Trei coolere vga testate: Prolimatech MK-13, Thermalright Spitfire si Arctic Cooling Accelero Extreme Plus
CONCLUZII
In sfarsit am ajuns la concluzii, dar sunt convins ca v-ati format deja o imagine asupra performantei coolerelor din acest articol. Cele trei coolere au arhitecturi diferite, acest lucru facand mai usor de inteles rezultatele si comportarea lor.
PROLIMATECH MK-13 – comportarea lui a fost buna la TDP mic/mediu, calitatea constructiei este deasemenea buna iar scopul companiei nu a fost acela de a face un cooler de bench. Totusi urmarind performanta celorlalte doua coolere pot spune cu siguranta ca asteptam mult mai mult de la MK-13 si de la compania creatoare a Megahalemsului, o opera de arta inginereasca care face parte din elita aircooling-ului. Fiind primul lor cooler VGA as fi dorit sa fie ceva impresionant, dar poate ca pe viitor vom mai avea surprize din partea lor, cu o schimbare de arhitectura bineinteles, pentru cea pe care se bazeaza MK-13 nu este defel eficienta in nici o situatie.
THERMALRIGHT SPITFIRE – un cooler de exceptie, construit in stitlul Thermalright: calitate de top dar cu mici probleme in privinta bazei si a arhitecturii. Eu ca entuziast este normal sa imi doresc coolere care sa se comporte foarte bine mai ales in conditii extreme, dar marea majoritate a utilizatorilor este foarte putin interesata de acest aspect. Aici insa suntem in primul rand pe un site de entuziasti si chiar daca Spitfire s-a comportat mai bine ca Accelero la TDP mic/mediu nu sunt multumit de limitarile impuse de arhitectura si care il fac slab la TDP mare/foarte mare. Ii felicit pe creatorii foarte multor coolere deosebite, si pentru acest cooler, dar nu trebuie uitat ca numele Thermalright inseamna pentru entuziasti in primul rand performanta de top in conditii extreme, este destul sa amintim de TRUE, care este inca primul cand vine vorba de bench.
ARCTIC COOLING ACCELERO EXTREME PLUS – fara indoiala supriza acestui test. Vorbind despre arhitectura, observam ca este foarte eficienta in toate conditiile, ceea ce nu este un lucru usor de realizat. Ventilatoarele insa au o eficienta slaba, dar acest lucru este intr-un fel normal pentru ca heatsink-ul este conceput pentru a fi unul deosebit de silentios, si chair este, pe langa performanta deosebita. Vorbind de calitatea constructiei, mai este mult de imbunatatit, si aceasta serie de coolere merita o calitate mai buna a constructiei. Baza este foarte buna dar imbunatatiri trebuie facute la sistemul de prindere, la fel cum as dori sa vad lamele mai groase, mai late si sudate de heatpipe-uri.
Accelero Extreme Plus este castigatorul din acest articol in special pentru comportamentul net superior in conditii extreme fata de ceilalti concurenti, dar daca am fi avut imbunatatirile pe care le-am mentionat mai sus era foarte posibil sa fi fost un castigator mult mai clar. Felicitari si pentru Arctic Cooling, dar vreau sa vad macar o serie premium de coolere, cu calitate de top.
Cam atat a fost, multe s-au spus si multe s-au testat, dar cum nici un articol nu e perfect, multe ar mai fi trebuit facute. Sper sa fi gasit util acest articol si nu in ultimul rand va doresc un Paste Fericit!!!
Comentarii
Excelent articol,marca Ramiro!Felicitari si Paste Fericit!!!
cu spitfire-ul placa arata in p**uii mei ca statia spatiala internationala
toate modulele sunt excelente dar avand in vedere ca sunt facute in cele patru colturi ale lumii atunci cand le pui la un loc …
Excelent review… nu pot spune dacat Nota10.
BM
sunteti varza
un articol excelent care, de altfel, pentru mine vine la fix! Hristos a inviat!
Adevarat a inviat 🙂
@Mos Craciun – lasa ca o sa publicam ceva si de Craciun ca sa nu mai fi gelos pe iepuras =))
Hristos a înviat !!! Felicitări pentru articol. Cît depre subiectul său, se pare că încă nu avem un cooler VGA cu o performanţă pe măsură pentru toate scenariile.
Felicitari,c-am ai avut de munka.
Mi-ar fi placut sa fie pe amd 6970
Ramiro, ai uitat sa incluzi in test 2 elemente esentiale: comparatia cu racirea stock a fiecarei placi si folosirea decibelmetrului de care pomeneati acum ceva timp intr-un articol. Poate ca nu era atat de interesant cat de galagios e ventul la 8000 rpm ci mai degraba comparatia intre diferitele setari de turatie pentru accelero fata de racirea stock. In rest nota 10 pentru articol, cum ne-ai obisnuit 🙂
Multumesc de aprecieri domnilor.
@ Condeescu Alin – fara indoiala comparatia nivelului de zgomot e foarte importanta pentru o mare parte dintre utilizatori, dar nu dispun de decibelmetru.
Nu cred ca va schimba nimeni (dintre utilizatorii obisnuiti) ventilatoarele de pe Accelero, eu am facut toate acele comparatii cu alte ventilatoare pentru a pune in evidenta performanta si eficienta arhitecturii fiecarui cooler in cele mai diverse conditii.
Comparatiile cu racirea stock (auto rpm si max rpm) sunt trecute in tabelul din ultima pagina a articolului.
http://lab501.ro/wp-content/uploads/2011/04/tabel2.png
placut surprins de performanta AEP-ului; detin asa ceva pe un GTX580 si la max 85% turatie sunetul este abia perceptibil; in mod normal sta la 40% si chiar nu se aude deloc
De apreciat articolul 😉 Pe cand Ramiro un teste la acelasi capitol insa pe apa?
Nebunie curata…. cooler de procesor pe placa video???… ce urmeaza? 😀
Bv baieti uite asa mai lecturez si eu ceva de pastea hihi:)
Thosa, mie chiar îmi plac cei care duc totul la extrem. Așa înveți o grămadă de lucruri. 🙂
Sunt curios cum ati adaptat ventilatoarele la controlerul placii video astfel incat aplicatia MSI Afterburner să citeasca corect turatiile ventilatoarelor. Am achizitionat de curand un MX-13 pentru un ATI Radeon HD 6950 si in prima faza am fost dezamagit de temperaturi, dar după un Tweek am reusit sa fac placa să nu depaseasca 66gC in full load. N-am reusit sa adaptez ventilatoarele la controller-ul placii video.
Nu am conectat ventilatoarele la placa video, nu este nevoie de asa ceva, iar cele de 3A/bucata ar fi distrus instant controlerul.
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Page 36 - My Garage
Pingback: Gelid Icy Vision rev. 2 review | lab501
Pingback: Arctic Cooling Accelero Twin Turbo 690 review - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube