Trei coolere vga testate: Prolimatech MK-13, Thermalright Spitfire si Arctic Cooling Accelero Extreme Plus

Scris de: , in categoria: Racire, in 24 April, 2011.

INFLUENTA RACIRII VRM-ULUI ASUPRA TEMPEARATURII GPU-ULUI

In timpul testelor, care au fost mult mai numeroase decat am prezentat in acest articol, am analizat cativa factori de influenta asupra temperaturii GPU-ului. Era de asteptat ca la un GPU foarte mare consumator de energie sa avem probleme cu racirea vrm-ului in cazul racirii stock, care nu are nici un ventilator care sa sufle direct pe plate-ul ce acopera placa si are rol de heatsink pentru memorii si VRM.

In cazul racirii stock era normal ca temperatura GPU-ul sa fie negativ afectata de VRM, pentru ca nu este racit corespunzator iar mosfetii cu carcasa din “plastic” transfera oricum mare parte din caldura PCB-ului chair daca sunt raciti bine. La folosirea unei raciri performante pentru VRM rezultatele au fost destul de surprinzatoare pentru ca nu ma asteptam sa obtin diferente atat de mari. Pentru comparatie am facut testele si pe HD 5870, unde am obtinut diferente mult mai mici.

Tin sa precizez ca GTX 480 a suportat fara cea mai mica problema testele prelungite (inclusiv cu racire stock) si dure la care a fost supusa de-a lungul multor ore de Furmark sau Crysis. Cu siguranta placa este foarte rezistenta, iar VRM-ul chiar daca as fi dorit sa fie mai solid (in acest fel si temperatura lui ar fi fost mai mica) a trecut de Furmark la 1.2v inclusiv folosind  radiatoare pentru VRM de dimensiuni mici .

Am folosit turatie fixa pe cooler (2200rpm) iar pe radiatorul VRM-ului am folosit mai multe turatii, dupa cum se observa mai jos:

GF100 – 800rpm on vrm – 78c
GF 100 – 1600rpm on vrm – 66c
GF 100 – 3000rpm on vrm – 63c
GF 100 – 6000rpm on vrm – 60c

HD 5870 – 800rpm on vrm – 54c
HD 5870 – 1600rpm on vrm – 52c
HD 5870 – 2600rpm on vrm – 51c

Testul cu GF 100/800rpm a fost repetat de trei ori, cu restart si toate verificarile posibile pentru a fi sigur ca rezultatul este bun.

Comentarii

18 comentarii la: Trei coolere vga testate: Prolimatech MK-13, Thermalright Spitfire si Arctic Cooling Accelero Extreme Plus

  1. DNY a scris pe:

    Excelent articol,marca Ramiro!Felicitari si Paste Fericit!!!

  2. DanD a scris pe:

    cu spitfire-ul placa arata in p**uii mei ca statia spatiala internationala

    toate modulele sunt excelente dar avand in vedere ca sunt facute in cele patru colturi ale lumii atunci cand le pui la un loc …

  3. Excelent review… nu pot spune dacat Nota10.

    BM

  4. mos craciun a scris pe:

    sunteti varza

  5. darco_2 a scris pe:

    un articol excelent care, de altfel, pentru mine vine la fix! Hristos a inviat!

  6. Monstru a scris pe:

    Adevarat a inviat 🙂

    @Mos Craciun – lasa ca o sa publicam ceva si de Craciun ca sa nu mai fi gelos pe iepuras =))

  7. Dinu a scris pe:

    Hristos a înviat !!! Felicitări pentru articol. Cît depre subiectul său, se pare că încă nu avem un cooler VGA cu o performanţă pe măsură pentru toate scenariile.

  8. Cyrrus a scris pe:

    Felicitari,c-am ai avut de munka.

  9. Cristian a scris pe:

    Mi-ar fi placut sa fie pe amd 6970

  10. Condeescu Alin a scris pe:

    Ramiro, ai uitat sa incluzi in test 2 elemente esentiale: comparatia cu racirea stock a fiecarei placi si folosirea decibelmetrului de care pomeneati acum ceva timp intr-un articol. Poate ca nu era atat de interesant cat de galagios e ventul la 8000 rpm ci mai degraba comparatia intre diferitele setari de turatie pentru accelero fata de racirea stock. In rest nota 10 pentru articol, cum ne-ai obisnuit 🙂

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc de aprecieri domnilor.

    @ Condeescu Alin – fara indoiala comparatia nivelului de zgomot e foarte importanta pentru o mare parte dintre utilizatori, dar nu dispun de decibelmetru.

    Nu cred ca va schimba nimeni (dintre utilizatorii obisnuiti) ventilatoarele de pe Accelero, eu am facut toate acele comparatii cu alte ventilatoare pentru a pune in evidenta performanta si eficienta arhitecturii fiecarui cooler in cele mai diverse conditii.

    Comparatiile cu racirea stock (auto rpm si max rpm) sunt trecute in tabelul din ultima pagina a articolului.

    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2011/04/tabel2.png

  12. colanusus a scris pe:

    placut surprins de performanta AEP-ului; detin asa ceva pe un GTX580 si la max 85% turatie sunetul este abia perceptibil; in mod normal sta la 40% si chiar nu se aude deloc

  13. Robert a scris pe:

    De apreciat articolul 😉 Pe cand Ramiro un teste la acelasi capitol insa pe apa?

  14. Thosa a scris pe:

    Nebunie curata…. cooler de procesor pe placa video???… ce urmeaza? 😀

  15. Mihai a scris pe:

    Bv baieti uite asa mai lecturez si eu ceva de pastea hihi:)

  16. Caterina-Dana Gensinoiu a scris pe:

    Thosa, mie chiar îmi plac cei care duc totul la extrem. Așa înveți o grămadă de lucruri. 🙂

  17. Alexica a scris pe:

    Sunt curios cum ati adaptat ventilatoarele la controlerul placii video astfel incat aplicatia MSI Afterburner să citeasca corect turatiile ventilatoarelor. Am achizitionat de curand un MX-13 pentru un ATI Radeon HD 6950 si in prima faza am fost dezamagit de temperaturi, dar după un Tweek am reusit sa fac placa să nu depaseasca 66gC in full load. N-am reusit sa adaptez ventilatoarele la controller-ul placii video.

  18. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu am conectat ventilatoarele la placa video, nu este nevoie de asa ceva, iar cele de 3A/bucata ar fi distrus instant controlerul.

Lasa-ne un comentariu: