Roundup Ventilatoare: Noctua

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 1 June, 2018.

Platforma de teste

 

 Platforma
CPUIntel Core i7 6700K
4500MHz, 1.25v
MotherboardGIGABYTE Z270 Gaming SOC
RAMGSkill Ripjaws DDR4-3000 CL15
SSDA-DATA SP900 512GB
PSUSeasonic Prime 850 Titanium
CaseRaijintek Paean
OSWindows 10 Pro x64
Placa videoAMD Radeon R 260X
Racire
WBRaijintek CWB-RGB
Pump + ResRaijintek ANTILA D5
RadRaijintek CALORE C240D
Furtune, fittingsEK-DuraClear 11,1/15,9mm

EK-ACF Fitting 12/16mm
LichidApa distilata
Control & monitorizareAquaero 5 LT

 

La construirea platformei am utilizat recent-testatul sistem de racire cu lichid produs de Raijintek, care ne-a impresionat pozitiv prin constructia atenta, design-ul frumos si radiatorul de 240mm si 60mm grosime, care s-a dovedit perfect pentru a verifica performanta ventilatoarelor Noctua. Dat fiind faptul ca radiatorul dispune de nu mai putin de cinci conectori G1/4, am putut atasa doi senzori de temperatura pentru lichid (unul in punctul de intrare, iar celalt in punctul de iesire al lichidului din radiator), iar un al treilea senzor de temperatura a fost utilizat pentru a masura temperatura ambientala.

Circuitul de racire a fost umplut cu apa distilata pura, fara aditivi. Lichidul nu a fost schimbat pe intreaga durata a testarii.

Procesorul a fost tactat la 4.5 GHz cu o tensiune de alimentare de 1.25V. Bineinteles, puteam sa alegem un procesor mai puternic si sa-l tactam la frecvente mai ridicate, insa in urma verificarilor initiale am realizat ca procesorul intra in throttling la testarea cu ventilatoarele la 500 RPM, ceea ce ar fi invalidat o serie de rezultate.

 

Comentarii

6 comentarii la: Roundup Ventilatoare: Noctua

 1. fubu a scris pe:

  Sincronizare perfecta! Chiar aseara mi-am facut ceva peri albi din cauza zgomotului.

 2. idbaghera a scris pe:

  Cum ne-ati obisnuit, un review impertinent, clar si de mare ajutor in alegerea ventilatorului dorit in functie de buget.
  Abia astept sa montez noile redux in sistem ­čÖé

 3. Alice Ionescu a scris pe:

  Foarte multa munca depusa pentru acest review.
  Totusi, simt lipsa graficelor lui Monstru, unde comparatiile erau mult mai clare si mai practice.

  Sa fiu sincera, dupa ce am parcurs acest review inca nu mi-e clar, conform rezultatelor expuse, daca merita sa înlocuiesc de pe un radiator AIO NF-12 PWM cu NF-A12 PWM care observ ca sunt foarte laudate.

  Concret, comparatia la 500 si 900 rpm pentru aceste doua ventilatoare nu prea este relevanta dpv al raportului presiune/eficienta/zgomot – conform pozei 5 de pe pagina 7 lucrurile devin interesante la o alta turatie.
  Apoi, la turatie maxima, e util de stiut ce se intampla, dar in general cred ca utilizatorii cand e vorba de ventilatoare cei mai multi in primul rand sunt interesati de raportul de zgomot/eficienta.

 4. war4peace Post author a scris pe:

  @Alice Ionescu
  Graficele au fost o alegere personal─â, bazat─â pe vreo 12 ani de munc─â de reporting ­čÖé
  Îmi dau seama că nu sunt exact în stilul lab501, voi vorbi cu Monstru pentru un template unic.
  C├ót despre necesitatea de a ├«nlocui ventilatoare Noctua, depinde foarte mult de necesit─â┼úile fiec─âruia. Dac─â ai deja NF-F12 PWM, singura justificare pentru ├«nlocuire ar fi dac─â ai nevoie de un RPM mai mare, adic─â dac─â acel AIO r─âce┼čte insuficient cu ventilatoarele la maxim. La tura┼úii mici este clar c─â push-pull bate de departe orice solu┼úie push sau pull.
  Despre presiunea static─â: ├«n cazul radiatoarelor cu FPI (fins per inch) sub 15, orice ventilator cu presiune static─â de minim 1mm H2O este suficient, chiar ┼či la o grosime de 60mm. Nu vorbesc de Alphacool Monsta care, dup─â p─ârerea mea, necesit─â ventilatoare de 38mm care au o presiune static─â excelent─â chiar ┼či la tura┼úii mici, de exemplu PanaFLO FBA12G12L1BX.

  Eficien┼úa ventilatorului la o anumit─â tura┼úie depinde de: ventilatorul ├«n sine (geometria palelor), densitatea aripioarelor radiatorului, grosimea radiatorului. Zgomotul ventilatorului la aceea┼či tura┼úie depinde de aproximativ acelea┼či lucruri, ├«ns─â ordonate u┼čor diferit.

  Orice ventilator Noctua, pe orice radiator cu FPI sub 15, este aproape inaudibil la 800 RPM ┼či mai jos. La aceste tura┼úii trebuie s─â ne concentr─âm pe alte surse de zgomot din PC, de exemplu pomp─â, HDD-uri, alte ventilatoare (de plac─â video, surs─â, sistem), ca s─â nu mai vorbim de localizarea locuin┼úei.

 5. J.Nicolae a scris pe:

  Felicitari pentru munca depusa… !

 6. kvarq a scris pe:

  NF-A12 PWM sunt clar mai silen╚Ťioase ├«n compara╚Ťie cu alte ventilatoare; NF-A12 sunt cam cu 2-300rpm ├«n plus fa╚Ť─â de F12 PWM la acela╚Öi nivel de zgomot. DAR cu men╚Ťiunile de rigoare.
  Concret, ├«n pozi╚Ťie vertical─â pe un AIO de 120 mm (grosime de 25mm) de la placa video ├«l pot suporta pan─â la 1400-1500 rpm, montate orizontal pe un AIO de 240mm (Corsair H105, grosime 38mm) nu ├«mi plac cum se aud peste 1100 rpm.
  AM vrut s─â folosesc NF-A12 ╚Öi pentru aerisirea carcasei (s─â ├«nlocuiesc S12A PWM), nu mai sunt acelea╚Öi condi╚Ťii ca pe radiator, mi se pare c─â ├«mping mai altfel aerul, ├«n gol au sunet de aer mi╚Öcat – probabil e ├«mpins cu presiune ╚Öi concentrat, se fac turbulen╚Ťe si zgomot.
  Conteaz─â mult c├ónd sunt montate pe radiator, la 1400-1500rpm pe radiator vertical sunt chiar ├«nca suportabile fa╚Ť─â de cum ar fi doar ├«n aer.
  Evident, concluziile sunt complet subiective, ├«n general silen╚Ťiozitatea este un subiectÔÇŽ relativ

Lasa-ne un comentariu: