Test practic – EKWB EK-KIT Classic RGB P360

Scris de: , in categoria: Racire, in 24 July, 2019.

EKWB EK-KIT Classic RGB P360

 
Din cele mai vechi timpuri racirea cu lichid a fost apanajul celor cu adevarat pasionati, care isi doresc un sistem rece si performant si din ce in ce mai des in ultimii ani… aratos. Si nu, nu ma refer aici la solutii industriale, diverse sisteme de racire cu lichid fiind utilizate de catre IBM, de exemplu, inca din 1965, pentru a tine in frau caldura disipata de super-computerele acelor timpuri, ci la solutii consumer. Desigur, in zilele noastre gasim sisteme de racire cu lichid pe toate drumurile, fie ele de tip all in one sau circuite construite manual.

Dar daca v-as intreba cu cat timp in urma credeti ca si-au facut aparitia primele companii care au produs componente pentru astfel de circuite… cel mai probabil multi dintre voi nu s-ar gandi la o perioada mai mare de 20 de ani. Si totusi, in 2006 Swiftech produceau deja in masa waterblock-uri pentru procesor, iar EK Waterblocks era infiintata chiar in urma cu 20 de ani, in 1999, de catre un pasionat din Slovenia, pe numele sau Edvard König.

Si fie vorba intre noi, industria a evoluat destul de mult in ultimii 20 de ani, componentele disponibile astazi avand performante net superioare primelor incercari de acest gen produse in urma cu mai bine de 20 de ani. Pe masura ce timpul a trecut si din ce in ce mai multe companii au intrat pe piata, cercetarea si calitatea procesului de fabricatie au capatat un aspect din ce in ce mai important.

Iar waterblock-urile, pompele si radiatoarele din zilele noastre nu sunt doar mai performante ci si mult mai usor de utilizat, la acest lucru contribuind din plin standardizarea conectorilor G1/4, aparitia unui vast ecosistem de adaptoare de toate tipurile, precum si productia la scara larga. Practic, in zilele noastre este mai usor ca niciodata sa construiesti un sistem de racire cu lichid, chiar daca nu ai mai facut asta niciodata. Atata timp cat ai urmat instructiunile din manual si cateva reguli de bun simt, racirea sistemului tau cu un circuit de racire cu lichid construit de tine este mai facila acum ca niciodata.

Paradoxal, dar nu cred ca acesta este principalul motiv pentru care din ce in ce mai multi oameni isi doresc un astfel de sistem de racire. Nu… din punctul meu de vedere cred ca fenomenul este din ce in ce mai popular din doua motive. In primul rand, in zilele noastre avem de-a face cu procesoare si placi grafice care beneficiaza din plin de pe urma unei solutii de racire de calitate.

Si in al doilea rand… pasionatii au inceput sa fie din ce in ce mai atrasi de modul in care arata sistemele high-end construite in zilele noastre, aspectul jucand un rol important pentru multi dintre noi. Ceea ce ne aduce la subiectul articolului de azi, mai precis kitul EKWB EK-KIT Classic RGB P360. Pentru ca… vedeti voi… exista trei tipuri de utilizatori de solutii de racire cu lichid.

Cei care au ceva experienta in domeniu si aleg elementele care vor intra in viitorul lor proiect piesa cu piesa, cei care se multumesc cu utilizarea unei solutii de tip AIO si cei care se afla undeva la mijloc. Ma refer la oameni care si-ar dori sa incerce un circuit “custom”, dar care nu au mai facut neaparat asta pana acum. Ei bine, pentru ei exista kiturile oferite de producatori, in care gasim toate componentele necesare construirii unui astfel de circuit. De altfel, colegul nostru Ramiro va povestea despre un astfel de kit chiar in urma cu mai bine de 6 ani (EK-KIT L360).

Ce s-a schimbat de atunci si pana acum? Am putea aminti faptul ca fiecare componenta (waterblock, radiator, pompa, ventilatoare) a fost cel mai probabil usor imbunatatita in ultimii ani, insa nu cred ca daca am compara kitul de acum sase ani si kitul de astazi side by side am descoperi diferente uriase de temperatura. Ce s-a schimbat insa cu adevarat este aspectul, pentru ca acum toate partile componente, cu exceptia radiatorului, sunt echipate cu iluminare RGB, de la ventilatore si waterblock si pana la pompa si rezervor.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Test practic – EKWB EK-KIT Classic RGB P360

Lasa-ne un comentariu: