Trei coolere vga testate: Prolimatech MK-13, Thermalright Spitfire si Arctic Cooling Accelero Extreme Plus
THERMALRIGHT SPITFIRE
Numele Thermalright nu mai are nevoie de prezentare, ei fac parte de foarte multa vreme din elita racirii pe aer, alaturi de Noctua si Prolimatech. Coolerelor lor VGA beneficiaza de calitatea prin care s-au facut remarcati iar Spitfire nu face exceptie. Avem lamele, baza si heatpipe-uri nichelate si bineinteles lipite, care poate mari durabilitatea si trasferul termic intre partile componente.
Avem un numar de sase heatpipe-uri sinterizate “simple” (adica ele ies din baza doar printr-o parte), fiecare heatpipe avand propriul sau bloc de lamele, fara vreo legatura cu celelalte blocuri. Lamelele sunt foarte dese (50 pe fiecare HP), cu dimensiuni foarte mici (27x18mm) si au decupaje pe toata suprafata, in genul celor de pe coolerul HR-o1, pentru cei familiarizati cu acel model. Corpul coolerului este inclinat fara de baza la un unghi de 90 de grade, un lucru bun spre deosebire de coolerele care au baza apropiata si paralela cu corpul, evacuarea aerului facandu-se mai eficient.
Ca puncte negative la aceasta arhitectura mentionez o suprafata nu foarte mare de disipare (in ciuda dimensiunilor mari) si faptul ca nu avem heatpipe-uri duble (cu doua capete reci), care ar fi oferit o eficienta mai buna in cazul unui TDP foarte mare. Blocurile de lamele nu au legatura intre ele si pentru a raci blocurile laterale este nevoie de ventilatoare de 140mm cel putin, in caz contrar eficienta este afectata. Tot la puncte negative in privinta arhitecturii intra structura si imbinarea lamelelor care obstructioneaza airflow-ul, mai ales la turatii mici, dar testul practic de scalare ne va arata mai multe in aceasta privinta.
Dimensiunile mari si dificultatea montarii in carcasa (necesita tije de sprijin) poate fi un impediment pentru anumiti utilizatori, totusi pentru bench conteaza mult mai mult comportamentul lui, si oricum nu se va folosi in carcasa.
Continutul pachetului se poate vedea in aceasta poza, si observam pasta termica Chill Factor III (testata aici), prinderea ce poate fi folosita doar la anumite placi video, printre care si Radeon HD 5870, pentru restul trebuind cumparate kituri separate de prindere. Radiatoarele pentru VRM au dimensiuni foarte mici si nu recomand sa se foloseasca acele radiatoare in afara cazurilor in care puteti asigura un airflow foarte bun in zona lor, sau cu placi video ce nu consuma mult. Pentru placi video high-end trebuiesc achizitionate alte radiatoare pentru VRM cum ar fi performantele VRM-R5 (HD 5870) sau VRM-G2 (GTX 480), care pot face fata si celui mai fierbinte VRM.
Comentarii
Excelent articol,marca Ramiro!Felicitari si Paste Fericit!!!
cu spitfire-ul placa arata in p**uii mei ca statia spatiala internationala
toate modulele sunt excelente dar avand in vedere ca sunt facute in cele patru colturi ale lumii atunci cand le pui la un loc …
Excelent review… nu pot spune dacat Nota10.
BM
sunteti varza
un articol excelent care, de altfel, pentru mine vine la fix! Hristos a inviat!
Adevarat a inviat 🙂
@Mos Craciun – lasa ca o sa publicam ceva si de Craciun ca sa nu mai fi gelos pe iepuras =))
Hristos a înviat !!! Felicitări pentru articol. Cît depre subiectul său, se pare că încă nu avem un cooler VGA cu o performanţă pe măsură pentru toate scenariile.
Felicitari,c-am ai avut de munka.
Mi-ar fi placut sa fie pe amd 6970
Ramiro, ai uitat sa incluzi in test 2 elemente esentiale: comparatia cu racirea stock a fiecarei placi si folosirea decibelmetrului de care pomeneati acum ceva timp intr-un articol. Poate ca nu era atat de interesant cat de galagios e ventul la 8000 rpm ci mai degraba comparatia intre diferitele setari de turatie pentru accelero fata de racirea stock. In rest nota 10 pentru articol, cum ne-ai obisnuit 🙂
Multumesc de aprecieri domnilor.
@ Condeescu Alin – fara indoiala comparatia nivelului de zgomot e foarte importanta pentru o mare parte dintre utilizatori, dar nu dispun de decibelmetru.
Nu cred ca va schimba nimeni (dintre utilizatorii obisnuiti) ventilatoarele de pe Accelero, eu am facut toate acele comparatii cu alte ventilatoare pentru a pune in evidenta performanta si eficienta arhitecturii fiecarui cooler in cele mai diverse conditii.
Comparatiile cu racirea stock (auto rpm si max rpm) sunt trecute in tabelul din ultima pagina a articolului.
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2011/04/tabel2.png
placut surprins de performanta AEP-ului; detin asa ceva pe un GTX580 si la max 85% turatie sunetul este abia perceptibil; in mod normal sta la 40% si chiar nu se aude deloc
De apreciat articolul 😉 Pe cand Ramiro un teste la acelasi capitol insa pe apa?
Nebunie curata…. cooler de procesor pe placa video???… ce urmeaza? 😀
Bv baieti uite asa mai lecturez si eu ceva de pastea hihi:)
Thosa, mie chiar îmi plac cei care duc totul la extrem. Așa înveți o grămadă de lucruri. 🙂
Sunt curios cum ati adaptat ventilatoarele la controlerul placii video astfel incat aplicatia MSI Afterburner să citeasca corect turatiile ventilatoarelor. Am achizitionat de curand un MX-13 pentru un ATI Radeon HD 6950 si in prima faza am fost dezamagit de temperaturi, dar după un Tweek am reusit sa fac placa să nu depaseasca 66gC in full load. N-am reusit sa adaptez ventilatoarele la controller-ul placii video.
Nu am conectat ventilatoarele la placa video, nu este nevoie de asa ceva, iar cele de 3A/bucata ar fi distrus instant controlerul.
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Page 36 - My Garage
Pingback: Gelid Icy Vision rev. 2 review | lab501
Pingback: Arctic Cooling Accelero Twin Turbo 690 review - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube