DDR5 e infim pentru moment. Total dezamagit, maybe next generation!

 3. Lucian Mihaiasafirewind a scris pe:

  Excelent review!

  Din ce vedem, se pare ca nu vom mai avea nevoie de centrala termica, astfel ca cei care cumpara acum procesoare, rezolva si cu incalzirea camerei unde au instalat radiatorul… pardon, procesorul! :))))))

 4. Marius a scris pe:

  Sa mai adaugam si problema pe care Intel o are acum cu toate jocurile ce au Denovo, incat acestea nu pornesc deoarece DRM nu stie cum sa interpreteze CPU-ul ? : )))

  https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000088261/processors/intel-core-processors.html

  si cum update-ul pentru Windows 10 vine abia la anul ?

Lasa-ne un comentariu: