Roundup Ventilatoare: Noctua

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 1 June, 2018.

Noctua

 

Daca stam de vorba cu un grup de entuziasti intr-ale hardware-ului si ii intrebam daca au auzit de Noctua, ne-ar fi foarte greu sa gasim pe cineva care sa raspunda negativ, atat de mare este impactul acestui brand in lumea ventilatoarelor si a sistemelor de racire. Desi este o companie relativ tanara, nascuta in anul 2005 din colaborarea intre compania austriaca Rascom Computerdistribution Ges.m.b.H. si producatorul de solutii de racire (si nu numai) Kolink International Corporation, Noctua a avut si are in continuare un impact major in lumea PC-urilor noastre.

De la de acum clasicele cooler-e pentru CPU cum ar fi monstruosul NH-D14 si pana la ventilatoarele cu design de referinta precum NF-P12, trecand prin schema de culori inconfundabila cu doua tonuri de maro, Noctua si-a impus propriile standarde in racirea PC-urilor, insa acest lucru nu a fost de ajuns. Din cand in cand, aceasta companie scoate pe piata o noua gama de produse, impingand mai departe granitele echilibrului dintre performanta si silentiozitate.

Luna mai a anului 2018 a adus cu sine un astfel de moment, Noctua anuntand nu mai putin de sapte (!) ventilatoare noi, precum si un adaptor de la 140mm la 120mm. Lista completa a produselor noi (din care noi am primit cate doua bucati pentru teste) este prezentata mai jos:

Noctua NF-A12x25 PWM
Noctua NF-A12x25 FLX
Noctua NF-A12x25 ULN
Noctua NF-P12 redux-1700 PWM
Noctua NF-P12 redux-1300 PWM
Noctua NF-P12 redux-1300
Noctua NF-P12 redux-900
Noctua NA-SFMA1 (adaptor 140-120)

In timp ce variantele NF-A12 sunt flagship-urile seriei si au un pret recomandat de producator de 29.9 EUR, cele din gama redux sunt mai ieftine, avand pretul recomandat de 13.90 EUR, devenind astfel o solutie interesanta pentru sistemele de buget mediu. Diferenta de pret consta in special in continutul pachetului, ventilatoarele din seria redux fiind insotite doar de o punguta cu patru suruburi si nimic altceva.

Comentarii

6 comentarii la: Roundup Ventilatoare: Noctua

 1. fubu a scris pe:

  Sincronizare perfecta! Chiar aseara mi-am facut ceva peri albi din cauza zgomotului.

 2. idbaghera a scris pe:

  Cum ne-ati obisnuit, un review impertinent, clar si de mare ajutor in alegerea ventilatorului dorit in functie de buget.
  Abia astept sa montez noile redux in sistem 🙂

 3. Alice Ionescu a scris pe:

  Foarte multa munca depusa pentru acest review.
  Totusi, simt lipsa graficelor lui Monstru, unde comparatiile erau mult mai clare si mai practice.

  Sa fiu sincera, dupa ce am parcurs acest review inca nu mi-e clar, conform rezultatelor expuse, daca merita sa înlocuiesc de pe un radiator AIO NF-12 PWM cu NF-A12 PWM care observ ca sunt foarte laudate.

  Concret, comparatia la 500 si 900 rpm pentru aceste doua ventilatoare nu prea este relevanta dpv al raportului presiune/eficienta/zgomot – conform pozei 5 de pe pagina 7 lucrurile devin interesante la o alta turatie.
  Apoi, la turatie maxima, e util de stiut ce se intampla, dar in general cred ca utilizatorii cand e vorba de ventilatoare cei mai multi in primul rand sunt interesati de raportul de zgomot/eficienta.

 4. war4peace Post author a scris pe:

  @Alice Ionescu
  Graficele au fost o alegere personală, bazată pe vreo 12 ani de muncă de reporting 🙂
  Îmi dau seama că nu sunt exact în stilul lab501, voi vorbi cu Monstru pentru un template unic.
  Cât despre necesitatea de a înlocui ventilatoare Noctua, depinde foarte mult de necesităţile fiecăruia. Dacă ai deja NF-F12 PWM, singura justificare pentru înlocuire ar fi dacă ai nevoie de un RPM mai mare, adică dacă acel AIO răceşte insuficient cu ventilatoarele la maxim. La turaţii mici este clar că push-pull bate de departe orice soluţie push sau pull.
  Despre presiunea statică: în cazul radiatoarelor cu FPI (fins per inch) sub 15, orice ventilator cu presiune statică de minim 1mm H2O este suficient, chiar şi la o grosime de 60mm. Nu vorbesc de Alphacool Monsta care, după părerea mea, necesită ventilatoare de 38mm care au o presiune statică excelentă chiar şi la turaţii mici, de exemplu PanaFLO FBA12G12L1BX.

  Eficienţa ventilatorului la o anumită turaţie depinde de: ventilatorul în sine (geometria palelor), densitatea aripioarelor radiatorului, grosimea radiatorului. Zgomotul ventilatorului la aceeaşi turaţie depinde de aproximativ aceleaşi lucruri, însă ordonate uşor diferit.

  Orice ventilator Noctua, pe orice radiator cu FPI sub 15, este aproape inaudibil la 800 RPM şi mai jos. La aceste turaţii trebuie să ne concentrăm pe alte surse de zgomot din PC, de exemplu pompă, HDD-uri, alte ventilatoare (de placă video, sursă, sistem), ca să nu mai vorbim de localizarea locuinţei.

 5. J.Nicolae a scris pe:

  Felicitari pentru munca depusa… !

 6. kvarq a scris pe:

  NF-A12 PWM sunt clar mai silențioase în comparație cu alte ventilatoare; NF-A12 sunt cam cu 2-300rpm în plus față de F12 PWM la același nivel de zgomot. DAR cu mențiunile de rigoare.
  Concret, în poziție verticală pe un AIO de 120 mm (grosime de 25mm) de la placa video îl pot suporta pană la 1400-1500 rpm, montate orizontal pe un AIO de 240mm (Corsair H105, grosime 38mm) nu îmi plac cum se aud peste 1100 rpm.
  AM vrut să folosesc NF-A12 și pentru aerisirea carcasei (să înlocuiesc S12A PWM), nu mai sunt aceleași condiții ca pe radiator, mi se pare că împing mai altfel aerul, în gol au sunet de aer mișcat – probabil e împins cu presiune și concentrat, se fac turbulențe si zgomot.
  Contează mult când sunt montate pe radiator, la 1400-1500rpm pe radiator vertical sunt chiar înca suportabile față de cum ar fi doar în aer.
  Evident, concluziile sunt complet subiective, în general silențiozitatea este un subiect… relativ

Lasa-ne un comentariu: