Noctua NH-U14S si NH-U12S review
Baza, sistem de prindere si urma de TIM
Incepand cu acest capitol lucrurile se complica si trebuie sa fac cateva precizari, pentru ca eu nu privesc lucrurile numai din punctul de vedere al unui utilizator obisnuit, unde multe se pot trece cu vederea si unde rabatul la calitate nu duce la penalizari mari de performanta.
Eu voi judeca lucrurile foarte sever, pentru ca avem de-a face cu unul din producatorii de top, (deci nu vor fi circumstante atenuante) si intotdeauna in comparatie cu cel mai inalt nivel de calitate atins de compania in cauza.
NH-D14 a insemnat apogeul pentru aircooling, din toate punctele de vedere: performanta foarte buna pe tot spectrul turatiilor, inclusiv in mod fanless, un sistem de prindere aproape perfect, alaturi de calitatea ireprosabila a constructiei. Nu este o mirare ca nici un alt producator nu a egalat pana acum acest foarte inalt standard.
Este lesne de inteles acum ca Noctua va trebui sa duca o lupta cu propriul standard, mai mult decat cu ceilalti producatori si orice abatere de la acest standard va fi penalizata extrem de dur in articolele mele, indiferent de alti factori, cum ar fi performanta.
Thermalright au cel mai bun cooler pentru bench de ce?. Pe langa multe alte calitati pe care coolerele lor le au, cel mai important lucru este ca au progresat la anumite capitole foarte importante sau nu au regresat la parti esentiale. Chiar daca au multe aspecte de imbunatatit, incepand cu eterna problema a sistemului de prindere, important este ca nu au regresat, asa cum Noctua au facut-o la aceasta serie de coolere.
Pe scurt spus, baza nu mai este convexa ca la NH-D14, sistemul de prindere nu mai are soliditatea necesara unui produs de exceptie, iar solderingul bazei lasa de dorit. Cu toate ca in comparatie cu foarte multi producatori, la aceste capitole, ar iesi castigatori, Noctua inregistreaza un regres, si din punctul meu de vedere aceste lucruri pot fi trecute la parti negative.
Mai trebuie precizat ca pentru platforma LGA 1366 trebuie folosite bridele de la NH-D14 pentru a putea monta vechiul SecuFirm (compatibil LGA 1366), iar presiunea nu este ideala in acest caz.
Pentru a lamuri aceasta problema am folosit propriul meu sistem de prindere cu presiune variabila, dar din cauza bazei plane nu am obtinut o urma de pasta mai buna si bineinteles nici imbunatatiri de performanta.
La finalul capitolului va prezint urmele de TIM obtinute de NH-D14 (cu al sau “depasit” SecuFirm, dupa Noctua) pe CPU-ul folosit in acest articol, precum si pe sistemul 775, poze care ma scutesc de folosirea inutila a cuvintelor.
Comentarii
Felicitari pt articol !!! Treaba de nota 10 ******* !
Poparamiro@ te rog spune-mi la ce tensiune pot urca un i7 3930k ca să-l pot tacta la 4,6 Ghz cu un Thermalight SB-E? Sunt pe cale să-mi iau un astfel de cooler şi vreau să ştiu părerea ta de profesionist. Se poate compara în testul tău un i7 3930k cu procesorul folosit de tine? Ies aceleaşi temperaturi?
@ Nicu
Multumesc
@ Alin
Nu poti compara pentru sunt componenete diferite, conditii diferite..etc
Voltajul trebuie sa il gasesti tu prin incercari, daca prinzi un CPU bun e posibil sa mearga 4600mhz la voltaj mic, oricum Silver Arrow SB-E e pregatit si pentru TDP-uri mari.
Si cand ma gandescc ca ND-14 meu are deja 3 ani 🙂
NH-D14
Those CPU coolers are really great 🙂
Foarte multumit sunt si eu de cele cu racire pe apa.
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Page 57 - My Garage
Pingback: Recomandare Cooler I5 4670K - My Garage
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube