Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate

Scris de: , in categoria: Racire, in 5 October, 2009.

Deoarece am folosit la IFX-ul nou venit prinderea originala si nu a fost lapuit o sa urmarim in continuare urma de pasta, un indiciu foarte important despre cum au decurs lucrurile precum si o comparatie intre sistemele de prindere folosite de cele doua IFX-uri, cel din test care a fost in intregime modat (laping si prindere modata cu presiune mare), si cel ajuns de curand.

urma

retention1

retention2

Cum era de asteptat, faptul ca IFX-ul nou are baza convexa si sistemul original de prindere nu are presiune mare a dus la o urma destul de proasta de pasta, baza coolerului nefacand un contact bun cu IHS-ul. Urma IFX-ului modat este aproape perfecta, stratul de pasta fiind foarte subtire (poza din stanga). Rezultatele obtinute au fost destul de suprinzatoare pentru mine, nu ma asteptam la ele si nu sunt in nici un caz un lucru bun pentru Thermalright, veti vedea imediat de ce.

REZULTATE

chart

IFX-14 MODAT, 2×3000 rpm

IFX_1_2x3000RPM

IFX-14 MODAT, 3000 RPM

IFX_1_3000RPM

IFX-14, EXEMPALRUL 2, STOCK, 2×3000 rpm

IFX_2_2x3000RPM

IFX-14, EXEMPALRUL 2, STOCK, 3000 rpm

IFX_2_3000RPM

TRUE modat, 3000 rpm

true_3000

Observam in primul rand ca exemplarul numarul doi (cel nou) de IFX-14 merge putin mai bine decat cel modat, in conditiile in care nu este lapuit si nici nu are prindere modata (urma de pasta termica spune totul). Mai putem vedea ca prinderea lui IFX a functionat perfect pe TRUE, comportandu-se ca o prindere modata (se mai castiga ~1.5c, diferenta dntre el si IFX fiind mai mare decat in testul principal, unde avea prinderea originala, foarte slaba).

Putem trage doua concluzii clare:

 • exista diferente intre exemplare (cel putin intre cele doua testate de mine). La modarea IFX-ului nou se mai pot castiga ~2c (~1c prin laping si ~1c prin modarea prinderii, ea fiind mai buna decat cea stock a lui TRUE, a carei modare aduce ~1.5c), bineinteles pot spune cu siguranta ce diferenta se obtine doar dupa modarea efectiva. Aceasta diferenta intre exemplare pune Thermalright intr-o lumina si mai proasta (vezi baza si sistemul de prindere), dovedind posibile probleme ale liniei de productie sau a calitatii materialelor din componenta coolerelor, bineinteles ca nu pot trage o concluzie generala bazandu-ma doar pe acest studiu. Este posibil sa existe aceste diferente intre exemplare si la alti producatori dar cum nu am testat nu pot spune nimic. Ce pot spune este ca am exemplar de True si din primele serii aparute, si din cele noi (intel lga 1366), am vazut mici imbunatatiri la seria noua, in special lamelele erau mai bine prinse si nu se miscau, dar diferenta de performanta intre revizii nu a fost.
 • IFX-14 nu poate fi in nici un caz cel mai bun cooler, diferenta dintre el si TRUE in conditii de bench fiind foarte mare si nu poate fi recuperata in nici un fel, dupa cum am mai spus arhitectura lui IFX-14 isi arata limitarile (o sa fac un studiu mai complex despre efcienta acestei arhitecturi in momentul in care voi avea toate coolerele performante de acest tip, si anume Noctua ND-14, Asus Triton 88, Thermalright Arrow).

Din experienta mea pot spune ca un cooler bun a mers bine de la prima montare (amintesc aici de Zalman CNPS 10X Extreme si Megahalems printre altele), ulterior dupa optimizari, remontari, retestari etc.., nu am obtinut vreun “miracol” care sa schimbe mare lucru.

Am pus acest mic bonus la urma deoarece coolerul a venit dupa ce am terminat articolul, deocamdata nu il pot moda (nu este al meu) si chiar daca l-as putea moda nu are o importanta prea mare, nu mai modific toate graficele doar pentru ca Thermalright are probleme cu performanta coolerelor sale si exista probleme la unele exemplare. Totusi trebuie sa spun ca pentru mine acesta este un caz izolat, din cate exemplare de True am testat nu am observat nici o problema de acest fel.

Acum chiar am sa va las, sperand ca timpul petrecut cu acest articol v-a fost util si cu promisiunea ca vom mai avea teste de coolere in care sa prezentam lucrurile cat mai exact si corect posibil.

Comentarii

22 comentarii la: Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate

 1. Tile a scris pe:

  Un test realizat profi la care s-a tinut cont de toate aspectele.

 2. andryi a scris pe:

  Felicitarile mele pentru munca depusa.

 3. red-dog a scris pe:

  Cel mai complex test ptr coolere citit de mine , felicitari ptr efort 🙂

 4. stawte a scris pe:

  Felicitari domnul Ramiro. Poate cel mai complet test de coolere de pe net la ora asta.
  Inca odata, mii de felictari.

 5. diak a scris pe:

  Cand pui un articol de 53 de pagini este imperios necesara prezenta unui drop down menu cu article index. In rest felicitari pentru test, foarte bun

 6. poparamiro a scris pe:

  Multumesc domnilor, as fi vut sa fie mai bun si mai complex testul dar nu prea s-a putut exact cum am vrut eu sa fie.

 7. Cere a scris pe:

  Excelent articol. Reiau observatia cu indexul, pentru ca este pacat de continut.

 8. eidos a scris pe:

  excelent, felicitari, munca enorma pisica merita tot respectul (bine bine si stapanu)

 9. side1394 a scris pe:

  Felicitari pentru un super articol. De o gramada de timp cautam un test al celui mai bun cooler in diferite conditii si in sfarsit a aparut. Bravo man!

 10. poparamiro a scris pe:

  Multumesc domnilor, ma bucur ca v-a placut. O sa mai avem articole despre coolere superperformante dar voi incerca sa fac un articol si despre cele mai “rentabile” coolere.

 11. pipis a scris pe:

  excellent review !!!

 12. roxette a scris pe:

  tata lor esti tu!! se stie de altfel…oricum munca de chinez.bravo

 13. mark a scris pe:

  very great article! thank you and please post results for how the cat can cool i5/i7 🙂

 14. Cornel a scris pe:

  Wau…un adevarat tur de forta.Poate doar o traducere in engleza ar mai completa acest efort.

 15. Dan a scris pe:

  Excelent articolul. Felicitari!
  Cu aceasta ocazie v-am descoperit fratilor.
  De ani de zile citesc site-uri straine in cautare de informatii prezentate profi si voi erati aici.
  Este a 2-a oara cand va gasesc pe net citati de site-uri “renumite” (techreport si nordichardware)pentru review-urile si testele voastre.
  V-am adaugat la lista mea de site-uri de citit zilnic.

 16. Monstru a scris pe:

  Ne bucuram ca ne-ai gasit si mai ales, ne bucuram ca apreciezi ce ai gasit 🙂

 17. Bogdan a scris pe:

  fara matza nu iti iesea treaba, asta e clar !!! 🙂

 18. super tare testul!

 19. poparamiro a scris pe:

  Nici un review nu este perfect, eu pot spune ca am incercat sa il fac cat mai corect. Trebuie sa respectam munca celorlalte site-uri dar intr-adevar unii domni nu prea au respect fata de cititori prin rezultatele total in afara realitatii pe care le afiseaza (si care induc in eroare), printre care amintesc cateva:

  – IFX-14 – cel mai bun cooler
  – Cogage True Spirit mai bun ca True original
  – coolere HDT care inving tot

 20. mihaii a scris pe:

  prezentati Cooler Master gemini II la pagina 34, dar nici urma de rezultate..

 21. poparamiro a scris pe:

  A fost inclus in acest test in scop comparativ pentru a vedea diferenta de performanta intre coolere tower de varf si doua dintre coolerele htpc bune (Gemin II si AXP-140)
  Trebuie sa fii mai atent cand analizezi graficele: (este inclus in graficele cu 2x ventilator)
  http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×800.PNG
  http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-medium.PNG
  http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-htdp.PNG
  http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×3000.PNG

 22. Super tare testul 😀 Cat tine despre review-uri complete … daca e s-o iei asa, un review e o parere personala a unei persoane/companii asupra unui produs.

Lasa-ne un comentariu: