Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate

Scris de: , in categoria: Racire, in 5 October, 2009.

EXTREME CFM

Ultimul test (BONUS) al acestui articol este cel de extreme CFM, adica cele 2 Delte de 5500 rpm si 252cfm vor raci primele 3 clasate de la categoria Extreme TDP. Este singurul test unde TRUE si TRUE Copper beneficiaza de modare integrala (laping si prindere modata) iar rezultatele nu au nevoie de comentarii.

extreme CFM

DSC_0619

Diferenta dintre TRUE Copper si celelate coolere s-a marit odata cu cresterea voltajului (dupa cum am vazut in testul anterior, de Extreme TDP). Cresterea turatiei si scaderea temperaturii ambientale (15c) nu a facut decat sa mareasca aceasta diferenta, lucru normal daca tinem cont de compotamentul termic al cuprului (conduce foarte bine caldura dar necesita racire foarte buna pentru eficienta maxima). True reuseste sa obtina un mic avantaj asupra lui Megahalems in acest test dovedind ca arhitectura TRUE este inca cea mai performanta in conditii de turatie uriasa si TDP foarte mare.

Sper ca aceste mici bonusuri de la sfarsit au fost pe placul entuziastilor din cele doua tabere (oc extrem si silent/fanless cooling). In final voi trage mici concluzii pentru fiecare cooler in parte, incercand sa fiu cat mai obiectiv (stim foarte bine ca aceste concluzii se pot modifica in functie de “unghiul” din care privim problema) :

ZEROtherm NIRVANA NV120 – foarte constant in acest test si cu performante bune, poate oricand sa fie o alegere buna pentru cei cu buget mai redus. Imposibilitate utilizarii configuratiei cu doua ventilatoare este un minus dar acest lucru a fost remediat de ZEROtherm in cazul lui Fz 120.

ZEROtherm ZEN FZ120 – la fel ca si Nirvana a dovedit performante bune fara a excela in vreo categorie, lucru de inteles avand in vedere arhitectura lui mai putin extrema. Este in continuare coolerul cu cel mai bun raport pret performanta, o alegere demna de luat in seama chiar si de cei mai pretentiosi (rezultatul lui la Extreme TDP intaresete aceste concluzii). De stiut ca nu a fost lapuit (doar prinderea a fost modata) dupa cum am spus in timpul prezentarii lui, din motive ce nu au depins de mine. Ar fi fost posibil un castig de ~1c.

Scythe NINJA rev. A – Legenda s-a comportat foarte bine in acest test dovedind calitati si performante ce il recomanda pentru adeptii racirii silentioase unde mai are un cuvant de spus si dupa atatia ani. De remarcat ca a reusit sa obtina o performanta putin mai buna decat mai noul Ninja 2 si in acelasi timp daca observam rezultatele lui la turatie mare (3000 si 2×3000 rpm) vedem ca se comporta bine si acolo. Mai pe scurt, daca aveti un NINJA ramaneti la NINJA, isi va face treaba foarte bine. Daca doriti totusi performante de top, v-ati saturat sa il vedeti in calculator sau vreti o schimbare aveti de unde sa alegeti, avem destule supercoolere in acest test.

Scythe NINJA 2 – la fel ca si in cazul lui Ninja rev. A, ramane o alegere buna pentru racirea fanless si cea silentioasa, nefacandu-se de ras la turatii mari. In conditiile in care si el si Ninja rev A sunt modate nu obtine o performanta mai buna, infirmand spusele producatorului cum ca ar fi mai bun.

Scythe OROCHI – obtine locul intai la categoria fanless dar cam atat, in rest nu se prea face remarcat. La high cfm nu merge bine defel din cauza arhitecturii sale optimizate numai pentru fanless. Totusi faptul ca a castigat aceasta categorie il face o alegere buna pentru adeptii racirii fara zgomot, admiratorii sau detinatorii lui se pot “mandri” cu cel mai bun cooler fanless. Bineinteles in conditiile mele de test deoarece se stie ca in case lucrurile se pot schimba destul de mult datorita pozitiei coolerului, airflow-ului existent, pentru a mentiona doar cateva aspecte.

Scythe INFINITY, Tuniq TOWER 120– coolere de top din vechea generatie, nu se pot tine ca si performanta de noul val, mai ales la tdp mare. Ele sunt prezente in acest test in scop demonstativ si mai ales pentru a putea observa sporul de performanta adus de noua generatie, care dupa cum am vazut este destul de consistent. Totusi aceste doua coolere inca pot raci destul de bine un procesor, spun acest lucru deoarece daca un utilizator le are in calculator si nu nu doreste un overclocking extrem, un upgrade la o noua generatie de procesoare sau superperformante poate sa ramana linistit la ele.

Scythe MUGEN 2 – rezultatele ne spun ca imbunatatirile fata de Infinity sunt evidente, Mugen 2 este printre cele mai bune coolere ale momentului in conditii de high air flow, fiind si un cooler complet. Cu aspectul sau impresionant va constitui cu siguranta alegerea multor utilizatori care nu vor fi dezamagiti de el. Desi la pretul pe care il are nu putem avea pretentia sa fie perfect, pentru a putea sa concureze de la egal la egal cu TRUE sau Megahalems el ar avea nevoie de o calitate mai buna a constructie si o soliditate mai mare, asta insemnand heatpipe-uri ingroapte intr-o baza mai solida si lamele macar nichelate daca mai groase nu se poate.

Cooler Master HYPER Z600 – este coolerul despre care spuneam ca are calitati impresionante si este aproape fara defect. Aceste lucruri au contat foarte mult si uriasul Z600 este cel mai bun cooler pentru low rpm (alaturi de Megahalems fata de care are avantajul ca merge mai bine in mod fanless), iar adeptii silent pc au avut parte de supriza preconizata. Alegerea in domeniu fanless/lowrpm este simpla si poarte numele de Z600.In plus el functioneaza bine si la high air flow, acest lucru nefiind o supriza daca studiem arhitectura si constructia sa.

Thermalright TRUE COPPER – cum era de asteptat este cel mai bun cooler de bench, in conditii extreme nici un cooler nu reuseste sa se apropie de el. Cu toate acestea nu este singura alegere cand vine vorba de overclocking extrem, Zalman CNPS 10X EX, TRUE sau Megahalems se descurca suficient de bine pentru a fi recomandate in locul acestuia. Daca privim lucrurile putin si din alt unghi putem spune ca in general un entuziast isi doreste cel mai performat produs indiferent de alte aspecte, in acest caz Copperul poate constitui o alegere.

Comentarii

22 comentarii la: Socket 775 Supercoolers – 23 de coolere testate

  1. Tile a scris pe:

    Un test realizat profi la care s-a tinut cont de toate aspectele.

  2. andryi a scris pe:

    Felicitarile mele pentru munca depusa.

  3. red-dog a scris pe:

    Cel mai complex test ptr coolere citit de mine , felicitari ptr efort 🙂

  4. stawte a scris pe:

    Felicitari domnul Ramiro. Poate cel mai complet test de coolere de pe net la ora asta.
    Inca odata, mii de felictari.

  5. diak a scris pe:

    Cand pui un articol de 53 de pagini este imperios necesara prezenta unui drop down menu cu article index. In rest felicitari pentru test, foarte bun

  6. poparamiro a scris pe:

    Multumesc domnilor, as fi vut sa fie mai bun si mai complex testul dar nu prea s-a putut exact cum am vrut eu sa fie.

  7. Cere a scris pe:

    Excelent articol. Reiau observatia cu indexul, pentru ca este pacat de continut.

  8. eidos a scris pe:

    excelent, felicitari, munca enorma pisica merita tot respectul (bine bine si stapanu)

  9. side1394 a scris pe:

    Felicitari pentru un super articol. De o gramada de timp cautam un test al celui mai bun cooler in diferite conditii si in sfarsit a aparut. Bravo man!

  10. poparamiro a scris pe:

    Multumesc domnilor, ma bucur ca v-a placut. O sa mai avem articole despre coolere superperformante dar voi incerca sa fac un articol si despre cele mai “rentabile” coolere.

  11. pipis a scris pe:

    excellent review !!!

  12. roxette a scris pe:

    tata lor esti tu!! se stie de altfel…oricum munca de chinez.bravo

  13. mark a scris pe:

    very great article! thank you and please post results for how the cat can cool i5/i7 🙂

  14. Cornel a scris pe:

    Wau…un adevarat tur de forta.Poate doar o traducere in engleza ar mai completa acest efort.

  15. Dan a scris pe:

    Excelent articolul. Felicitari!
    Cu aceasta ocazie v-am descoperit fratilor.
    De ani de zile citesc site-uri straine in cautare de informatii prezentate profi si voi erati aici.
    Este a 2-a oara cand va gasesc pe net citati de site-uri “renumite” (techreport si nordichardware)pentru review-urile si testele voastre.
    V-am adaugat la lista mea de site-uri de citit zilnic.

  16. Monstru a scris pe:

    Ne bucuram ca ne-ai gasit si mai ales, ne bucuram ca apreciezi ce ai gasit 🙂

  17. Bogdan a scris pe:

    fara matza nu iti iesea treaba, asta e clar !!! 🙂

  18. super tare testul!

  19. poparamiro a scris pe:

    Nici un review nu este perfect, eu pot spune ca am incercat sa il fac cat mai corect. Trebuie sa respectam munca celorlalte site-uri dar intr-adevar unii domni nu prea au respect fata de cititori prin rezultatele total in afara realitatii pe care le afiseaza (si care induc in eroare), printre care amintesc cateva:

    – IFX-14 – cel mai bun cooler
    – Cogage True Spirit mai bun ca True original
    – coolere HDT care inving tot

  20. mihaii a scris pe:

    prezentati Cooler Master gemini II la pagina 34, dar nici urma de rezultate..

  21. poparamiro a scris pe:

    A fost inclus in acest test in scop comparativ pentru a vedea diferenta de performanta intre coolere tower de varf si doua dintre coolerele htpc bune (Gemin II si AXP-140)
    Trebuie sa fii mai atent cand analizezi graficele: (este inclus in graficele cu 2x ventilator)
    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×800.PNG
    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-medium.PNG
    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×1500-htdp.PNG
    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2009/09/2×3000.PNG

  22. Super tare testul 😀 Cat tine despre review-uri complete … daca e s-o iei asa, un review e o parere personala a unei persoane/companii asupra unui produs.

Lasa-ne un comentariu: