Be Quiet! Pure Loop 280mm – Test practic

Scris de: , in categoria: Racire, in 19 October, 2020.

Rezultate

 

Incepem testele cu 1600rpm, setarea maxima de turatie atat pentru ventilatoarele de carcasa, cat si pentru cele montate pe radiator, temperatura maxima a procesorului ajungand astfel la 78 oC. Merita remarcat faptul ca ventilatoarele Pure Wings 2 fac un zgomot semnificativ la aceasta viteza de rotatie.

 

 

Mai departe am setat 1000rpm pentru ventilatoarele de carcasa si 1250 rpm pentru cele doua ventilatoare situate pe radiator. Temperatura inregistrata de procesor a urcat pana la un maxim de 79 oC, o penalizare minima de performanta fata de turatia maxima, in conditiile unui comfort auditiv ridicat.

 

 

Am vrut apoi sa vad cum se comporta Pure Loop 280mm daca ne dorim un mediu silentios, prin urmare am setat toate ventilatoarele la 1000rpm. Temperatura maxima atinsa de procesor se stabilizeaza la 82 oC, sistemul devenind cu adevarat silentios, insa un usor zgomot de motor de la ventilatoarele Pure Wings 2 inca se mai auzea.

 

 

Apoi am vrut sa vad daca pot face sistemul ceva mai silentios, setand toate cele 5 ventilatoare la o turatie de 750rpm. Temperatura maxima a procesorului a urcat la un maxim de 88 oC, sistemul devenind astfel complet silentios (pompa nu a emis nici un zgomot atunci cand am amplasat AIO-ul in carcasa inchisa).

 

 

Comentarii

7 comentarii la: Be Quiet! Pure Loop 280mm – Test practic

 1. Ionut a scris pe:

  Interesant insa tot nu m-a convins ca e ceea ce imi trebuie. Aveti cumva in plan sa testati si AIO-ul celor de la EKWB?

 2. Monstru a scris pe:

  Da, il avem in laborator

 3. Ciprian a scris pe:

  Un lucru nu inteleg. De ce folositi prime 95?
  In cazul procesorului meu (un 3950X stock) este o diferenta de temperatura de vreo 20 de grade intre Prime 95 (procesor la 100%) si Cinebench R20 (procesor tot la 100%). Adica cu cinebench R20 procesorul merge undeva la 77 de grade Celsius maxim (cand am in camera cam 26-27 de grade) in timp ce cu Prime merge undeva la 57.
  Avand in vedere ca testati un cooler cred ca ar trebuii sa reevaluati metoda de stres pentru procesor.

 4. Monstru a scris pe:

  In primul rand, pentru ca testam pe Intel. In al doilea rand, nu e chiar atat de simplu… point & click. Ce versiune de Prime, ce fel de test, AVX On sau Off, priority? Daca tie iti sta 3950X in 57 oC in Prime… sigur nu folosesti versiunea care trebuie, sau faci ceva extrem de gresit.

 5. Ciprian a scris pe:

  Versiunea este ultima de pe site-ul lor la data testului (acum vreo doua saptamani).
  AVX sincer chiar nu mai stiu cum era.
  Si te rog sa nu o iei asa de personal. Tot ce zic este ca mi se pare ca Cinebench R20 încălzește procesorul mult mai tare decât orice altceva.

 6. Monstru a scris pe:

  Scuze daca a parut ca am luat-o personal, nu asta era intentia. Discutia este mult mai ampla de atat si porneste de la modul in care este monitorizata temperatura pana la modul in care diferite programe folosesc procesorul.

  Pentru procesoarele Intel, pe care testam si in cazul carora nu s-au schimbat prea multe din punct de vedere al monitorizarii, am explicat acum …un secol… cum sta treba, aici – https://lab501.ro/racire/monitorizarea-temperaturii-procesoarelor-intel-core-i7-si-programe-pentru-testarea-stabilitatii-2

  In cazul procesoarelor AMD, monitorizarea se realizeaza diferit, iar in momentul in care discutam despre 16 nuclee, deja conteaza extrem de mult cum setezi respectivul program.

  Cinebench utilizeaza la maxim procesorul, este adevarat, insa nu chiar la nivelul unui “power virus”, cum este Prime.

  Din ce temperaturi raportezi tu, presupun ca ai testat Prime Blend. Incearca Small FFT, ar trebui sa treaca de 80-85 oC dupa 15 minute de test, daca in Blend ai 57 si in Cinebench ai 77.

  Desigur, pentru a estima cum se comporta sistemul tau de racire in aplicatii zilnice, Cinebench este ok, cel mai probabil nu vei inregistra temperaturi mai mari decat atat. Noi folosim Prime pentru ca testam efectiv cooler-ul, caz in care o temperatura mai ridicata este benefica pentru a diferentia diverse modele. Nu inseamna ca asa va merge sistemul zilnic.

 7. Ionut a scris pe:

  Astept cu interes sa testati si AIO-ul celor de la EKWB! Aveti in laborator pe cel de 360mm sau fratiorul mai mic?

Lasa-ne un comentariu: