Noctua NH-U14S si NH-U12S review

Scris de: , in categoria: Racire, in 19 July, 2013.

P1320628

In ultimul timp interesul meu pentru racirea pe aer a scazut foarte mult, in special datorita performantelor slabe comparativ cu racirea pe apa. Alt lucru care m-a indepartat de acest tip de racire a fost lipsa aparitiei unor produse cu adevarat performante si calitative, fiind numeroase cazurile in care producatori renumiti au regresat la capitolul calitate, iar despre producatorii mediocrii nu vreau sa spun ce gandesc, din moment ce nu sunt capabili nici acum sa faca un sistem de pridere.

Deasemenea, de mult timp astept de la cei mai buni producatori un cooler tower impresionant, care sa poata fi folosit si la placile video, pentru ca arhitectura twin tower are dezavantajul unui volum foarte mare ocupat, eu preferand intotdeauna sa folosesc un tower bun, in sesiunile mele de bench pe aer, inclusiv pentru racirea CPU-ului.

Situatia nu sta foarte bine nici la categoria coolerelor twin tower, unde Thermalright a adus un oarecare “aer proaspat” prin Silver Arrow SB-E, dar nu a reusit sa ma impresioneze si nici sa fure coroana celui mai complet cooler, fiind limpede ca nu este chiar ce trebuie. Am vazut deja de foarte multe ori ca racirea pe aer si-a atins limitele si diferentele dintre coolerele de top sunt foarte mici, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa facem lucruri de mantuiala sau sa regresam in loc sa progresam, pentru ca indiferent de aceste limite, imbunatatiri se mai pot face la orice nivel.

Cu aceste lucruri in minte, am fost surprins placut totusi sa aflu de aparitia noilor coolere tower Noctua. Calitatea Noctua a fost intotdeauna garantia performantei, bineinteles cuplata cu arhitecturi eficiente. Doream sa vad ceva impresionant, pentru ca de la NH-D14 incoace, nici un cooler nu a reusit sa ma impresioneze, chiar de la primul contact vizual. Pentru a fi foarte performant un cooler trebuie sa fie in primul rand masiv, dar din pacate la primul contact vizual cu NH-U14S am inteles ca din nou, optimizarile pentru compatibilitate au ruinat din start aparitia unui cooler tower care sa fie pe placul meu. Nu e ceva neobisnuit, Thermalright a “distrus” cateva coolere tower prin acest lucru, si in loc sa avem ceva extraordinar, am primit ceva bun, si din pacate compatibilitatea tot nu era foarte buna.

Daca vorbesc din punctul de vedere al producatorului, multe lucruri sunt de inteles, dar, asa cum stiti foarte bine, articolele mele sunt destinate in principal entuziastilor si nu dau doi bani pe aspecte cum ar fi compatibilitate, raport pret performanta si alte manevre de marketing. Pentru mine lucrurile sunt simple: coolerul de top trebuie sa fie proiectat cu un singur lucru in minte, performanta, lasand celelalte aspecte pentru esalonul doi sau trei, adica pentru celelalte coolere din oferta.

Al doilea cooler din acest test este NH-U12S, varianta de 120mm din oferta Noctua si dotat cu 5 heatpipe-uri in loc de 6, a carui dimensiuni (foarte mici) m-au facut sa rad cand l-am scos din cutie, dar aceasta a fost prima impresie, care nu intotdeauna spune totul despre un cooler.

NH-U14S si NH-U12S se vor confrunta cu cele mai bune coolere ale momentului, al caror comportamant il puteti vedea in acest articol.

Comentarii

7 comentarii la: Noctua NH-U14S si NH-U12S review

 1. Nicu (MadMaxXx) a scris pe:

  Felicitari pt articol !!! Treaba de nota 10 ******* !

 2. Allin a scris pe:

  [email protected] te rog spune-mi la ce tensiune pot urca un i7 3930k ca să-l pot tacta la 4,6 Ghz cu un Thermalight SB-E? Sunt pe cale să-mi iau un astfel de cooler şi vreau să ştiu părerea ta de profesionist. Se poate compara în testul tău un i7 3930k cu procesorul folosit de tine? Ies aceleaşi temperaturi?

 3. @ Nicu

  Multumesc

  @ Alin

  Nu poti compara pentru sunt componenete diferite, conditii diferite..etc
  Voltajul trebuie sa il gasesti tu prin incercari, daca prinzi un CPU bun e posibil sa mearga 4600mhz la voltaj mic, oricum Silver Arrow SB-E e pregatit si pentru TDP-uri mari.

 4. Si cand ma gandescc ca ND-14 meu are deja 3 ani 🙂

 5. NH-D14

 6. Those CPU coolers are really great 🙂

 7. Marian Iftimie a scris pe:

  Foarte multumit sunt si eu de cele cu racire pe apa.

Lasa-ne un comentariu: