Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate
O conducta de energie termica (heatpipe) este un dispozitiv simplu care poate realiza foarte rapid un transfer de caldura de la un punct la altul. Ele sunt adesea denumite “superconductoare” de energie termica pentru ca dispun de o capacitate foarte mare de a transfera caldura cu aproape nici o pierdere. Ideea conductelor de caldura a fost sugerata de R.S. Gaugler in 1942 dar cu toate acestea ele au aparut doar in 1962 cand G.M. Grover le-a inventat, si doar atunci a inceput o serioasa dezvoltate a lor datorita proprietatilor remarcabile de care au dat dovada. Conducta de caldura este constituita dintr-un tub sigilat facut dintr-un material cu un grad ridicat de conductivitate termica, cum ar fi cuprul sau aluminiul. O pompa de vid este utilizata pentru a elimina tot aerul existent inauntru si apoi conducta se umple intr-un anumit procent de volum cu fluidul de lucru (sau de racire), ales pentru a se potrivi cu temperatura de functionare. Fluidele folosite pot fi: apa, etanol, acetona, sodiu, mercur. Principiul de functionare se poate vedea foarte bine in imaginile de mai jos:
Odata cu aparitia procesoarelor quad core a crescut si caldura ce trebuia disipata, acest lucru ducand la necesitatea construirii unor coolere masive si performante care trebuie in primul rand sa preia foarte repede caldura generata de procesor. Heatpipe-urile au permis ca aceasta caldura sa fie preluata foarte rapid si apoi distribuita lamelelor la nivelul carora se face transferul termic cu mediu ambiant.
METODOLOGIE
Dupa cum stiti metodologia are un rol foarte important in testarea coolerelor, iar primul lucru ce trebuie sa il stabilim este scopul testului si ce vrem sa obtinem in urma acestuia. Scopul meu este acela de a determina performanta coolerelor bazata pe arhitectura si constructie si de a crea o ierarhie corecta folosind conditii de test identice. Mai jos aveti o serie de conditii pe care am incercat sa le respect cat mai bine in teste:
- open stand
- ambient constant
- aceleasi turatii pentru ventilator
- acelasi ventilator
- acelasi cpu, placa de baza, voltaje
- presiune de prindere cat mai egala (unde este posibil)
- aceeasi pasta termica
- aceleasi programe de test (compatibile cu hardware-ul)
- cooler lapuit, cpu lapuit (situatia ideala)
Lapingul este foarte necesar intr-un test de coolere deoarece fara el un cooler nu-si poate valorifica intregul potential, o baza proasta poate fi considerat defect de fabricatie. In acest test daca un cooler a avut o baza proasta a fost lapuit (unde s-a putut executa acesta operatie bineinteles). Cum nici un test nu este perfect si nu poate multumi pe toate lumea spun ca si testele in care coolerele sunt testate cum le cumparam au relevanta lor dar mai mult din punct de vedere al temperaturii obtinute in conditiile date si nu al ierarhiei coolerelor deoarece in primul rind daca le testam asa cum vin vom avea de a face cu turatii diferite pentru ventilatoare , acest fapt anuland din start lucrul pentru care am depus toate eforturile si pe care eu il consider cel mai important intr-un test in care dorim o ierarhizare corecta a coolerelor : conditiile de test identice.
Am vrut sa fac un test destul de complet si am ales sa testez cu diferite configuratii, tdp-uri si turatii. Fiind adeptul unor teste mai extreme am hotarit sa fac teste si la un tdp extrem deoarece aici se vad cel mai bine diferentele dintre coolere. Sper ca entuziastii (overclockerii) vor aprecia acest test si il vor gasi foarte util. De asemenea nu am uitat nici adeptii celeialate extreme, adica cei pentru care linistea are o importanta deosebita, pentru care am pregatit o serie de teste fanless pentru a determina ce coolere vor face fata cu bine in aceste conditii.
Temperatura in load a fost obtinuta prin rularea timp de 10 minute a programului prime 95 small fft (4 threads) dupa ce in prealabil am lasat 5 minute sistemul in desktop cu procesorul 100% liber. Pentru testele de extreme tdp si cfm rularea programului prime 95 a durat doar 5 minute (dupa ~ 4 minute temperatura se stabiliza). Inregistrarea temperaturii a fost facuta cu programul realtemp, a fost trecuta in grafic media aritmetica a temperaturilor maxime obtinute de cele 4 core-uri. Temperatura specificata in grafic trebuie sa fie cea maxima pentru a observa distanta ramasa pina la TJmax deoarece daca procesorul depaseste TJmax va intra in throttle si performanta in primul rand va avea de suferit.
Comentarii
Un test realizat profi la care s-a tinut cont de toate aspectele.
Felicitarile mele pentru munca depusa.
Cel mai complex test ptr coolere citit de mine , felicitari ptr efort 🙂
Felicitari domnul Ramiro. Poate cel mai complet test de coolere de pe net la ora asta.
Inca odata, mii de felictari.
Cand pui un articol de 53 de pagini este imperios necesara prezenta unui drop down menu cu article index. In rest felicitari pentru test, foarte bun
Multumesc domnilor, as fi vut sa fie mai bun si mai complex testul dar nu prea s-a putut exact cum am vrut eu sa fie.
Excelent articol. Reiau observatia cu indexul, pentru ca este pacat de continut.
excelent, felicitari, munca enorma pisica merita tot respectul (bine bine si stapanu)
Felicitari pentru un super articol. De o gramada de timp cautam un test al celui mai bun cooler in diferite conditii si in sfarsit a aparut. Bravo man!
Multumesc domnilor, ma bucur ca v-a placut. O sa mai avem articole despre coolere superperformante dar voi incerca sa fac un articol si despre cele mai “rentabile” coolere.
excellent review !!!
tata lor esti tu!! se stie de altfel…oricum munca de chinez.bravo
very great article! thank you and please post results for how the cat can cool i5/i7 🙂
Wau…un adevarat tur de forta.Poate doar o traducere in engleza ar mai completa acest efort.
Excelent articolul. Felicitari!
Cu aceasta ocazie v-am descoperit fratilor.
De ani de zile citesc site-uri straine in cautare de informatii prezentate profi si voi erati aici.
Este a 2-a oara cand va gasesc pe net citati de site-uri “renumite” (techreport si nordichardware)pentru review-urile si testele voastre.
V-am adaugat la lista mea de site-uri de citit zilnic.
Ne bucuram ca ne-ai gasit si mai ales, ne bucuram ca apreciezi ce ai gasit 🙂
fara matza nu iti iesea treaba, asta e clar !!! 🙂
super tare testul!
Nici un review nu este perfect, eu pot spune ca am incercat sa il fac cat mai corect. Trebuie sa respectam munca celorlalte site-uri dar intr-adevar unii domni nu prea au respect fata de cititori prin rezultatele total in afara realitatii pe care le afiseaza (si care induc in eroare), printre care amintesc cateva:
– IFX-14 – cel mai bun cooler
– Cogage True Spirit mai bun ca True original
– coolere HDT care inving tot
prezentati Cooler Master gemini II la pagina 34, dar nici urma de rezultate..
A fost inclus in acest test in scop comparativ pentru a vedea diferenta de performanta intre coolere tower de varf si doua dintre coolerele htpc bune (Gemin II si AXP-140)
Trebuie sa fii mai atent cand analizezi graficele: (este inclus in graficele cu 2x ventilator)
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×800.PNG
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-medium.PNG
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-htdp.PNG
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×3000.PNG
Super tare testul 😀 Cat tine despre review-uri complete … daca e s-o iei asa, un review e o parere personala a unei persoane/companii asupra unui produs.
Pingback: Twitted by lab501
Pingback: Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate
Pingback: Socket 775 Supercoolers
Pingback: Thermalright TRUE copper Heatsink - Hardware Canucks
Pingback: Noctua NH-U12P - Hardware Canucks
Pingback: [NEWS]Sisteme de racire - Page 15 - My Garage
Pingback: Best Cpu Cooler ?? - Page 2 - My Garage
Pingback: incap toate? sunt compatibile? - My Garage
Pingback: Sursa, carcasa , cooler, boxe. - My Garage
Pingback: Sirtec HPC-400-H12S si Aerocool RS-9. - My Garage
Pingback: Cooler Master Hyper Z600
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube