Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate
Coolage X120TF – am spus ca acest cooler pare special creat pentru ventilatoare cu turatii uriase si pentru bench, datorita arhitecturii sale deosebite, extrem de dense care lasa impresia ca va depasi ca performanta tot ce misca la categoria de bench. Din pacate numai lasa impresia pentru ca rezultatele lui au fost slabe, nereusind decat o clasare mediocra. Mai jos puteti observa una din deficientele care decurg din folosirea acestei arhitecturi foarte dense, si anume in dreptul heatpipe-urilor lamelele se inchid si fluxul de aer nu poate trece mai departe. Distanta aproape inexistenta dintre lamele pe multe portiuni este un alt posibil factor ce contribuie la performanta nu prea buna a lui X120TF, un design mai aerisit dar care sa pastreze acele “deformari” menite sa maresca suprafata de disipare ar fi avut probabil o eficienta mult mai buna. Sa speram ca la “generatia” a doua aceste neajunsuri se vor remedia.
Thermalright ULTRA 120 EX, TRUE BLACK – nu exista diferente de performanta intre ele asa ca le voi trata prin prisma arhitecturii TRUE. Cu o vechime de doi ani pe piata batranul si performantul TRUE a fost invins in cele din urma si la categoria unde era el cel mai tare : bench. Invingatorii lui se numesc Zalaman CNPS 10X EX si Prolimatech Megahalems, doua coolere de exceptie. Dupa un an de zile de teste in domeniul coolerelor am ajuns sa traiesc si acest moment (invingerea lui True) pe care nu credeam ca o sa il vad in graba, asta in principal deoarece se stie ca limita racirii pe aer a cam fost atinsa si este foarte greu sa se mai obtina ceva in plus in conditiile in care se foloseste aceeasi tehnologie, deja invechita. Incercarea lui Coolage X120TF de a aduce ceva revolutionar si cu care sa preia coroana performantei in conditii extreme s-a soldat cu un esec. Alt fapt ce ne spune ca racirea cu aer este la limita il reprezinta diferentele foarte mici dintre coolerele de varf.
Arhitectura TRUE a fost invinsa, insa daca TRUE este modat integral este posibil ca doar CNPS 10X Extreme sa-i poata face fata. Ne vom lamuri asupra acestui lucru intr-un articol special dedicat (dupa cum v-am mai spus). Pana atunci insa Thermalrigt ramane liderul de performanta in domeniul overclockingului extrem prin TRUE Copper, un monstru de 2kg care are de partea sa avantajul conductibilitatii enorme a cuprului in viitoarea confruntare cu foarte performantul Zalman CNPS10X EX.
TRUE si TRUE Black sunt totusi alegeri demne de luat in seama, dar atentie, numai pentru entuziastii dispusi sa piarda timp cu modarea absolut necesara pentru atingerea unei performante maxime. Utilizatorul obisnuit insa are optiuni mai bune pe care le-am prezentat in acest articol.
Thermalright AXP-140, Cooler Master GeminII – prezente in acest articol tot in scop comparativ, mai exact pentru a vedea ce rezultate obtin doua coolere performante din alta clasa (HTPC). Cum era si normal ele nu pot sa faca fata foarte performantelor coolere tower, dar nu se fac nici de ras. AXP 140 merge bine la high air flow si prost la low rpm, iar GeminII are o comportatre total opusa, deci in functie de preferintele dumneavoastra puteti urmari ce temperaturi obtin cele doua coolere in conditiile care va intereseaza, sa faceti comparatii si alegerea potrivita pentru dumneavoastra.
Xigmatek THOR’S HAMMER – trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de acest cooler. Este primul cooler HDT testat de mine ce are performante bune. Avand baza construita cu tehnologia HDT nu ma asteptam sa faca mare lucru in test din motive obiective discutate in acest articol. Este un cooler complet care obtine rezultate bune in toate conditiile. Este o mare realizare ca un cooler HDT sa se claseze in top, printre coolere foarte performante. Arhitectura lui este buna, baza la fel (este plana si a calcat bine pe ihs-ul lapuit) iar constructia este solida si de calitate. Pot sa spun cu siguranta ca acest cooler a adus o lumina mai buna asupra coolerelor HDT si este heatsink-ul de invins in urmatoarele mele teste ce vor contine acest fel de coolere.
Ca entuziast nu pot sa nu ma gadesc cat de performant ar fi fost acest cooler daca detinea o baza mai buna si sa am o parere de rau ca este HDT. Producatorii lui merita cu siguranta felicitari, deci felicitari Xigmatek pentru un produs de exceptie care din pacate nu si-a aratat potentialul maxim in acest test din cauza bazei HDT.
Noctua NH-U12P – un cooler complet ce arata calitatea si eficienta Noctua, el reuseste sa se claseze foarte sus in ciuda faptului ca nu dispune de o arhitectura dusa la extrem. Cu doar patru conducte de caldura, cu lamele putine si greutate mica el reuseste sa tina piept cu bine monstrilor racirii cu aer, demonstrand ca o arhitectura bine gandita alaturi de o calitate a constructiei foarte buna au o influenta hotaratoare in obtinerea unei performante de top. Bravo Noctua si asteptam (cel putin eu) un cooler care sa doboare concurenta, mai ales ca potential exista din plin.
Alpenfohn BROCKEN – creeaza un impact vizual deosebit datorita marimii sale dar nu reuseste sa obtina o performanta buna nici chiar in conditiile in care l-am lapuit castigand nu mai putin de 5 grade (in tetul de high tdp si 3000 rpm). Am optimizat performanta lui cat am putut de mult (lucru ce il puteti observa la prezentarea lui) dar nimic nu a facut ca acest cooler sa fie performant. Si in cazul acestui cooler am o parere de rau ca s-a folosit baza HDT care i-a ruiant potentialul, la fel ca in cazul lui Thor’s Hammer.
Thermolab Baram – un cooler frumos si deosebit, posesor al unei arhitecturi eficiente care ii aduce o comportare buna in toate conditiile. El reuseste si o clasare in top, confirmand priceperea inginerilor de la Thermolab. Este impreuna NH-U12P unul din coolerele care reuseste mult cu putin (pentru cele 600 de grame de “arhitectura” are performante foarte bune). Se obtine eficienta mult mai buna in cazul montarii a doua ventialorare pe el, lucru important de stiut.
Thermalright HR-01 PLUS – micutul HR-01 PLUS este un cooler produs de Thermalright si optimizat pentru silent cooling. Are performante bune daca tinem cont de diferenta de marine dintre el si Z600 (la prezetarea lui exista poze cu acesta comparatie). Are o arhitectura buna (totusi disproportionata), scaleaza bine la turatii mici cu doua ventilatoare si poate fi o alegere buna pentru cei nepretentiosi, asta daca treceti peste defectiunea bazei.
Comentarii
Un test realizat profi la care s-a tinut cont de toate aspectele.
Felicitarile mele pentru munca depusa.
Cel mai complex test ptr coolere citit de mine , felicitari ptr efort 🙂
Felicitari domnul Ramiro. Poate cel mai complet test de coolere de pe net la ora asta.
Inca odata, mii de felictari.
Cand pui un articol de 53 de pagini este imperios necesara prezenta unui drop down menu cu article index. In rest felicitari pentru test, foarte bun
Multumesc domnilor, as fi vut sa fie mai bun si mai complex testul dar nu prea s-a putut exact cum am vrut eu sa fie.
Excelent articol. Reiau observatia cu indexul, pentru ca este pacat de continut.
excelent, felicitari, munca enorma pisica merita tot respectul (bine bine si stapanu)
Felicitari pentru un super articol. De o gramada de timp cautam un test al celui mai bun cooler in diferite conditii si in sfarsit a aparut. Bravo man!
Multumesc domnilor, ma bucur ca v-a placut. O sa mai avem articole despre coolere superperformante dar voi incerca sa fac un articol si despre cele mai “rentabile” coolere.
excellent review !!!
tata lor esti tu!! se stie de altfel…oricum munca de chinez.bravo
very great article! thank you and please post results for how the cat can cool i5/i7 🙂
Wau…un adevarat tur de forta.Poate doar o traducere in engleza ar mai completa acest efort.
Excelent articolul. Felicitari!
Cu aceasta ocazie v-am descoperit fratilor.
De ani de zile citesc site-uri straine in cautare de informatii prezentate profi si voi erati aici.
Este a 2-a oara cand va gasesc pe net citati de site-uri “renumite” (techreport si nordichardware)pentru review-urile si testele voastre.
V-am adaugat la lista mea de site-uri de citit zilnic.
Ne bucuram ca ne-ai gasit si mai ales, ne bucuram ca apreciezi ce ai gasit 🙂
fara matza nu iti iesea treaba, asta e clar !!! 🙂
super tare testul!
Nici un review nu este perfect, eu pot spune ca am incercat sa il fac cat mai corect. Trebuie sa respectam munca celorlalte site-uri dar intr-adevar unii domni nu prea au respect fata de cititori prin rezultatele total in afara realitatii pe care le afiseaza (si care induc in eroare), printre care amintesc cateva:
– IFX-14 – cel mai bun cooler
– Cogage True Spirit mai bun ca True original
– coolere HDT care inving tot
prezentati Cooler Master gemini II la pagina 34, dar nici urma de rezultate..
A fost inclus in acest test in scop comparativ pentru a vedea diferenta de performanta intre coolere tower de varf si doua dintre coolerele htpc bune (Gemin II si AXP-140)
Trebuie sa fii mai atent cand analizezi graficele: (este inclus in graficele cu 2x ventilator)
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×800.PNG
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-medium.PNG
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-htdp.PNG
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×3000.PNG
Super tare testul 😀 Cat tine despre review-uri complete … daca e s-o iei asa, un review e o parere personala a unei persoane/companii asupra unui produs.
Pingback: Twitted by lab501
Pingback: Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate
Pingback: Socket 775 Supercoolers
Pingback: Thermalright TRUE copper Heatsink - Hardware Canucks
Pingback: Noctua NH-U12P - Hardware Canucks
Pingback: [NEWS]Sisteme de racire - Page 15 - My Garage
Pingback: Best Cpu Cooler ?? - Page 2 - My Garage
Pingback: incap toate? sunt compatibile? - My Garage
Pingback: Sursa, carcasa , cooler, boxe. - My Garage
Pingback: Sirtec HPC-400-H12S si Aerocool RS-9. - My Garage
Pingback: Cooler Master Hyper Z600
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube