Roundup Ventilatoare: Noctua

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 1 June, 2018.

Clasament: Max RPM

 
Dupa testarea tuturor ventilatoarelor, am adunat o multime de date interesante, care ne-au ajutat in alcatuirea unui clasament complex, pe categorii. Sa vedem cum s-au comportat toate aceste ventilatoare in teste!

Mai intai, o suita de grafice ale caracteristicilor oferite de producator, precum si un grafic comparativ de tip radar care ne permite sa aflam care este cel mai bun ventilator in functie de o anumita caracteristica. Valorile normalizate (100%) apartin ventilatorului de referinta NF-P12. Aflam astfel, spre exemplu, ca presiunea statica cea mai buna o are NF-P12 Redux-1700 PWM, iar cel mai mic consum ii apartine lui NF-P12 redux-900. Acest lucru ne poate ajuta sa alegem cel mai bun ventilator care s-ar potrivi cerintelor noastre.
 


 
Am impartit graficele de performanta pe categorii de turatie, pentru a putea efectua o comparatie directa intre ventilatoare. Incepem cu performanta ventilatoarelor la turatie nominala, incluzand implementarea push-pull cu ventilatoare NF-F12 PWM.

In cazul masuratorii “Delta Rad IN/OUT”, care masoara diferenta de temperatura a lichidului la intrarea in radiator fata de cea de la iesirea din radiator, locul intai este impartit intre cele doua implementari noi NF-A12X25 (PWM si FLX) si implementarea Push/Pull cu NF-F12, cu mentiunea ca cea din urma este mult mai zgomotoasa decat implementarile simple in mod push. La finalul clasamentului vedem cum varianta noua de ventilator NF-A12x25 ULN cu turatie nominala de 1200 RPM a avut scor egal cu mai batranul NF-P12 cu turatia nominala de 1300 RPM.

De mentionat ca scorurile sunt extrem de apropiate, diferenta intre primul si ultimul clasat fiind de doar 0.08 grade Celsius!
 

 
Diferenta dintre temperatura lichidului la intrarea in radiator si cea ambientala este masurata sub numele de “Delta Rad IN/Ambient” si valorile mai mici sunt dezirabile. Prima parte a clasamentului este neschimbata, cu NF-A12x25 (PWM si FLX) ocupand primele doua locuri, urmate indeaproape de implementarea push-pull si un surprinzator loc 5 ocupat de NF-P12. Aici diferenta intre scoruri creste fiind de aproape 3 grade Celsius intre primul si ultimul loc.

In cazul celui de al treilea rezultat, “Delta CPU/Liquid”, care masoara diferenta de temperatura intre procesor si a lichidului la intrarea in radiator, scorurile sunt foarte stranse si reflecta doar in mica masura performanta ventilatoarelor, ci sunt afectate in principal de performanta transferului termic intre procesor si lichid, asigurata de waterblock-ul de la Raijintek. Totusi, pentru a ne familiariza cu acesta, l-am inclus si in acest roundup.

Comentarii

6 comentarii la: Roundup Ventilatoare: Noctua

  1. fubu a scris pe:

    Sincronizare perfecta! Chiar aseara mi-am facut ceva peri albi din cauza zgomotului.

  2. idbaghera a scris pe:

    Cum ne-ati obisnuit, un review impertinent, clar si de mare ajutor in alegerea ventilatorului dorit in functie de buget.
    Abia astept sa montez noile redux in sistem 🙂

  3. Alice Ionescu a scris pe:

    Foarte multa munca depusa pentru acest review.
    Totusi, simt lipsa graficelor lui Monstru, unde comparatiile erau mult mai clare si mai practice.

    Sa fiu sincera, dupa ce am parcurs acest review inca nu mi-e clar, conform rezultatelor expuse, daca merita sa înlocuiesc de pe un radiator AIO NF-12 PWM cu NF-A12 PWM care observ ca sunt foarte laudate.

    Concret, comparatia la 500 si 900 rpm pentru aceste doua ventilatoare nu prea este relevanta dpv al raportului presiune/eficienta/zgomot – conform pozei 5 de pe pagina 7 lucrurile devin interesante la o alta turatie.
    Apoi, la turatie maxima, e util de stiut ce se intampla, dar in general cred ca utilizatorii cand e vorba de ventilatoare cei mai multi in primul rand sunt interesati de raportul de zgomot/eficienta.

  4. war4peace Post author a scris pe:

    @Alice Ionescu
    Graficele au fost o alegere personală, bazată pe vreo 12 ani de muncă de reporting 🙂
    Îmi dau seama că nu sunt exact în stilul lab501, voi vorbi cu Monstru pentru un template unic.
    Cât despre necesitatea de a înlocui ventilatoare Noctua, depinde foarte mult de necesităţile fiecăruia. Dacă ai deja NF-F12 PWM, singura justificare pentru înlocuire ar fi dacă ai nevoie de un RPM mai mare, adică dacă acel AIO răceşte insuficient cu ventilatoarele la maxim. La turaţii mici este clar că push-pull bate de departe orice soluţie push sau pull.
    Despre presiunea statică: în cazul radiatoarelor cu FPI (fins per inch) sub 15, orice ventilator cu presiune statică de minim 1mm H2O este suficient, chiar şi la o grosime de 60mm. Nu vorbesc de Alphacool Monsta care, după părerea mea, necesită ventilatoare de 38mm care au o presiune statică excelentă chiar şi la turaţii mici, de exemplu PanaFLO FBA12G12L1BX.

    Eficienţa ventilatorului la o anumită turaţie depinde de: ventilatorul în sine (geometria palelor), densitatea aripioarelor radiatorului, grosimea radiatorului. Zgomotul ventilatorului la aceeaşi turaţie depinde de aproximativ aceleaşi lucruri, însă ordonate uşor diferit.

    Orice ventilator Noctua, pe orice radiator cu FPI sub 15, este aproape inaudibil la 800 RPM şi mai jos. La aceste turaţii trebuie să ne concentrăm pe alte surse de zgomot din PC, de exemplu pompă, HDD-uri, alte ventilatoare (de placă video, sursă, sistem), ca să nu mai vorbim de localizarea locuinţei.

  5. J.Nicolae a scris pe:

    Felicitari pentru munca depusa… !

  6. kvarq a scris pe:

    NF-A12 PWM sunt clar mai silențioase în comparație cu alte ventilatoare; NF-A12 sunt cam cu 2-300rpm în plus față de F12 PWM la același nivel de zgomot. DAR cu mențiunile de rigoare.
    Concret, în poziție verticală pe un AIO de 120 mm (grosime de 25mm) de la placa video îl pot suporta pană la 1400-1500 rpm, montate orizontal pe un AIO de 240mm (Corsair H105, grosime 38mm) nu îmi plac cum se aud peste 1100 rpm.
    AM vrut să folosesc NF-A12 și pentru aerisirea carcasei (să înlocuiesc S12A PWM), nu mai sunt aceleași condiții ca pe radiator, mi se pare că împing mai altfel aerul, în gol au sunet de aer mișcat – probabil e împins cu presiune și concentrat, se fac turbulențe si zgomot.
    Contează mult când sunt montate pe radiator, la 1400-1500rpm pe radiator vertical sunt chiar înca suportabile față de cum ar fi doar în aer.
    Evident, concluziile sunt complet subiective, în general silențiozitatea este un subiect… relativ

Lasa-ne un comentariu: