Roundup Ventilatoare: Noctua

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 1 June, 2018.

Noctua

 

Daca stam de vorba cu un grup de entuziasti intr-ale hardware-ului si ii intrebam daca au auzit de Noctua, ne-ar fi foarte greu sa gasim pe cineva care sa raspunda negativ, atat de mare este impactul acestui brand in lumea ventilatoarelor si a sistemelor de racire. Desi este o companie relativ tanara, nascuta in anul 2005 din colaborarea intre compania austriaca Rascom Computerdistribution Ges.m.b.H. si producatorul de solutii de racire (si nu numai) Kolink International Corporation, Noctua a avut si are in continuare un impact major in lumea PC-urilor noastre.

De la de acum clasicele cooler-e pentru CPU cum ar fi monstruosul NH-D14 si pana la ventilatoarele cu design de referinta precum NF-P12, trecand prin schema de culori inconfundabila cu doua tonuri de maro, Noctua si-a impus propriile standarde in racirea PC-urilor, insa acest lucru nu a fost de ajuns. Din cand in cand, aceasta companie scoate pe piata o noua gama de produse, impingand mai departe granitele echilibrului dintre performanta si silentiozitate.

Luna mai a anului 2018 a adus cu sine un astfel de moment, Noctua anuntand nu mai putin de sapte (!) ventilatoare noi, precum si un adaptor de la 140mm la 120mm. Lista completa a produselor noi (din care noi am primit cate doua bucati pentru teste) este prezentata mai jos:

Noctua NF-A12x25 PWM
Noctua NF-A12x25 FLX
Noctua NF-A12x25 ULN
Noctua NF-P12 redux-1700 PWM
Noctua NF-P12 redux-1300 PWM
Noctua NF-P12 redux-1300
Noctua NF-P12 redux-900
Noctua NA-SFMA1 (adaptor 140-120)

In timp ce variantele NF-A12 sunt flagship-urile seriei si au un pret recomandat de producator de 29.9 EUR, cele din gama redux sunt mai ieftine, avand pretul recomandat de 13.90 EUR, devenind astfel o solutie interesanta pentru sistemele de buget mediu. Diferenta de pret consta in special in continutul pachetului, ventilatoarele din seria redux fiind insotite doar de o punguta cu patru suruburi si nimic altceva.

Comentarii

6 comentarii la: Roundup Ventilatoare: Noctua

 1. fubu a scris pe:

  Sincronizare perfecta! Chiar aseara mi-am facut ceva peri albi din cauza zgomotului.

 2. idbaghera a scris pe:

  Cum ne-ati obisnuit, un review impertinent, clar si de mare ajutor in alegerea ventilatorului dorit in functie de buget.
  Abia astept sa montez noile redux in sistem ­čÖé

 3. Alice Ionescu a scris pe:

  Foarte multa munca depusa pentru acest review.
  Totusi, simt lipsa graficelor lui Monstru, unde comparatiile erau mult mai clare si mai practice.

  Sa fiu sincera, dupa ce am parcurs acest review inca nu mi-e clar, conform rezultatelor expuse, daca merita sa înlocuiesc de pe un radiator AIO NF-12 PWM cu NF-A12 PWM care observ ca sunt foarte laudate.

  Concret, comparatia la 500 si 900 rpm pentru aceste doua ventilatoare nu prea este relevanta dpv al raportului presiune/eficienta/zgomot – conform pozei 5 de pe pagina 7 lucrurile devin interesante la o alta turatie.
  Apoi, la turatie maxima, e util de stiut ce se intampla, dar in general cred ca utilizatorii cand e vorba de ventilatoare cei mai multi in primul rand sunt interesati de raportul de zgomot/eficienta.

 4. war4peace Post author a scris pe:

  @Alice Ionescu
  Graficele au fost o alegere personal─â, bazat─â pe vreo 12 ani de munc─â de reporting ­čÖé
  Îmi dau seama că nu sunt exact în stilul lab501, voi vorbi cu Monstru pentru un template unic.
  C├ót despre necesitatea de a ├«nlocui ventilatoare Noctua, depinde foarte mult de necesit─â┼úile fiec─âruia. Dac─â ai deja NF-F12 PWM, singura justificare pentru ├«nlocuire ar fi dac─â ai nevoie de un RPM mai mare, adic─â dac─â acel AIO r─âce┼čte insuficient cu ventilatoarele la maxim. La tura┼úii mici este clar c─â push-pull bate de departe orice solu┼úie push sau pull.
  Despre presiunea static─â: ├«n cazul radiatoarelor cu FPI (fins per inch) sub 15, orice ventilator cu presiune static─â de minim 1mm H2O este suficient, chiar ┼či la o grosime de 60mm. Nu vorbesc de Alphacool Monsta care, dup─â p─ârerea mea, necesit─â ventilatoare de 38mm care au o presiune static─â excelent─â chiar ┼či la tura┼úii mici, de exemplu PanaFLO FBA12G12L1BX.

  Eficien┼úa ventilatorului la o anumit─â tura┼úie depinde de: ventilatorul ├«n sine (geometria palelor), densitatea aripioarelor radiatorului, grosimea radiatorului. Zgomotul ventilatorului la aceea┼či tura┼úie depinde de aproximativ acelea┼či lucruri, ├«ns─â ordonate u┼čor diferit.

  Orice ventilator Noctua, pe orice radiator cu FPI sub 15, este aproape inaudibil la 800 RPM ┼či mai jos. La aceste tura┼úii trebuie s─â ne concentr─âm pe alte surse de zgomot din PC, de exemplu pomp─â, HDD-uri, alte ventilatoare (de plac─â video, surs─â, sistem), ca s─â nu mai vorbim de localizarea locuin┼úei.

 5. J.Nicolae a scris pe:

  Felicitari pentru munca depusa… !

 6. kvarq a scris pe:

  NF-A12 PWM sunt clar mai silen╚Ťioase ├«n compara╚Ťie cu alte ventilatoare; NF-A12 sunt cam cu 2-300rpm ├«n plus fa╚Ť─â de F12 PWM la acela╚Öi nivel de zgomot. DAR cu men╚Ťiunile de rigoare.
  Concret, ├«n pozi╚Ťie vertical─â pe un AIO de 120 mm (grosime de 25mm) de la placa video ├«l pot suporta pan─â la 1400-1500 rpm, montate orizontal pe un AIO de 240mm (Corsair H105, grosime 38mm) nu ├«mi plac cum se aud peste 1100 rpm.
  AM vrut s─â folosesc NF-A12 ╚Öi pentru aerisirea carcasei (s─â ├«nlocuiesc S12A PWM), nu mai sunt acelea╚Öi condi╚Ťii ca pe radiator, mi se pare c─â ├«mping mai altfel aerul, ├«n gol au sunet de aer mi╚Öcat – probabil e ├«mpins cu presiune ╚Öi concentrat, se fac turbulen╚Ťe si zgomot.
  Conteaz─â mult c├ónd sunt montate pe radiator, la 1400-1500rpm pe radiator vertical sunt chiar ├«nca suportabile fa╚Ť─â de cum ar fi doar ├«n aer.
  Evident, concluziile sunt complet subiective, ├«n general silen╚Ťiozitatea este un subiectÔÇŽ relativ

Lasa-ne un comentariu: