Roundup Ventilatoare: Noctua

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 1 June, 2018.

Clasament: Concluzii

 
Iata-ne ajunsi la finalul acestui roundup, obositi dar multumiti de rezultatele obtinute. Ne-am concentrat asupra performantei ventilatoarelor, am adus pe masa de teste o gama larga cu diverse plaje de turatii si tipuri de conectori, inclusiv o varianta push-pull care ne-a demonstrat cand si de ce merita luata in considerare.

Prima concluzie, una evidenta, este ca nu exista un castigator. Fiecare dintre noile (si mai vechile) ventilatoare isi are scopul sau. NF-A12x25 (PWM/FLX) au primit premiul de performanta la turatie maxima; NF-P12 Redux au obtinut scoruri excelente avand in vedere gama de pret in care se incadreaza. NF-P12 Redux 900 a fost inaudibil pe tot parcursul testelor, iar clasicul NF-P12 si-a aratat muschii luand coroana la turatia de 900 RPM.

Noile ventilatoare Noctua cu turatie nominala ridicata sunt indicate pentru sistemele de racire care necesita un flux de aer puternic si/sau cele in care performanta bruta este nevoia principala. Cele de tip ULN sau redux-900 sunt ideale pentru sistemele cu racire supradimensionata si/sau cele in care silentiozitatea este esentiala, spre exemplu un studio de inregistrari. Solutiile push-pull nu avantajeaza utilizatorul la turatii mari, in schimb sunt excelente pentru o racire eficienta la turatii mici, nefiind egalate de niciun alt ventilator.

Oricare v-ar fi nevoile, Noctua are cu siguranta o solutie la dispozitie, familia sa de ventilatoare innoindu-se cu produse care impresioneaza in continuare atat prin dotari (NF-A12x25) cat si prin performanta la un pret accesibil (seria redux).
 

Comentarii

6 comentarii la: Roundup Ventilatoare: Noctua

  1. fubu a scris pe:

    Sincronizare perfecta! Chiar aseara mi-am facut ceva peri albi din cauza zgomotului.

  2. idbaghera a scris pe:

    Cum ne-ati obisnuit, un review impertinent, clar si de mare ajutor in alegerea ventilatorului dorit in functie de buget.
    Abia astept sa montez noile redux in sistem 🙂

  3. Alice Ionescu a scris pe:

    Foarte multa munca depusa pentru acest review.
    Totusi, simt lipsa graficelor lui Monstru, unde comparatiile erau mult mai clare si mai practice.

    Sa fiu sincera, dupa ce am parcurs acest review inca nu mi-e clar, conform rezultatelor expuse, daca merita sa înlocuiesc de pe un radiator AIO NF-12 PWM cu NF-A12 PWM care observ ca sunt foarte laudate.

    Concret, comparatia la 500 si 900 rpm pentru aceste doua ventilatoare nu prea este relevanta dpv al raportului presiune/eficienta/zgomot – conform pozei 5 de pe pagina 7 lucrurile devin interesante la o alta turatie.
    Apoi, la turatie maxima, e util de stiut ce se intampla, dar in general cred ca utilizatorii cand e vorba de ventilatoare cei mai multi in primul rand sunt interesati de raportul de zgomot/eficienta.

  4. war4peace Post author a scris pe:

    @Alice Ionescu
    Graficele au fost o alegere personală, bazată pe vreo 12 ani de muncă de reporting 🙂
    Îmi dau seama că nu sunt exact în stilul lab501, voi vorbi cu Monstru pentru un template unic.
    Cât despre necesitatea de a înlocui ventilatoare Noctua, depinde foarte mult de necesităţile fiecăruia. Dacă ai deja NF-F12 PWM, singura justificare pentru înlocuire ar fi dacă ai nevoie de un RPM mai mare, adică dacă acel AIO răceşte insuficient cu ventilatoarele la maxim. La turaţii mici este clar că push-pull bate de departe orice soluţie push sau pull.
    Despre presiunea statică: în cazul radiatoarelor cu FPI (fins per inch) sub 15, orice ventilator cu presiune statică de minim 1mm H2O este suficient, chiar şi la o grosime de 60mm. Nu vorbesc de Alphacool Monsta care, după părerea mea, necesită ventilatoare de 38mm care au o presiune statică excelentă chiar şi la turaţii mici, de exemplu PanaFLO FBA12G12L1BX.

    Eficienţa ventilatorului la o anumită turaţie depinde de: ventilatorul în sine (geometria palelor), densitatea aripioarelor radiatorului, grosimea radiatorului. Zgomotul ventilatorului la aceeaşi turaţie depinde de aproximativ aceleaşi lucruri, însă ordonate uşor diferit.

    Orice ventilator Noctua, pe orice radiator cu FPI sub 15, este aproape inaudibil la 800 RPM şi mai jos. La aceste turaţii trebuie să ne concentrăm pe alte surse de zgomot din PC, de exemplu pompă, HDD-uri, alte ventilatoare (de placă video, sursă, sistem), ca să nu mai vorbim de localizarea locuinţei.

  5. J.Nicolae a scris pe:

    Felicitari pentru munca depusa… !

  6. kvarq a scris pe:

    NF-A12 PWM sunt clar mai silențioase în comparație cu alte ventilatoare; NF-A12 sunt cam cu 2-300rpm în plus față de F12 PWM la același nivel de zgomot. DAR cu mențiunile de rigoare.
    Concret, în poziție verticală pe un AIO de 120 mm (grosime de 25mm) de la placa video îl pot suporta pană la 1400-1500 rpm, montate orizontal pe un AIO de 240mm (Corsair H105, grosime 38mm) nu îmi plac cum se aud peste 1100 rpm.
    AM vrut să folosesc NF-A12 și pentru aerisirea carcasei (să înlocuiesc S12A PWM), nu mai sunt aceleași condiții ca pe radiator, mi se pare că împing mai altfel aerul, în gol au sunet de aer mișcat – probabil e împins cu presiune și concentrat, se fac turbulențe si zgomot.
    Contează mult când sunt montate pe radiator, la 1400-1500rpm pe radiator vertical sunt chiar înca suportabile față de cum ar fi doar în aer.
    Evident, concluziile sunt complet subiective, în general silențiozitatea este un subiect… relativ

Lasa-ne un comentariu: