Roundup Ventilatoare: Noctua

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 1 June, 2018.

Clasament: Concluzii

 
Iata-ne ajunsi la finalul acestui roundup, obositi dar multumiti de rezultatele obtinute. Ne-am concentrat asupra performantei ventilatoarelor, am adus pe masa de teste o gama larga cu diverse plaje de turatii si tipuri de conectori, inclusiv o varianta push-pull care ne-a demonstrat cand si de ce merita luata in considerare.

Prima concluzie, una evidenta, este ca nu exista un castigator. Fiecare dintre noile (si mai vechile) ventilatoare isi are scopul sau. NF-A12x25 (PWM/FLX) au primit premiul de performanta la turatie maxima; NF-P12 Redux au obtinut scoruri excelente avand in vedere gama de pret in care se incadreaza. NF-P12 Redux 900 a fost inaudibil pe tot parcursul testelor, iar clasicul NF-P12 si-a aratat muschii luand coroana la turatia de 900 RPM.

Noile ventilatoare Noctua cu turatie nominala ridicata sunt indicate pentru sistemele de racire care necesita un flux de aer puternic si/sau cele in care performanta bruta este nevoia principala. Cele de tip ULN sau redux-900 sunt ideale pentru sistemele cu racire supradimensionata si/sau cele in care silentiozitatea este esentiala, spre exemplu un studio de inregistrari. Solutiile push-pull nu avantajeaza utilizatorul la turatii mari, in schimb sunt excelente pentru o racire eficienta la turatii mici, nefiind egalate de niciun alt ventilator.

Oricare v-ar fi nevoile, Noctua are cu siguranta o solutie la dispozitie, familia sa de ventilatoare innoindu-se cu produse care impresioneaza in continuare atat prin dotari (NF-A12x25) cat si prin performanta la un pret accesibil (seria redux).
 

Comentarii

6 comentarii la: Roundup Ventilatoare: Noctua

 1. fubu a scris pe:

  Sincronizare perfecta! Chiar aseara mi-am facut ceva peri albi din cauza zgomotului.

 2. idbaghera a scris pe:

  Cum ne-ati obisnuit, un review impertinent, clar si de mare ajutor in alegerea ventilatorului dorit in functie de buget.
  Abia astept sa montez noile redux in sistem ­čÖé

 3. Alice Ionescu a scris pe:

  Foarte multa munca depusa pentru acest review.
  Totusi, simt lipsa graficelor lui Monstru, unde comparatiile erau mult mai clare si mai practice.

  Sa fiu sincera, dupa ce am parcurs acest review inca nu mi-e clar, conform rezultatelor expuse, daca merita sa înlocuiesc de pe un radiator AIO NF-12 PWM cu NF-A12 PWM care observ ca sunt foarte laudate.

  Concret, comparatia la 500 si 900 rpm pentru aceste doua ventilatoare nu prea este relevanta dpv al raportului presiune/eficienta/zgomot – conform pozei 5 de pe pagina 7 lucrurile devin interesante la o alta turatie.
  Apoi, la turatie maxima, e util de stiut ce se intampla, dar in general cred ca utilizatorii cand e vorba de ventilatoare cei mai multi in primul rand sunt interesati de raportul de zgomot/eficienta.

 4. war4peace Post author a scris pe:

  @Alice Ionescu
  Graficele au fost o alegere personal─â, bazat─â pe vreo 12 ani de munc─â de reporting ­čÖé
  Îmi dau seama că nu sunt exact în stilul lab501, voi vorbi cu Monstru pentru un template unic.
  C├ót despre necesitatea de a ├«nlocui ventilatoare Noctua, depinde foarte mult de necesit─â┼úile fiec─âruia. Dac─â ai deja NF-F12 PWM, singura justificare pentru ├«nlocuire ar fi dac─â ai nevoie de un RPM mai mare, adic─â dac─â acel AIO r─âce┼čte insuficient cu ventilatoarele la maxim. La tura┼úii mici este clar c─â push-pull bate de departe orice solu┼úie push sau pull.
  Despre presiunea static─â: ├«n cazul radiatoarelor cu FPI (fins per inch) sub 15, orice ventilator cu presiune static─â de minim 1mm H2O este suficient, chiar ┼či la o grosime de 60mm. Nu vorbesc de Alphacool Monsta care, dup─â p─ârerea mea, necesit─â ventilatoare de 38mm care au o presiune static─â excelent─â chiar ┼či la tura┼úii mici, de exemplu PanaFLO FBA12G12L1BX.

  Eficien┼úa ventilatorului la o anumit─â tura┼úie depinde de: ventilatorul ├«n sine (geometria palelor), densitatea aripioarelor radiatorului, grosimea radiatorului. Zgomotul ventilatorului la aceea┼či tura┼úie depinde de aproximativ acelea┼či lucruri, ├«ns─â ordonate u┼čor diferit.

  Orice ventilator Noctua, pe orice radiator cu FPI sub 15, este aproape inaudibil la 800 RPM ┼či mai jos. La aceste tura┼úii trebuie s─â ne concentr─âm pe alte surse de zgomot din PC, de exemplu pomp─â, HDD-uri, alte ventilatoare (de plac─â video, surs─â, sistem), ca s─â nu mai vorbim de localizarea locuin┼úei.

 5. J.Nicolae a scris pe:

  Felicitari pentru munca depusa… !

 6. kvarq a scris pe:

  NF-A12 PWM sunt clar mai silen╚Ťioase ├«n compara╚Ťie cu alte ventilatoare; NF-A12 sunt cam cu 2-300rpm ├«n plus fa╚Ť─â de F12 PWM la acela╚Öi nivel de zgomot. DAR cu men╚Ťiunile de rigoare.
  Concret, ├«n pozi╚Ťie vertical─â pe un AIO de 120 mm (grosime de 25mm) de la placa video ├«l pot suporta pan─â la 1400-1500 rpm, montate orizontal pe un AIO de 240mm (Corsair H105, grosime 38mm) nu ├«mi plac cum se aud peste 1100 rpm.
  AM vrut s─â folosesc NF-A12 ╚Öi pentru aerisirea carcasei (s─â ├«nlocuiesc S12A PWM), nu mai sunt acelea╚Öi condi╚Ťii ca pe radiator, mi se pare c─â ├«mping mai altfel aerul, ├«n gol au sunet de aer mi╚Öcat – probabil e ├«mpins cu presiune ╚Öi concentrat, se fac turbulen╚Ťe si zgomot.
  Conteaz─â mult c├ónd sunt montate pe radiator, la 1400-1500rpm pe radiator vertical sunt chiar ├«nca suportabile fa╚Ť─â de cum ar fi doar ├«n aer.
  Evident, concluziile sunt complet subiective, ├«n general silen╚Ťiozitatea este un subiectÔÇŽ relativ

Lasa-ne un comentariu: