Roundup Ventilatoare: Noctua

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 1 June, 2018.

Metodologie

 

Avand in vedere gama larga de ventilatoare testate, am dorit sa va oferim cat mai multe date, de aceea am ales sa utilizam o solutie de control a ventilatoarelor si masurare a temperaturilor bazata pe hardware, independenta, cu cat mai multe functii, oprindu-ne asupra unui produs mai putin cunoscut in Romania, si anume Aquaero, achizitionat de la compania Aquacomputer. Din pacate varianta Aquaero 6 LT nu a ajuns in laborator in timp util, astfel incat am utilizat varianta Aquaero 5 LT cu cel mai recent firmware. Diferentele intre cele doua controller-e sunt minore, versunea 5 avand un singur conector PWM si trei de voltaj, pe cand versiunea 6 are patru conectori PWM care pot fi utilizati si in mod de control al voltajului.

Cu nu mai putin de opt conectori pentru senzori de temperatura, acest produs ne-a permis sa masuram temperaturile lichidului si ambientala in timp real si solutia software atasata ne-a oferit o gama extrem de larga de optiuni de control fin al turatiei ventilatoarelor. De mentionat ca toate graficele prezentate sunt obtinute cu ajutorului software-ului atasat controller-ului, si anume Aquasuite 2017 versiunea 3.2.

Pentru teste, am definit cateva metrice importante, si anume:

– Temperatura ambientala: masurata cu o precizie de o zecime de grad. Aceasta a avut valoarea minima de-a lungul intregii serii de teste de 25.9 grade Celsius si valoarea maxima de 27.1 grade Celsius, cu o medie generala de 26.61 grade Celsius.
– Temperatura lichidului la intrarea in radiator, masurata cu o precizie de o sutime de grad. Aceasta este valoarea maxima a temperaturii lichidului in intreg sistemul.
– Temperatura lichidului la iesirea din radiator, masurata cu o precizie de o sutime de grad. Aceasta este valoarea minima a temperaturii lichidului in intreg sistemul.
– Temperatura medie a nucleelor procesorului, masurata cu o precizie de o zecime de grad.

Din cele de mai sus am calculat urmatoarele metrice derivate:

– Delta T (diferenta de temperatura) intre temperatura ambientala si cea a lichidului la intrarea in radiator, denumita in continuare “Delta Rad IN/Ambient”. Aceasta valoare determina performanta sistemului radiator+ventilatoare: cu cat valoarea este mai mica, cu atat racirea este mai performanta (“lower is better”). Influenta cea mai mare asupra valorilor obtinute o are ventilatorul, de aceea acesta este principalul criteriu si factorul cu cea mai mare greutate in evaluarea performantelor unui ventilator.

– Delta T intre temperatura de intrare in radiator si cea de iesire din radiator, denumita in continuare “Delta Rad IN/OUT”. Aceasta valoare ne spune cat de performant este un ventilator atunci cand testam mai multe ventilatoare pe acelasi radiator si in acest caz, cu cat valoarea este mai mica, cu atat ventilatorul este mai performant (“lower is better”). Trebuie sa mentionam totusi ca aceasta valoare este in mare masura afectata de capacitatea radiatorului in sine, influenta ventilatorului fiind secundara.

– Delta T intre procesor si temperatura lichidului la intrarea in radiator, denumita in continuare “Delta CPU/Liquid”. Aceasta valoare este in general relevanta pentru a determina performanta waterblock-ului procesorului, fiind mai putin afectata de performanta ventilatorului. Cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat ventilatorul este mai performant, daca folosim acelasi waterblock.

Pe langa aceste metrice de baza, am mai afisat in graficele capturate temperaturile VRM-urilor si a Platform Controller Hub (PCH)-ului, precum si datele de control si monitorizare cum ar fi turatia fiecaruia dintre ventilatoarele testate (pentru a detecta eventualele variatii la turatii mici) si cea a pompei (din acelasi motiv). In total, capturile de ecran va pun la dispozitie nu mai putin de 12 surse de date, cu precizie de pana la o sutime de grad. Pentru o mai mare acuratete a rezultatelor, am lasat sistemul in teste pana la stabilizarea temperaturilor si am notat valorile medii ale temperaturilor din ultimele 15 minute, acestea fiind de asemenea oferite de Aquasuite in graficele respective.
 

Comentarii

6 comentarii la: Roundup Ventilatoare: Noctua

  1. fubu a scris pe:

    Sincronizare perfecta! Chiar aseara mi-am facut ceva peri albi din cauza zgomotului.

  2. idbaghera a scris pe:

    Cum ne-ati obisnuit, un review impertinent, clar si de mare ajutor in alegerea ventilatorului dorit in functie de buget.
    Abia astept sa montez noile redux in sistem 🙂

  3. Alice Ionescu a scris pe:

    Foarte multa munca depusa pentru acest review.
    Totusi, simt lipsa graficelor lui Monstru, unde comparatiile erau mult mai clare si mai practice.

    Sa fiu sincera, dupa ce am parcurs acest review inca nu mi-e clar, conform rezultatelor expuse, daca merita sa înlocuiesc de pe un radiator AIO NF-12 PWM cu NF-A12 PWM care observ ca sunt foarte laudate.

    Concret, comparatia la 500 si 900 rpm pentru aceste doua ventilatoare nu prea este relevanta dpv al raportului presiune/eficienta/zgomot – conform pozei 5 de pe pagina 7 lucrurile devin interesante la o alta turatie.
    Apoi, la turatie maxima, e util de stiut ce se intampla, dar in general cred ca utilizatorii cand e vorba de ventilatoare cei mai multi in primul rand sunt interesati de raportul de zgomot/eficienta.

  4. war4peace Post author a scris pe:

    @Alice Ionescu
    Graficele au fost o alegere personală, bazată pe vreo 12 ani de muncă de reporting 🙂
    Îmi dau seama că nu sunt exact în stilul lab501, voi vorbi cu Monstru pentru un template unic.
    Cât despre necesitatea de a înlocui ventilatoare Noctua, depinde foarte mult de necesităţile fiecăruia. Dacă ai deja NF-F12 PWM, singura justificare pentru înlocuire ar fi dacă ai nevoie de un RPM mai mare, adică dacă acel AIO răceşte insuficient cu ventilatoarele la maxim. La turaţii mici este clar că push-pull bate de departe orice soluţie push sau pull.
    Despre presiunea statică: în cazul radiatoarelor cu FPI (fins per inch) sub 15, orice ventilator cu presiune statică de minim 1mm H2O este suficient, chiar şi la o grosime de 60mm. Nu vorbesc de Alphacool Monsta care, după părerea mea, necesită ventilatoare de 38mm care au o presiune statică excelentă chiar şi la turaţii mici, de exemplu PanaFLO FBA12G12L1BX.

    Eficienţa ventilatorului la o anumită turaţie depinde de: ventilatorul în sine (geometria palelor), densitatea aripioarelor radiatorului, grosimea radiatorului. Zgomotul ventilatorului la aceeaşi turaţie depinde de aproximativ aceleaşi lucruri, însă ordonate uşor diferit.

    Orice ventilator Noctua, pe orice radiator cu FPI sub 15, este aproape inaudibil la 800 RPM şi mai jos. La aceste turaţii trebuie să ne concentrăm pe alte surse de zgomot din PC, de exemplu pompă, HDD-uri, alte ventilatoare (de placă video, sursă, sistem), ca să nu mai vorbim de localizarea locuinţei.

  5. J.Nicolae a scris pe:

    Felicitari pentru munca depusa… !

  6. kvarq a scris pe:

    NF-A12 PWM sunt clar mai silențioase în comparație cu alte ventilatoare; NF-A12 sunt cam cu 2-300rpm în plus față de F12 PWM la același nivel de zgomot. DAR cu mențiunile de rigoare.
    Concret, în poziție verticală pe un AIO de 120 mm (grosime de 25mm) de la placa video îl pot suporta pană la 1400-1500 rpm, montate orizontal pe un AIO de 240mm (Corsair H105, grosime 38mm) nu îmi plac cum se aud peste 1100 rpm.
    AM vrut să folosesc NF-A12 și pentru aerisirea carcasei (să înlocuiesc S12A PWM), nu mai sunt aceleași condiții ca pe radiator, mi se pare că împing mai altfel aerul, în gol au sunet de aer mișcat – probabil e împins cu presiune și concentrat, se fac turbulențe si zgomot.
    Contează mult când sunt montate pe radiator, la 1400-1500rpm pe radiator vertical sunt chiar înca suportabile față de cum ar fi doar în aer.
    Evident, concluziile sunt complet subiective, în general silențiozitatea este un subiect… relativ

Lasa-ne un comentariu: