Noctua NH-U14S si NH-U12S review

Scris de: , in categoria: Racire, in 19 July, 2013.

CONCLUZII

Ma confrunt cu cea mai ciudata situatie de cand testez coolere, si am testat cateva pana acum. Sa te bati cot la cot cu gigantii twin tower este ceva impresionant pentru un cooler tower nu tocmai urias, urmand ca odata cu cresterea TDP-ul sa ai o degradare accentuata de performanta este ceva hilar, mai ales cand vorbim de Noctua.

Pe de-o parte aceste noi coolere sunt impresionate, dar dezamagesc la TDP-uri mari si foarte mari. Regresul pe care Noctua l-a aratat este foarte clar, dar nici intr-un caz problemele pe care le-am aratat nu puteau avea asemenea impact asupra performantei fara existenta unor probleme ascunse, pe care am putut doar sa le presupun.

Cele doua noi towere Noctua sunt cu siguranta coolere gandite pentru marea masa a utilizatorilor, pentru TDP mediu si turatii medii, zona in care Noctua sustine ca le-a optimizat, si in care functioneaza impecabil. Daca nu aveti de gand sa intreprindeti sesiuni extreme de bench pe aer, cele doua coolere Noctua isi fac treaba foarte bine.

Din punctul de vedere al unui utilizator obisnuit nu prea am ce sa le reprosez pentru ca performanta spune totul, iar problemele sau lipsurile mentionate nu induc penalizari la aceasta categorie.

Performanta spune totul si la categoriile de bench, si aici incep sa conteze toate slabiciunile. “Aici” nu mai vorbim despre cat de bun putem face un cooler facand economie, cat de bun il putem face fara sa mai folosim acea calitate premium care a devenit sinonima cu numele Noctua.

Aici trebuie sa facem totul perfect, pentru ca orice abatere va fi sanctionata drastic. Noctua se afla pe o periculoasa panta descendenta, inceputa odata cu sistemul de prindere LGA2011, care s-a dovedit a nu fi o scapare. Momentan, renumita companie a pierdut batalia cu ea insasi, prin regresul la cele mai importante parti componente ale unui cooler, care formeaza fundatia pe care totul trebuie cladit.

Pentru mine aceste coolere nu sunt ceea ce trebuie, pentru ca insistand pe tema compatibilitatii sau a optimizarii performatei doar in anunite zone, nu s-a obtinut ceva cu adevarat impresionant. Degeaba avem compatibilitate cu memoria daca coolerul e prea lat si ajunge in slotul PCI-E. Nu avem nici compatibilitate prea buna in multe cazuri si nici o performanta exceptionala. Nu sunt ce trebuie nici constructiv vorbind, pentru ca nu pot accepta ca un sistem de prindere sa poata fi deformat cu mana, asa cum nu pot accepta lipsa convexitatii bazei.

Mi-as dori ca potentialul enorm pe care Noctua il are sa fie folosit intr-o singura directie: performanta pura. In opinia mea un cooler trebuie proiectat de “jos in sus”, de la baza spre lamele, adica prima data faci o fundatie extrem de solida (care include si sistemul de prindere), pe care construiesti ulterior ce vrei, in functie de scop.

Deasemenea, un cooler trebuie “proiectat” in mod invers cu TDP-ul, adica il faci foarte puternic la TDP extrem, pentru ca de aici decurg fara probleme si celelate lucruri, si nu invers, asa cum am vazut ca nu este valabil.

Nu o sa mai spun prea multe, doar atat pentru Noctua: luati un NH-D14, studiati bine tot ceea ce tine de baza si de sistemul de prindere, studiati bine urma de TIM obtinuta si apoi comparati cu U14S, inclusiv performanta la TDP-uri mari. O sa va ajute in cazul in care va decideti sa aduceti pe piata un nou cooler impresionat, urmasul lui NH-D14. Nu ar strica sa aruncati o privire si “spre soliditatea” sistemului de prindere Prolimatech.

P1320646

Comentarii

7 comentarii la: Noctua NH-U14S si NH-U12S review

  1. Nicu (MadMaxXx) a scris pe:

    Felicitari pt articol !!! Treaba de nota 10 ******* !

  2. Allin a scris pe:

    Poparamiro@ te rog spune-mi la ce tensiune pot urca un i7 3930k ca să-l pot tacta la 4,6 Ghz cu un Thermalight SB-E? Sunt pe cale să-mi iau un astfel de cooler şi vreau să ştiu părerea ta de profesionist. Se poate compara în testul tău un i7 3930k cu procesorul folosit de tine? Ies aceleaşi temperaturi?

  3. @ Nicu

    Multumesc

    @ Alin

    Nu poti compara pentru sunt componenete diferite, conditii diferite..etc
    Voltajul trebuie sa il gasesti tu prin incercari, daca prinzi un CPU bun e posibil sa mearga 4600mhz la voltaj mic, oricum Silver Arrow SB-E e pregatit si pentru TDP-uri mari.

  4. Si cand ma gandescc ca ND-14 meu are deja 3 ani 🙂

  5. NH-D14

  6. Those CPU coolers are really great 🙂

  7. Marian Iftimie a scris pe:

    Foarte multumit sunt si eu de cele cu racire pe apa.

Lasa-ne un comentariu: