Be Quiet! Pure Loop 280mm – Test practic

Scris de: , in categoria: Racire, in 19 October, 2020.

Platforma de test

 
Am testat AIO-ul Be Quiet! Pure Loop 280mm in conditii real-life, asa cum il vor utiliza multi dintre voi. In acest scop, am montat AIO-ul intr-un sistem realizat special pentru acest test iar masuratorile s-au efectuat cu carcasa inchisa. Utilitarul folosit pentru testare a fost ultima versiune Prime 95 64 bit de pe site-ul producatorului si am rulat testul Small FFT timp de minim 30 de minute, urmarind stabilizarea temperaturilor.

 

 

Intel Core i9 9900K

MotherboardZ390 AORUS Xtreme
RAMCorsair Dominator Platinum RGB 32GB 3600MHz CL18
HDDXPG Gammix S10 512GB M.2 SSD
PSUCorsair RM850 (2019 Edition)
CaseCorsair 4000D Airflow White
Room temp24 oC
OSWindows 10 Pro x64
Placa videoIntel IGP
Frecventa memorieDDR4 3600
Latente18-19-19-39 2T

 

Asa cum puteti vedea mai sus, am folosit un Intel Core i9 9900K, tactat la 4600MHz, cu o tensiune de alimentare de 1.22v, montat pe o placa de baza AORUS Z390 Xtreme, impreuna cu un kit de memorii Corsair Dominator Platinum RGB 32GB 3600MHz CL18. Platforma a fost instalata intr-o carcasa Corsair 4000D Airflow White (puteti citi review-ul aici in caz ca nu ati facut-o deja).

Pentru airflow aditional in carcasa am mai montat si 3 ventilatoare QL120 RGB, efectual vizual fiind unul deosebit asa cum puteti vedea si in pozele de mai jos. Celelalte componente includ sursa Corsair RM850 (2019 edition) si SSD-ul M.2 XPG Gammix S10 512GB. Temperatura mediului ambient pe parcursul testelor a fost mentinuta constant la 24 oC, intr-o incapere echipata cu sistem de climatizare.

Cele 2 ventilatoare Be Quiet! Pure Wings 2 PWM au fost montate direct pe radiator in configuratie pull, in timp ce celelalte 3 ventilatoare Corsair QL120 RGB din carcasa sunt amplasate astfel incat sa evacueze aerul cald din partea superioara a carcasei. Presiunea in carcasa este gandita sa fie negativa in principal, insa aceasta poate fi pozitiva daca fluxul de aer dat de cele 2 ventilatoare din fata este mai mare decat cel generat de cele 3 ventilatoare din spate.

 

 

Comentarii

7 comentarii la: Be Quiet! Pure Loop 280mm – Test practic

  1. Ionut a scris pe:

    Interesant insa tot nu m-a convins ca e ceea ce imi trebuie. Aveti cumva in plan sa testati si AIO-ul celor de la EKWB?

  2. Monstru a scris pe:

    Da, il avem in laborator

  3. Ciprian a scris pe:

    Un lucru nu inteleg. De ce folositi prime 95?
    In cazul procesorului meu (un 3950X stock) este o diferenta de temperatura de vreo 20 de grade intre Prime 95 (procesor la 100%) si Cinebench R20 (procesor tot la 100%). Adica cu cinebench R20 procesorul merge undeva la 77 de grade Celsius maxim (cand am in camera cam 26-27 de grade) in timp ce cu Prime merge undeva la 57.
    Avand in vedere ca testati un cooler cred ca ar trebuii sa reevaluati metoda de stres pentru procesor.

  4. Monstru a scris pe:

    In primul rand, pentru ca testam pe Intel. In al doilea rand, nu e chiar atat de simplu… point & click. Ce versiune de Prime, ce fel de test, AVX On sau Off, priority? Daca tie iti sta 3950X in 57 oC in Prime… sigur nu folosesti versiunea care trebuie, sau faci ceva extrem de gresit.

  5. Ciprian a scris pe:

    Versiunea este ultima de pe site-ul lor la data testului (acum vreo doua saptamani).
    AVX sincer chiar nu mai stiu cum era.
    Si te rog sa nu o iei asa de personal. Tot ce zic este ca mi se pare ca Cinebench R20 încălzește procesorul mult mai tare decât orice altceva.

  6. Monstru a scris pe:

    Scuze daca a parut ca am luat-o personal, nu asta era intentia. Discutia este mult mai ampla de atat si porneste de la modul in care este monitorizata temperatura pana la modul in care diferite programe folosesc procesorul.

    Pentru procesoarele Intel, pe care testam si in cazul carora nu s-au schimbat prea multe din punct de vedere al monitorizarii, am explicat acum …un secol… cum sta treba, aici – https://lab501.ro/racire/monitorizarea-temperaturii-procesoarelor-intel-core-i7-si-programe-pentru-testarea-stabilitatii-2

    In cazul procesoarelor AMD, monitorizarea se realizeaza diferit, iar in momentul in care discutam despre 16 nuclee, deja conteaza extrem de mult cum setezi respectivul program.

    Cinebench utilizeaza la maxim procesorul, este adevarat, insa nu chiar la nivelul unui “power virus”, cum este Prime.

    Din ce temperaturi raportezi tu, presupun ca ai testat Prime Blend. Incearca Small FFT, ar trebui sa treaca de 80-85 oC dupa 15 minute de test, daca in Blend ai 57 si in Cinebench ai 77.

    Desigur, pentru a estima cum se comporta sistemul tau de racire in aplicatii zilnice, Cinebench este ok, cel mai probabil nu vei inregistra temperaturi mai mari decat atat. Noi folosim Prime pentru ca testam efectiv cooler-ul, caz in care o temperatura mai ridicata este benefica pentru a diferentia diverse modele. Nu inseamna ca asa va merge sistemul zilnic.

  7. Ionut a scris pe:

    Astept cu interes sa testati si AIO-ul celor de la EKWB! Aveti in laborator pe cel de 360mm sau fratiorul mai mic?

Lasa-ne un comentariu: